‘Als je geïnteresseerd bent in vogels raak je nooit uitgekeken,’ aldus natuurfotograaf Erik Ruiterdam in het voorwoord van het boek Vogels van de wereld. Daarmee doelt hij in de eerste plaats op de vogels die in jouw eigen omgeving voorkomen. Maar ook in het boek Vogels van de wereld raak je niet snel uitgekeken. Dit boek biedt een verzameling van de beste vogelfoto’s ter wereld. Sommige foto’s zijn zo bijzonder dat je er naar blijft kijken.
Wordt er ergens in Nederland een bijzondere vogel gezien, dan drommen er vaak tientallen vogelaars samen. Droegen ze voorheen meestal alleen een verrekijker en telescoop mee, tegenwoordig behoort ook de camera tot de vaste uitrusting van veel vogelaars. De ene lens is nog groter dan de andere en iedereen is uit op die ene foto, die op hetzelfde moment trouwens ook door een aantal andere vogelfotografen wordt gemaakt. Dit soort samenscholingen hebben meestal een eigenaardig sfeertje. De vogelaars staan vaak muisstil te mediteren, dringen zich wat naar voren en op het moment dat het gevederde schepsel zich vertoont, dan ratelen de camera’s om ogenblikkelijk na het verdwijnen van het dier weer te verstommen.
De vogelfotografen in Vogels van de wereld lieten hun camera’s ook ratelen. Je valt op de eerste pagina’s al meteen met de neus in de boter. Vliegende kolibri’s te fotograferen is zo eenvoudig niet, maar Elijah Glidea (Instagram: @elijahs_photograpy) maakt er werk van. Hij heeft in zijn tuin maar liefst twaalf voederplekken ingericht waar vaak meer dan vijftig vogels op afkomen. Zie de violette sabelvleugel fier rechtop in de lucht staan.
Veel tropische vogels kom ik tegen, maar het aardige is dat ik ook heel veel bekende vogelsoorten zie. De grote zilverreiger bijvoorbeeld, met zijn kop helemaal naar rechts en zijn nek naar buiten gebogen. Wat me echter het meest verbaast is dat deze foto in Australië is gemaakt. Op een zeer winderige avond waardoor deze reiger veel moeite had om zijn hoofd recht te houden, lees ik in het droge commentaar.
Dichterbij huis zijn foto’s gemaakt van een meerkoet die zijn kuiken voedt en van een fuut met een jong op zijn rug. Diezelfde fuut, althans de soort, kom ik een pagina verder tegen, maar die zwemt rond aan de andere kant van de wereld, namelijk in Australië. En dat herinnert me aan het boek De fuut van Jan Johan Vlug waarin ik ontdekte dat de fuut een enorm verspreidingsgebied kent, inderdaad tot in Nieuw-Zeeland en Australië aan toe.
Secondenlang keek ik naar de foto van de Bruine pelikaan in Magdalena Bay in Mexico. De pelikaan steekt zijn kop onder water en strekt zijn nek uit. Boller kan de keelzak niet open staan, en kijk hem in zijn grote felle oog, dit lijkt wel een foto van een dinosaurus!
Overal ter wereld worden vogels gefotografeerd en de enorme verzameling foto’s in dit boek maken dat in één oogopslag duidelijk. Ik blijf bladeren en me verbazen over zoveel schoonheid in verre landstreken. Wereldwijd leven zo’n 10.000 vogelsoorten, niemand die ze ooit allemaal zag. In dit boek tref je 300 vogelfoto’s die je een glimp van die immense rijkdom laten zien. Maar wel een geweldige glimp, want wat ik al schreef: ik blijf kijken en bladeren. En ondertussen lees je de korte persoonlijke tekstjes van de fotografen over de achtergronden van een foto.
Het aardige van een boek als dit is dat het ook de locaties vermeld waar de foto’s zijn gemaakt. Zo kan het ook nog eens dienen als inspiratiebron voor het geval je nog een reisbestemming zoekt. Bij elke foto staan bovendien de gegevens van de fotograaf en zijn of haar account op Instagram. Handig wanneer je graag het werk van vogelfotografen volgt. Achterin het boek staat een uitgebreid registeren van de fotografen met de miniaturen van hun foto’s. Dan ben je dus op einde van het boek en heb je een blik geslagen op de laatste foto in dit bijzondere boek, een foto van een inktzwarte boomklever die door de speciale belichting haast een lithografie lijkt.
‘Grappig, ontroerend, hartstochtelijk, maar vooral verbluffend mooi.’ Deze zin uit de omschrijving neem ik graag over. Dit is echt een verbluffend mooi boek dat me weer eens doet beseffen hoe rijk de vogelwereld is en dat er nog heel veel te ontdekken valt!
Vogels van de wereld / Erik Ruiterdam / Kosmos Uitgevers / als hardcover