Recensie: Vogels kijken in Noordoost Duitsland, Hans Peeters

Dit jaar is het er bijna van gekomen: in de meivakantie naar Noordoost Duitsland om er van de natuur te genieten. Deze gids en een artikel in Vogels, het magazine van Vogelbescherming Nederland maakten me zeer begerig. Dat het toch weer Frankrijk wordt ligt niet aan de natuurreisgids Vogels kijken in Noordoost Duitsland van Hans Peeters. Dat boek beveel ik iedereen aan die in Duitsland vogels wil kijken. Nee, onze keuze kwam denk ik voort uit een zekere vorm van conservatisme. Waarom zou je immers na jaren in Frankrijk vogels te hebben gekeken zomaar voor Duitsland kiezen? Ik geef toe: er zijn betere argumenten te bedenken om je keuze op te baseren, maar verder wil ik met mijn zelfkritiek in deze recensie maar niet gaan.

Ondertussen wil ik wel mijn lovende kritiek de wereld in blazen over de reisgids Vogels kijken in Noordoost Duitsland van Hans Peeters. Wil je weten waar je moet zijn en welke bijzondere vogels je zoal in deze regio kunt zien, schaf dit boek dan zeker aan. En al helemaal wanneer je een vogelreis naar Noordoost Duitsland gaat maken! Als ik Hans Peeters mag geloven (en ik geloof hem, want ik heb ook diverse internetsites geraadpleegd) dan is de avifauna in Noordoost Duitsland overweldigend mooi. Zeearend, kraanvogel, grote trap, hop en grauwe klauwier zijn zomaar enkele bijzondere vogelsoorten die je er kunt zien. Je maakt er ook kans op rode en zwarte wouw, visarend, en zelfs op schreeuwarend en zwarte ooievaar. Om over de zang- en watervogels in het voorjaar maar te zwijgen.

vogels kijken in noordoost duitsland

Noordoost Duitsland, dat is het gebied boven Berlijn. Denk aan plaatsen als Müritz, Berlijn met Spreewald, Havelland, Unteres Odertal, Oderbruch en Schorfheide-Chorin. Het is een nogal ruig en verlaten gebied waar de sporen van de communistische tijd nog duidelijk zichtbaar zijn. Dat het gebied verlaten is, komt mede doordat er niet veel werkgelegenheid is. Jongeren trekken massaal weg. En dat is gunstig voor de natuur. Doordat het gebied bovendien rijk is aan moerassen, meren en uiterwaarden kun je er ook prima met de kano vogels kijken. En al dit water wordt afgewisseld met loofbossen. Een heel afwisselend landschap dus en dat verklaart de aanwezigheid van al die bijzondere vogels. De beschrijvingen en landschapsfoto’s deden met aan de Brenne in Frankrijk denken. Ook zo’n fenomenaal vogelgebied dat rijk is aan moerassen en meertjes.

De gids Vogels kijken in Noordoost Duitsland staat boordevol praktische bezoektips. Ook geeft Hans Peeters prachtige omschrijvingen van een aantal fascinerende vogels. Wil je vogels kijken in Noordoost Duitsland combineren met een bezoek aan het hippe Berlijn, ook dan is deze gids een goede keus. Ook aan Berlijn en omgeving wordt in een hoofdstuk aandacht geschonken. Fietsen en kayaks huren, vogelkijkhutten, bezoekerscentra, hotels, restaurants en bereikbaarheid, alles wat een vogelaar nodig heeft komt ter sprake. Dat Hans Peeters een journalistieke achtergrond heeft merk je aan de schrijfstijl: die is prettig toegankelijk. De prachtige foto’s maken de gids helemaal compleet.

Natuurgebieden zijn niet alleen interessant voor vogelaars. Ook wie een fiets- of wandelvakantie wil boeken, kan zich uitleven in deze mooie streek van Duitsland. Vogels kijken in Noordoost Duitsland zal ook wandelaars en fietsers inspireren.

Een vogelreis naar Noordoost Duitsland kan niet zonder deze topgids. Schaf hem ruim op tijd aan om jezelf goed voor te bereiden op de reis.

Na het schrijven van deze recensie heb ik toch weer zin gekregen om naar Noordoost Duitsland af te reizen. Volgend jaar doe ik een nieuwe poging om van Frankrijk los te komen.

Vogels kijken in Noordoost Duitsland / Hans Peeters / KNNV Uitgeverij / Paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)