Recensie: Vogels voeren. Tuinvogels herkennen en beschermen, Angelika Lang

Het is twee december en het had toch al winter kunnen zijn. De temperatuur is met tien graden nog veel te hoog en voorlopig is de vorst nog ver weg. Reden om nog maar even te wachten met het voeren van de vogels in je tuin? Nou, gelukkig niet. In het mooi vormgegeven boekje Vogels voeren. Tuinvogels herkennen en beschermen van Angelika Lang wordt Brits onderzoek aangehaald. Uit dit onderzoek blijkt dat je vogels het hele jaar door mag bijvoeren. Wees niet bang dat ze in het voorjaar hun jongen stukken onverteerbare pinda te eten geven in plaats van voedzame insecten. Het blijkt dat de volwassen vogels stukken pinda en ander voedsel op de voederplank naar binnen werken en ondertussen de jongen vetmesten met insecten en ander dierlijk voedsel. Aangezien de Vogelbescherming meewerkte aan dit boek, ga ik ervan uit dat deze informatie betrouwbaar is.

En dat is goed nieuws, want schrijft Angelika Lang terecht: er zijn veel goede redenen om tuinvogels bij te voeren. Het maakt het waarnemen een stuk makkelijker én boeiender, omdat de vogels relatief dichtbij komen. Kinderen maken op leuke manier kennis met vogels. En wat dacht je van de groeiende groep senioren die niet meer zo mobiel zijn? Zij kunnen vanuit serre of tuinhuis nu toch vogels kijken. Ik geef toe, deze redenen stellen het nut voor de mens wel erg centraal. Je zou denk ik bij de vogels zelf moeten beginnen: help de vogels de winter door en dan zullen we de rest van het jaar wel zien.

vogels voeren

Vogels voeren van Angelika Lang is een bijzonder veelzijdig boek. Bij vogels voeren denk je als eerste en misschien ook als enige aan vetbollen, voederhuisjes en –planken. Ik vond het verrassend om te lezen hoe Angelika het thema veel breder trekt en uitdiept. Ze legt bijvoorbeeld op leuke wijze uit hoe je je tuin kunt omtoveren in een waar vogelvoer-paradijs. Waarbij ze aangeeft dat zo’n paradijs zowel zaadeters als insecteneters voedsel te bieden moet hebben. Je moet dan wel bereid zijn een aantal offers te brengen: een vogelvriendelijke tuin is een ‘wildernis’. En het gazon wordt een bloemweide. Een kat houden is er ook niet meer bij, zelfs geen kat-met-bel, want ook die vreet vogels op. Vervolgens geeft ze allerlei tips om leefruimte voor insecten te creëren. Die lokken immers bijzondere tuinvogels als grauwe vliegenvanger, boomkruiper en grote bonte specht. Omdat ook de zaadeters bediend moeten worden gaat ze uitgebreid in op besdragende struiken en kruidendragende planten die je in je tuin kunt plaatsen. Omdat voeren één ding is, en nestelen het andere, gaat ze ook in op het plaatsen van nestkasten. Jawel, volg de adviezen van Angelika op en je krijgt een ware lusthof voor vogels! Daar ben ik na het lezen van Vogels voeren van overtuigd.

Help, mijn man is doe-het-zelver (of: klusser?) is meen ik een populair televisieprogramma. Ik kijk er nooit naar, maar ik zou me verbazen wanneer er mannen in voorkwamen die zich te buiten gingen aan het bouwen van nestkastjes en voederhuisjes. Dat zou toch een vrij onschuldige afwijking zijn, nietwaar? Is timmeren het liefste wat man of kind doet? Geef hem dan het boek Vogels voeren en binnen de kortste keren gaat hij aan de slag met de aanwijzingen van Angelika Lang. Zeker weten dat je naast nestkasten ook omgebogen takkenbundels in je tuin zult ontdekken. Ideaal voor merels, lijsters en winterkoninkjes.

Het tweede deel van Vogels voeren is een vogelgidsje met als titel: Stamgasten bij het voederhuisje. ‘Gewone’ tuinvogels als pimpelmees, merel en heggenmus worden besproken, compleet met voedertips. Maar ook spannende soorten als goudvink, kneu, grote bonte specht kruisbek en pestvogel. Jawel, de pestvogel laat zich ook soms in tuinen zien, zeker in tuinen waar bepaalde besdragende struiken zijn geplant.

Ik vind het boek Vogels voeren een leuk en vrolijk boekje. Vogels voeren hoef je gelukkig niet alleen meer te beperken tot de winterperiode. En na het lezen wemelt het voortaan elke dag van de vogels in je tuin. En dat is toch een vrolijk vooruitzicht?

Vogels voeren. Tuinvogels herkennen en beschermen / Angelika Lang / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback