Recensie: Vogels van de Wadden, Marloes Fopma

Hoe een vogel je leven kan veranderen… Gegrepen. Dat was Marloes Fopma, verhalenjutter van Terschelling, toen ze door een telescoop een paar lepelaars op de Strieperkwelder bij Terschelling zag. Dat was een magisch moment. Later ontdekte ze nog meer vogels, en wat doet een verhalenjutter dan? Precies, die vertelt verhalen over deze vogels! Haar prachtige boek Vogels van de Wadden bevat 25 verhalen over evenzoveel vogels die ze verhalend voorbij laat komen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Liefde voor de waddenvogels, en liefde voor het Waddengebied, dat straalt het boek Vogels van de Wadden helemaal uit. En het leuke is dat die liefde mensen met elkaar verbindt. Marloes Fopma schreef de verhalen, maar ook anderen verbonden zich aan deze uitgave. De bekende vogelaar Camilla Dreef schreef het nawoord. ‘Vogels kijken is meer dan alleen de juiste naam op een vogel plakken, het maakt je wereld groter en vooral fascinerender, want vogels vertellen ons indrukwekkende verhalen,’ zo schrijft ze. Dat geldt voor vrijwel elke vogel die je maar kunt noemen, maar zeker voor de vogels die je in de Waddenzee kunt zien. Wat dacht je van de zwartbuikrotgans die broedt in Siberië, althans, wanneer de omstandigheden hem toelaten om te broeden? Ligt er in juni nog sneeuw en ijs in Tajmyr, een afgelegen wereld in Siberië, dan is broeden geen optie en hebben ze de 4.500 kilometer voor niets afgelegd.

En dan de rosse grutto met de code 4BBRW op zijn ring! Deze vogel gaat nu door het leven als de ‘recordhouder non-stop vliegen’. In september 2020 steeg hij op vanaf Alaska om elf dagen later in Nieuw-Zeeland neer te strijken, 12.854 kilometer verderop. Hij vloog non-stop over de oceaan met een gemiddelde snelheid van tachtig kilometer per uur. Nu zijn de rosse grutto’s die je in de Waddenzee een andere ondersoort dan hun ‘neven en nichten’ in Alaska, maar toch. Ook ‘onze’ rosse grutto’s leggen indrukwekkende afstanden af. Voor hen is de Waddenzee een tankstation. Ze doen hier weer nieuwe energie op om de volgende etappe met succes te kunnen voltooien. Worden ze in de Waddenzee te veel verstoord, dan gaat er onnodig energie verloren en halen ze de eindbestemming misschien helemaal niet. En dat betekent voor een rosse grutto een zekere dood.

Dan nog een andere krachtpatser, geliefd bij alle vogelaars: de velduil. Deze zwerver doet ook de Waddeneilanden aan, soms als broedvogel. Open terrein zoals op de Boschplaat van Terschelling, Neerlands Reid op Ameland of de Oosterkwelder op Schiermonnikoog zijn plaatsen waar de velduil graag vertoeft. Het ene jaar broeden ze er, het andere jaar niet, dan nestelen ze plots duizenden kilometers verderop. Velduilen zijn opportunisten: ze volgen de muizen. Waar veel veldmuizen zijn, daar zijn velduilen. Gebieden met te weinig prooidieren mijden ze.

recensie vogels van de wadden marloes schot en frans schot

Ben je benieuwd welke andere krachtpatsers je tegenkomt in Vogels van de Wadden? Ik ga ze niet allemaal opsommen, maar strandplevier, Noordse stern, tureluur, drieteenstrandloper, grote stern, slechtvalk en eider noem ik met ere. Stuk voor stuk vogels die mij bijzonder aanspreken en waarvoor ik elk jaar talloze keren naar een ander gebied rij waar je hen kunt zien: de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta. Lag de Waddenzee maar iets dichter bij Alblasserdam, verzucht ik wel eens, en ook nu weer na het lezen van dit boek. Dit weergaloze gebied zou je elk jaar op zijn minst een keer moeten bezoeken. In het Woord van dank vind ik tot mijn verrassing een suggestie voor een B&B op Terschelling waarvan de kamers de namen van vogels dragen. Een B&B om te onthouden.

Ik keer toch even terug naar een vogel die mij zeer lief is: de strandplevier. In de hele Zeeuwse delta broeden slechts een paar paartjes, dit voorjaar had ik het voorrecht een paartje te filmen. Ik ontdek in Vogels van de Wadden dat strandplevieren altijd in kleine kolonies broeden. En dat het vooral de mannetjes zijn die de zorg voor het kroost op zich nemen. Kort na het uitkomen van de eieren verlaat het vrouwtje het nest en zoekt ze een ander mannetje op om mee te paren. Dit is voor strandplevieren de manier om zoveel mogelijk jongen groot te brengen. Vast nodig voor een soort die leeft op de grens van land en water waar een legsel al heel snel verloren gaat.

Er zijn maar weinig dingen die zo goed meehelpen aan de bescherming van de natuur als liefde voor natuur,’ schrijft Klaas de Jong in het Voorwoord. Wie nog vervuld moet worden met liefde voor de vogels van de wadden, die moet Vogels van de Wadden zeker lezen. In vijfentwintig liefdevolle portretten worden de vogels aan je voorgesteld en leer je hun levensverhaal herkennen en kennen. Kunstenaar Frans Schot verzorgde de illustraties in het boek, prachtige aquarellen waar je lang naar kunt staren.

Liefde voor vogels, voor Terschelling en voor de Wadden. Laat je meevoeren door de prachtige verhalen van Marloes Fopma en de illustraties van Frans Schot.

Vogels van de Wadden / Marloes Fopma / Eilandwijs / als hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)