Recensie: Vogels op de cm2, Peter Müller

Een boek dat vogelaars en filatelisten zal aanspreken: Vogels op de cm2 van Peter Müller. Die vierkante centimeter slaat op de afbeeldingen van de vogels in deze bijzondere vogelgids. Want die afbeeldingen zijn postzegels uit tal van landen. Een postzegel uit Luxemburg bijvoorbeeld, met daarop een bosuil. Bij de postzegels vind je informatie over de vogels én over de postzegel. 

Een zéér bijzonder concept, dat mag je wel zeggen over Vogels op de cm2. Het boek is in een fraaie linnen kaft uitgevoerd en het papier is niet alleen bijzonder, het is ook op een opvallende wijze ingebonden, op de zogenaamde ‘japanse wijze’. Dat betekent: met naald en draad bij elkaar gebonden. En dat is minder exact dan met hete lijm. Er zit dus wat speling op de binding en dat betekent dat de bladzijden niet allemaal gelijk liggen. Dat geeft het boek met zijn linnen kaft een heel authentiek karakter.
Zoals ik in de inleiding al aangaf: je kunt Vogels op de cm2 zien als een vogelgids. Je treft er namelijk 266 Nederlandse vogelsoorten in aan. Allemaal afgebeeld op een postzegel die in een of ander land is uitgegeven. Een unieke collectie postzegels dus. En wat het echt tot een vogelgids maakt: voor de informatie over de vogels hebben de auteurs geput uit de gegevens van Sovon. Betrouwbare en actuele informatie dus. Overigens geven de auteurs geen beschrijvingen, maar gaan ze in op verspreidingsgegevens. Hoe broedt de vogel, waar komt hij voor in Nederland en hoe ontwikkelt de populatie zich. De vogels worden op alfabetische volgorde weergegeven. Helaas komen niet alle vogelsoorten meer in Nederland voor. De ortolaan bijvoorbeeld. Daar ben ikzelf ooit twee keer diep Frankrijk voor ingereden. Het tweede jaar lukte het me om hem voor de lenzen van mijn verrekijker te krijgen.

Tegenover de soortinformatie kun je meer lezen over de postzegel. In welk land is hij uitgegeven, en in welk jaar. De ontwerper en wat de postzegel zo bijzonder maakt. Ornithologen en filatelisten zullen hun hart ophalen aan dit bijzondere boek. Een enkele vogel is nooit afgebeeld op een postzegel. Of de postzegels die nog bestaan zijn van erbarmelijke kwaliteit. Bij deze vogels hebben de samenstellers van het boek een persoonlijke postzegel gemaakt. Zo kun je de verzameling inderdaad compleet maken, hoewel het natuurlijk wel een beetje een kunstgreep is.

Vogels op de cm2 heeft een heel eigen uitstraling en karakter. De auteurs en de uitgever hebben hun best gedaan om er een onderscheidend boek van te maken. En daar zijn ze absoluut in geslaagd. Zo goed, dat Vogels op de cm2 zelfs is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2017. Of Jan Wolkers een voorliefde had voor postzegels, weet ik niet. Als kunstenaar en liefhebber van vogels zou hij dit boek vast hebben gewaardeerd.

Vogels op de cm2 / Peter Müller / Müller Uitgeverij / Hardcover

 

 

Op zoek naar een goede natuurreisgids voor tijdens de vakantie? Bekijk dit overzicht: