Zo wordt hij aangekondigd: De Vogelscheurkalender 2018: iedere dag een andere vogel, en iedere dag antwoord op een nieuwe vogelvraag. Een absolute must have voor vogelliefhebbers. Monica Wesseling, auteur van een groot aantal informatieve en tegelijk toegankelijke boeken, stelde deze ontzettend leuke scheurkalender samen.
Op de voorzijde van de Vogelscheurkalender 2018 prijkt ook nog eens: boordevol feiten en weetjes. Wat mij betreft mag je er ook bij denken: ‘en tips’. Ik heb een beetje lukraak door de kalender gebladerd. Dit kwam ik zoal tegen:
Op maandag 8 oktober, zo ongeveer het hoogtepunt van de vogeltrek, wijdt Monica Wesseling een aantal regels aan de roofvogeltrek. Gisteren schreef ik al een bericht over de beste plekken om de trek van roofvogels te zien, en de inhoud van dat artikel wordt op een verrassende manier bevestigd door de Vogelscheurkalender 2018. Want, zo schrijft Wesseling, voor roofvogeltrek is de Eltenberg net over de Duitse grens een perfecte kijklocatie. Je kunt er soms tientallen buizerds, rode wouwen, wespendieven, visarenden, slechtvalken en sperwers zien.
Veel eerder in het jaar, op 24 maart, zou je wel eens wat overlast kunnen ervaren van meeuwen. Laten we zeggen: meeuwengeluid zal niet iedereen bekoren. Het is een luid gekrijs. En die meeuwen willen je vuilniszak ook nog wel eens plunderen. Wat nu te doen? Ik zou zeggen: gewoon de tip van Monica Wesseling opvolgen. Probeer gewoon te genieten van hun slimheid, snelheid, het onderling gekrakeel en de manier van lopen. Zie de meeuwen maar als medebewoners van de stad, want ze gaan echt niet meer weg.
Dan maken we een sprongetje naar mei. Dan arriveert de nachtzwaluw. Een mysterieuze vogel die maar weinig mensen te zien krijgen. Ik kijk mijn hele leven al vogels, en ik heb nog nooit een nachtzwaluw gezien. Je moet een portie geluk hebben én ‘s avonds tot in de schemering blijven vogelen. De nachtzwaluw heeft een merkwaardige bijnaam: de geitenmelker. Waarom hij die bijnaam kreeg, lees je op 12 mei in de Vogelscheurkalender 2018.
Kustvogels eten vaak schelpen, en daarom op 28 augustus een tekst over zeegras en schelpdieren. Wist je dat zeegras schelpdieren tegen vogels beschermt? En dat zeegras en schelpdieren onderling van elkaar afhankelijk zijn? Sterft het zeegras af, dan sterft ook het grootste deel van de schelpdieren.
In de Vogelscheurkalender 2018 vind je elke dag een korte, leuke, informatieve, inspirerende tekst over een bepaald onderwerp. Wie de boeken van Monica Wesseling kent, weet dat haar teksten bijzonder plezierig om te lezen zijn. Elke tekst is bovendien versierd met een illustratie. Op 8 juli prijkt er een vogelveer boven de tekst. En op 4 september zie je het silhouet van de gracieuze blauwe kiekendief. Een zeldzame broedvogel in ons land. Hooguit tien paartjes broeden nog in het Waddengebied zo lees ik.
Ben je op zoek naar tips voor de zeetrek, voor het kijken naar kraanvogels en veel meer, koop dan de Vogelscheurkalender 2018. Leuk om aan de muur te hangen en elke dag een korte verrassing. Vogelbescherming Nederland doet ook mee, dus dat is ook mooi. En wil je eens iemand verrassen met een cadeau voor het hele jaar, dan heb je nu een tip van @visdief.
Vogelscheurkalender 2018 / Monica Wesseling / Kosmos Uitgevers / kalender