Recensie: Vogels van Europa, Rob Hume

vogels van europa rob humeVoor me ligt de vogelgids van mijn vriend Sjaak: Vogels van Europa van Rob Hume, een deel uit de serie Capitool Natuurgidsen. Om maar met de deur in huis te vallen: een uitstekende vogelgids, maar helaas nu alleen tweedehands verkrijgbaar. Toch bespreek ik deze gids, wie weet kom je de gids ooit tegen op een boekenmarkt of rommelmarkt. Mijn advies: mits de prijs schappelijk is, neem deze gids dan meteen mee!

Koop dit boek

Maart 2003 verscheen de vogelgids Vogels van Europa van Rob Hume. Op de kaft staat: ‘De gids die laat zien waar andere alleen over schrijven.’ Of dat helemaal waar is, kun je alleen vaststellen door alle details van toenmalige gidsen te vergelijken. Ik ben echter geen historicus, ik laat zo’n vergelijking graag over aan een ander. Wel stel ik vast dat Vogels in Europa op een schitterende manier de kenmerken en het gedrag van meer dan 500 soorten beschrijft én uitbeeldt. De meest voorkomende soorten krijgen een hele pagina. De zeldzame soorten staan met vier tegelijk op ene pagina. Zelfs de nu nog leverbare topgidsen doen dat deze gids niet na.

Laten we eens inzoomen op een pagina. Bijvoorbeeld pagina 67, waar de door mij zeer gewaardeerde rotgans beschreven wordt. Wat opvalt zijn de illustraties. Allemaal keurige uitsneden van foto’s. De twee ondersoorten zwarte rotgans en witbuikrotgans worden afgebeeld, evenals twee gelijkende soorten. Een foto van de zwartbuikrotgans met korte kenmerken erbij, twee foto’s van rotganzen in vlucht met kenmerken en twee aanvullende foto’s van een zwerm en een groep op het wad. Onder aan de pagina staat een tabel met de belangrijkste kenmerken. De uitgebreide beschrijving gaat in op geluid, nest en voedsel. Aan deze beschrijving gaat een alinea vooraf met wat algemenere informatie over de rotgans. Aan de verspreiding wordt op een vaste plek een korte alinea gewijd. Een tabel maakt in één oogopslag duidelijk in welke maanden van het jaar je de rotgans in Nederland en België kunt zien. Elke pagina is op deze wijze opgebouwd. Helder en toegankelijk. Ik kan eerlijk waar niet bedenken wat hier nog aan ontbreekt.

Zou de gids Vogels van Europa nu nog als nieuw leverbaar zijn geweest, dan zou die absoluut hoog in mijn top 10 van beste vogelgidsen prijken. Ik kan slechts één minpuntje bedenken: de priegelige letter. Vogelkenner Rob Hume biedt zoveel informatie aan op één pagina, dat past alleen met een kleine letter. Wie minder goed ziet, krijgt hoofdpijn bij het lezen van de teksten, ben ik bang.

Ik vind het ontzettend jammer dat de gids Vogels van Europa niet meer als nieuw leverbaar is. Ik zou Capitool haast willen uitdagen om deze gids te herdrukken met een iets grotere letter. Deze vogelgids kan zich prima meten met de topgidsen van dit moment. Mocht je de aanschaf van deze vogelgids overwegen, let dan goed op de prijs. Omdat de gids niet meer leverbaar is, maken sommige boekhandelaren gebruik van de schaarste: ze rekenen bedragen die de honderd euro ver overstijgen. Ik ben een Zeeuw en probeer dus zuinig te zijn. Hoe goed deze vogelgids van Rob Hume ook is, zo’n bedrag heb ik er echt niet voor over. Snuffel dan maar eens rond in mijn top 10 beste vogelgidsen.

Vogels van Europa / Rob Hume/ Capitool Natuurgidsen / Paperback

Koop dit boek

 

nieuwe natuuurboeken