Recensie: Vogels kijken op Mallorca, Luc Hoogenstein

Dacht ik aan Mallorca dan zag ik zon, zee en strand en goedkoop toeristenvertier om me heen. Had ik jaren geleden de reisgids Vogels kijken op Mallorca van Luc Hoogenstein maar in mijn bezit gehad! Nooit geweten dat dit prachtige eiland in de Middellandse Zee vogelaars zoveel te bieden heeft! Heb je een vakantie op Mallorca geboekt en ben je vogelliefhebber, schaf deze schitterende gids dan beslist aan. Het zal je vakantievreugde fors vergroten!

Toen ik als tiener op Mallorca was, had ik alleen oog voor zon en zee. Zo gek ver van ons hotel ben ik niet gegaan. Maar tot mijn grote verrassing kent Mallorca een zeer afwisselend landschap: rotskusten, zandstranden, bergen, moerassen en boomgaarden. Zo veel afwisseling, dat trekt massa’s vogels aan. Liefst 340 vogelsoorten kun je er zien. Sla je vogelgids er maar eens op na voor de knobbelmeerkoet, de zwartkoprietzanger, de Scopoli’s pijlstormvogel en kleine zwartkop. Dit is zomaar een greep hoor uit de lijst van bijzondere soorten. Je kunt er nog veel meer zien! Niet alleen bijzondere vogels zie je er trouwens. Op Mallorca vliegt ook de grootste dagvlinder van Europa rond: de jasiusvlinder alias de Pasja. Wat een schitterend insect!

Globetrotter, bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogenstein beschrijft in Vogels kijken op Mallorca de zestien belangrijkste vogelgebieden op het eiland. Parc Natural de S’Albufera en de Boquer-vallei in de Sierra de Tramuntana bijvoorbeeld. In Parc Natural S’Albufera liggen talloze waterplassen. Hier zie je interessante soorten als marmereend, visarend, purperkoet en lachstern. Het tweede gebied is een heerlijk woest gebied waar je kans maakt op monniksgier, eleonora’s valk, draaihals en blauwe rotslijster. Wat een vogelweelde stijgt er op uit deze prachtig vormgegeven gids voor natuurliefhebbers!

vogels kijken op Mallorca

Ondertussen is Vogels kijken op Mallorca ook een volwaardige reisgids. De gids bevat ook informatie over vervoer, hotels, restaurants, eten en al die andere informatie die je als toerist nodig hebt. Bijzonder interessant zijn de inzetjes in het eerste deel waar de auteur ingaat op thema’s als de geschiedenis van Mallorca, het lokale drankje waar iedereen blij van wordt of wielrennen op Mallorca. Ook heeft Luc Hoogenstein oog voor andere dieren. Zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën krijgen ook de nodige aandacht. Achterin de gids is een checklist van alle vogels op Mallorca opgenomen, compleet met vakjes om af te vinken.

Het zou gek zijn wanneer een natuurfotograaf niet stil zou staan bij fotografie. In een apart hoofdstuk geeft Luc Hoogenstein tal van tips voor vogelfotografie. Compleet met de beste locaties om vogels te fotograferen. Mooie foto’s van vogels, landschappen en gerechten wisselen af met duidelijke overzichtskaartjes.

Merkwaardig eigenlijk. Dacht ik aan vogels kijken in Zuid-Europa, dan dacht ik niet direct aan Mallorca. Het Griekse eiland Lesbos heeft de naam en de Extremadura en Camargue de faam. Britse en Duitse vogelaars wisten het al veel langer: ook op Mallorca moeten we zijn. Nu kunnen ook Nederlandse vogelaars niet onwetend meer zijn over de vogelrijkdom van toeristeneiland Mallorca. Laat strand en boulevard links liggen en trek het achterland in. Er liggen schatten op je te wachten en Vogels kijken op Mallorca is een uitstekend hulpmiddel om die schatten te ontdekken. In sommige kranten en tijdschriften worden sterren gegeven, nou, deze gids krijgt van mij de volle vijf sterren. Dubbel en dwars verdiend.

Vogels kijken op Mallorca / Luc Hoogenstein / KNNV Uitgeverij / Paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)