Recensie: Vogels in de tuin, Jen Green

vogels-in-de-tuinWie wil nu geen vogels in de tuin? Een ouderwets aantal huismussen bijvoorbeeld, of een merel op het gazon. Een zanglijster die de slakken opvreet. Of een koolmees aan de vetbol of in een nestkast. Je kunt natuurlijk ook hopen op een bijzondere gast als de grauwe vliegenvanger. Hoe je een menigte aan vogels in je tuin krijgt, lees je in het boek Vogels in de tuin van Jen Green. Eerlijk gezegd kwam ik niet eerder zo’n uitgebreid boek over tuinvogels tegen.

button (1)

 

 

 

Het boek Vogels in de tuin gaat over meer dan alleen tuinvogels. Wil je meer weten over de anatomie van een vogel, over de vogeltrek en hoe vogels voedsel zoeken, lees dan vooral de uitgebreide inleiding. Deze onderwerpen, en veel meer, worden op een leuke manier beschreven. Bijzonder leuk om over dat ene unieke element te lezen dat vogels wel hebben, en andere diersoorten niet: veren. Tussen de alinea’s door kun je naar prachtige foto’s kijken die de teksten prima ondersteunen.
Waar ik vooral vrolijk van werd, waren de hoofdstukken over voeren, nestkastjes en andere zaken die je kunt doen om vogels naar je tuin te lokken. De ideeën die de auteur in Vogels in de tuin geeft, zijn bijzonder creatief. De meest bijzondere ontwerpen voor nestkastjes komen voorbij. En volgens mij niet zo heel moeilijk na te maken. Van een eendenverblijf tot een nestkastje bekleed met takken, van een paalwoning tot een kleipot, alles passeert de revue. Hetzelfde geldt trouwens voor het voederen van vogels. Ook hier tal van creatieve ideeën die iedereen kan nadoen. Een snoepslinger voor vogels maken bijvoorbeeld. Of een schitterend voederhuisje van een kokosnoot. De voedertafel type keuken kan zo uit lifestyle magazine Landleven zijn weggeplukt. Of wat te denken van de palladiaanse voedertafel? Een voedertafel in de vorm van een oude tempel met de vogels als priesters. Schreef ik in de inleiding al dat ik zo’n uitgebreid over tuinvogels niet eerder tegenkwam, nu kan ik eraan toevoegen: ook niet eerder zo’n buitengewoon creatief boek voor tuinvogels tegengekomen!

Je tuin aantrekkelijk maken voor vogels is niet alleen een kwestie van een nestkastje ophangen of voedsel strooien. Plant eens een besdragende struik aan. Of leg een vogelvriendelijke vijver aan. En wat is precies een vogelvriendelijk gazon? Ook dit soort van onderwerpen wordt uitgebreid besproken. De vogelgids van meest voorkomende vogels in heel praktisch. De keuze welke soorten je in een boek als deze opneemt, is altijd wat arbitrair. Maar de beschrijvingen zijn duidelijk en de afbeeldingen fraai.

Vogels in de tuin van Jen Green vind ik het meest inspirerende boek over tuinvogels dat ik tot nu toe tegenkwam. Wil je jouw tuin omtoveren tot een ware lusthof voor vogels, dan is dit absoluut mijn beste koop. Het enige minpunt is de kleine letter. Ik kan me voorstellen dat mensen met een slecht gezichtsvermogen de letters met moeite kunnen onderscheiden. Maar buiten deze opmerking is adagium voor mij heel eenvoudig: aanbevolen.

Vogels in de tuin / Jen Green / Veltman Uitgevers / paperback

button (1)

de beste vogelgidsen 2016