Recensie: Vogels kijken. De 101 beste tips, Gert Meesters

Iedereen kan vogels kijken. Jazeker, je hoeft beslist geen kenner te zijn. Je begint in tuin en park en daarna kijk je tijdens een wandeling of fietstocht naar vogels. En dan zul je vanzelf merken dat je meer wilt weten over vogels kijken. Hoe kun je een betere vogelaar worden? Hoe kun je er nog meer plezier aan beleven? Dat lees je in het fraai opgemaakte boek Vogels kijken. De 101 beste tips van doorgewinterde vogelaar Ger Meesters.

Over Ger Meesters gesproken. Nog niet zo heel lang geleden verscheen een ander praktisch boekje van hem: De 101 mooiste vogelgebieden van Nederland. In dit boek ontdek je bekende en minder bekende vogelgebieden en lees je welke vogels je er ziet en wanneer je er het beste kunt gaan vogels kijken. In zijn nieuwe boek Vogels kijken. De 101 beste tips geeft hij je talloze tips en adviezen over vogels kijken. Altijd handig wanneer je van vogels kijken je grote hobby wilt maken.

Vogels kijken. De 101 beste tips Ger Meesters recensie

Dat vogels kijken leuk is spat van elke bladzijde af. Mooie foto’s, inspirerende teksten en heel veel tips en adviezen. De meest kernachtige samenvatting van dit boek. Je leest over de beste biotopen. Over de beste manieren om vogels te kijken. Je leest hoe je naar vogels kunt kijken. Hoe je hun geluid leert herkennen. Zelfs wie te kampen heeft met een lichamelijke beperking vindt er praktische tips in. En natuurlijk de vraag: kijk je vogels al wandelend, of mag het ook vanuit de auto? Gelukkig mag dat laatste best, sterker nog, er zijn vogels die zich beter door een auto laten naderen dan door een wandelaar. Sommige roofvogels bijvoorbeeld, en ganzen. Dat is ook mijn ervaring. De inhoud van Vogels kijken. De 101 beste tips sluit dus naadloos aan bij wat ik nu en dan verkondig.

Hoe kies je een verrekijker? Welke vogels kun je in de Lage Landen zien? En natuurlijk aandacht voor de seizoenen. Want elk seizoen zie je weer andere vogels. En zie je een vogel, hoe determineer je hem dan? Determineren is een moeilijk woord voor: hoe herken je hem? Nou, alle uiterlijke onderdelen van de vogel komen ter sprake hoor. Van veren, slagpennen, staartpennen tot kop en snavel aan toe.

Ik schrijf deze recensie in de winter. Dan zijn locaties aan de kust voor mij favoriet. De Brouwersdam bezoek ik haast wekelijks. Eén of twee keer bezoek ik de Zuidpier bij IJmuiden. Zeker wanneer de sneeuwgorzen er te zien zijn. Ger Meesters geeft je het advies om niet zomaar een willekeurig stuk strand uit te kiezen. Kies liever voor een stuk kust met strekdammen, pieren of andere havenwerken. Daar zie je meer dan op een gewoon zandstrand. En dat is ook mijn ervaring.

Ga je echter in het bos vogels kijken, zoek dan een vennetje op, of een diepe plas langs het pad waar de vogels af en toe komen drinken of badderen. Als wandelend, fietsend, zittend en autorijdend noteer je natuurlijk al je waarnemingen. Je legt een daglijst aan, een maandlijst of zelfs een jaarlijst.

Conclusie

Vogels kijken. De 101 beste tips van Ger Meesters is een leuk boekje voor wie wilt beginnen met vogels kijken. Het staat boordevol tips en adviezen die je een betere vogelaar maken. Je doet er dus goed aan om het aan te schaffen. Of het is een leuk cadeautje voor iemand die net is begonnen met vogels kijken.

Vogels kijken. De 101 beste tips / Ger Meesters / Kosmos Uitgevers / als paperback