Recensie: Vogels kijken in de Camargue en de Crau, Hans Peeters

Over vogels kijken hoef je Hans Peeters weinig te vertellen. Hij is vogelaar sinds zijn jonge tienerjaren en nu is hij hoofdredacteur van Vogels, het tijdschrift van Vogelbescherming Nederland. Hij publiceerde een aantal boeken, waaronder heel recent de gloednieuwe reisgids Vogels kijken in de Camargue en de Crau. Ga je op vogelreis naar deze bijzondere vogelgebieden, dan is dit eigenlijk een onmisbare reisgids.

Frankrijk blijft toch een fascinerend vogelland. Het land is groot en de natuurparken vaak ook. Denk aan De Brenne, de Franse Alpen en al helemaal aan de Camargue in het zuiden. Dit laatste gebied is toch wel een van de bekendste vogelgebieden van Frankrijk en zelfs van Europa. Omdat veel Nederlandse vogelaars een bezoek brengen aan Zuid-Frankrijk om vogels te kijken in de Camargue, schreef  Hans Peeters een gedetailleerde reisgids. Zodat je precies weet waar je moet zijn en wat je er kunt zien. En opdat je je vogelreis tot in de puntjes kunt voorbereiden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Hans Peeters beschrijft in zijn reisgids Vogels kijken in de Camargue en de Crau ook La Crau. Dit is een iets minder bekende regio die grenst aan de Camargue. Het is een steppegebied met een unieke flora en fauna. Ga je naar de Camargue om er typische watervogels als de flamingo, steltkluut, woudaapje, ralreiger en geelpootmeeuw te zien, in La Crau zie je vogels van de steppe. En dat zijn ook niet de minste soorten! Wat te denken van kortteenleeuwerik, duinpieper, kleine trap en witbuikzandhoen?

Meen overigens niet dat de reisgids Vogels kijken in de Camargue en de Crau uitsluitend in zou gaan op vogels kijken. Vogels kijken is natuurlijk het belangrijkste thema, maar Hans Peeters geeft je ook tips voor bijzondere steden en toeristische trekpleisters. Hij heeft daarnaast ook oog voor de bijzondere flora in beide natuurregio’s en voor andere dieren dan vogels. Zo ver naar het zuiden kom je toch echt heel andere dieren tegen dan in ons – verstedelijkte –  land.

Hans Peeters beschrijft de Camargue het meest uitgebreid. In aparte hoofdstukken beschrijft hij het noorden, zuiden, oosten, westen en het midden van de Camargue. Tussendoor beschrijft hij een aantal markante vogelsoorten, zoals dunbekmeeuw, vorkstraartplevier, griel, kleine torenvalk en – uiteraard – de flamingo. La Crau wordt in één hoofdstuk beschreven.

Ben je nog nooit in de Camargue geweest? Dan zou ik een bezoek maar eens hoog op je verlanglijstje zetten. Ik bezocht het gebied een keer tijdens onze zomervakantie. Wel, dat is niet de meest ideale periode. Het gebied ligt dan echt te blakeren in de zon. Niet ideaal om vogels te kijken, laat staan om de fotograferen. Tenzij je in de vroege uren actief bent. Voor- en najaar zijn wat mij betreft favoriet, met sterke voorkeur voor het voorjaar. April en mei bijvoorbeeld. Dan moet de Camargue een waar eldorado zijn. Hou er overigens rekening mee dat de natuur zich in Zuid-Frankrijk eerder ontwikkelt dan bij ons. Ik bedoel, de vogels nestelen daar eerder dan bij ons, puur omdat het daar eerder warm is.

Ga je naar de Camargue, neem dan zeker de reisgids Vogels kijken in de Camargue en de Crau van Hans Peeters mee. Een ideale voorbereiding en begeleiding op je vogelreis.

Vogels kijken in de Camargue en de Crau /  Hans Peeters / KNNV Uitgeverij / paperback

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)