Recensie: Vogels op en rond de voederplank, Detlef Singer
Vogels voeren kan tegenwoordig het hele jaar door, zegt ook Vogelbescherming Nederland. Hoewel ik zelf niet altijd even regelmatig vogelvoer in het rond strooi, is dat goed nieuws. Het is goed voor de vogels én leuk voor jezelf. Tuinvogels maken je omgeving ook gezelliger. Zeg nu zelf, een dorp of stad zonder vogels is een steriele boel. Welnu, speciaal voor wie vogels wil bijvoeren, verscheen dit handzame en praktische boekje. Vogels op en rond de voederplank van Detlef Singer. 

 

 

 

 

 

Handige tip. Daarmee staat Vogels op en rond de voederplank van Detlef Singer helemaal vol. Gelukkig bevat het boekje ook de nodige relativering. De meeste vogels overleven ook wel zonder de mens. Zelfs bij strenge vorst. Nu zullen mensen in vroeger tijden niet hebben bijgevoerd, schat ik zo in. Toen telde alleen de eigen maag. Werden dieren gevoerd, dan met als doel om ze te vangen en te verorberen. Pas vanaf de Tweede Wereldoorlog, toen de rijkdom toenam, wordt er massaal bijgevoerd. En nu kun je geen bouwmarkt, tuincentrum of dierenspeciaalzaak binnenlopen en je wordt een schuldgevoel aangepraat. Zoveel voer, voor elke diersoort een apart bakje. Als je daar niet aan mee doet, dan ben je wel een heel slecht mens.

Gelukkig is de werkelijkheid anders. Dieren hebben altijd weten te overleven zonder de mens. Zelfs het kleinste vogeltje, de goudhaan, overleeft de meest barre winter. En dat vogeltje weegt nog geen vijf gram! Natuurlijk, geeft Detlef Singer toe, er gaan in de winter ontelbaar veel vogels dood. Maar dat is de natuur. Onder natuurlijke omstandigheden weet een soort zich van die verliezen te herstellen.

Helaas zijn de natuurlijke omstandigheden zo natuurlijk niet meer. Overal laat de mens zijn invloed gelden en dus verdwijnen er met de leefgebieden ook heel veel vogels. En juist daarom is bijvoeren zo belangrijk. De menselijke omgeving is vaak de laatste omgeving waar het voor vogels nog een beetje goed toeven is.

In het boekje Vogels op en rond de voederplank van Detlef Singer maak je kennis met de meest voorkomende tuinvogels. Maar de auteur staat in Vogels op en rond de voederplank niet alleen stil bij tuinvogels. Kerkuilen, buizerds en zelfs de kleine bonte specht krijgen ook aandacht. Deze soorten zal de gemiddelde Nederlander niet snel in zijn tuin aantreffen. Maar bijvoeren kan ook deze soorten door de winter helpen.

Het hart van Vogels op en rond de voederplank wordt natuurlijk gevormd door de praktische tips voor het bijvoeren. Hoe voer je op verantwoorde wijze bij? Hoe maak je je eigen vogelvoer? En waar moet je op letten als je watervogels voert? Want watervogels stellen weer heel andere eisen dan de zangvogels in je tuin.

Draag je vogels een warm hart toe en wil je meer te weten komen over vogels voeren, dan is Vogels op en rond de voederplank een uitstekend hulpmiddel. Full colour uitgevoerd en verrassend goedkoop.

Vogels op en rond de voederplank / Detlef Singer / Deltas / paperback

 

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.