Recensie: Vogels kijken in de Extremadura, Luc Hoogenstein en Lianne Schröder

vogels kijken in de extremaduraDe Extremadura is een regio in Zuidwest-Spanje. In dit uitgestrekte en ongerepte natuurgebied vind je een grote variatie aan landschappen. Dankzij die variatie is de vogelrijkdom er enorm. Je ziet er soorten die je vrijwel nergens anders in Europa ziet. Niet voor niets dat de Extremadura zo populair is onder vogelaars. Voor wie vogels wil kijken of fotograferen in de Extremadura schreven Luc Hoogenstein en Lianne Schröder de reisgids Vogels kijken in de Extremadura. Een ideale reisgids om je voor te bereiden op je vogelreis naar de Extremadura (en om hem ook ter plekke te gebruiken uiteraard). De reisgids brengt je op plekken die je anders misschien helemaal niet had ontdekt.

Koop dit boek

Befaamd is de Extremadura om de vele roofvogels die er voorkomen: steenarend, Spaanse keizerarend, havikarend, slangenarend,  dwergarend, vale gier, monniksgier, aasgier, rode wouw, zwarte wouw, kleine torenvalk, grauwe kiekendief en de prachtige grijze wouw. Vogelliefhebbers zullen ook likkebaardend uitzien naar soorten als griel, bijeneter, blauwe ekster, zwarte spreeuw, hop, kortteenleeuwerik, grote en kleine trap en roodkopklauwier. En besluit je om het gebied in de winter te bezoeken, dan ontmoet je vast en zeker de kraanvogel, waarvan er ongeveer 120.000 in de Extremadura overwinteren.

In de reisgids Vogels kijken in de Extremadura introduceren de auteurs zeventien locaties die met elkaar gemeen hebben dat het er uitstekend vogels kijken is. Van het Stuwmeer van Arrocampo tot de ruïne van het klooster en het kasteel van Monfragüe. De ruïne staat bekend om de gieren die er rondzweven en de kaffergierzwaluwen en zwarte tapuiten die er nestelen. In het Stuwmaar van Arrocampo komen grijze wouw, lachstern en ralreiger voor. Over alle gebieden geven de auteurs gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld over wandelroutes en interessante locaties in de buurt. Bij elke beschrijving staan overzichtelijke kaartjes waarop staat aangegeven waar je bijzondere vogels kunt zien en waar je de auto het beste kunt parkeren. Na het lezen van de reisgids Vogels kijken in de Extremadura maak je pas echt goed kennis met deze bijzondere vogelregio.

De auteurs wijzen je trouwens in een apart hoofdstuk ook op andere dieren die in de Extramadura voorkomen. Zoogdieren, reptielen en dagvlinders bijvoorbeeld. Ga eens op zoek naar de Spaanse pijpbloemvlinder of de adderringslang. De meeste vogelaars zullen ook bij het zien van deze bijzondere dieren even halt houden.

Omdat fotograferen van vogels ontzettend populair is, wijden de auteurs een apart hoofdstuk aan vogelfotografie. Ze geven je praktische – lees: technische – tips en informeren je over fotografiehutten die in de Extremadura kunt huren. Er zijn ontzettend veel fotografiehutten te huur, maar je moet ze wel weten te vinden. Gelukkig blijken er ook twee Nederlandse aanbieders te zijn.

De reisgids Vogels kijken in de Extremadura is natuurlijk gericht op vogels kijken, maar de auteurs staan ook stil bij algemene onderwerpen zoals bereikbaarheid, vervoer, culinaire tips, mooie steden en culturele bezienswaardigheden. Je hebt dan ook een min of meer complete reisgids naar de Extremadura in handen.

Tot slot: hou je graag de soorten bij die je tijdens je vakantie hebt gezien, dan is de checklist vogels achterin de gids ontzettend handig.

Je vogelvakantie naar de Extremadura begint met het lezen van de reisgids Vogels kijken in de Extremadura. Ik raad je echt aan deze gids aan te schaffen. De auteurs schrijven zeer prettig en zijn merkbaar deskundig. Die paar tientjes kunnen er ook wel af. Ik weet zeker dat je met deze reisgids gebieden (of: de beste plekjes in natuurgebieden) ontdekt waar je anders aan voorbij was gegaan. En dat wil je toch niet als je zo’n spectaculaire vogelreis maakt? Warm aanbevolen!

Vogels kijken in de Extremadura / Luc Hoogenstein en Lianne Schröder / KNNV Uitgeverij / Paperback

Koop dit boek

 

banner reisgidsen