recensie Vogels in en rond de tuin helga hofmann

Recensie: Vogels in en rond de tuin, Helga Hofmann

Vogels kijken begint in je eigen tuin. Lekker vanachter de tuintafel of de vensterbank naar buiten turen en kijken welke vogels je zoal ziet. Soms zie je een verrassende soort, zoals twee jaar geleden bij mij, toen er plots sijsjes neer dwarrelden. Tuinvogels kijken is hot. Kijk alleen maar naar de tuinvogeltelling die Vogelbescherming Nederland elk jaar organiseert. Daarom vandaag een recensie van de gids Vogels in en rond de tuin van Helga Hofmann. Een prachtig uitgevoerde veldgids voor de liefhebber van vogels in de tuin. En reken het park dan ook maar tot je tuin.

De gids Vogels in en rond de tuin is een populaire veldgids. En daarmee bedoel ik: vooral bedoeld voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. De gids is fraai vormgegeven met veel kleurenfoto’s. De teksten zijn kort en heel toegankelijk geschreven. Het is gewoon een heel prettig gidsje om te raadplegen. Geen ingewikkeld gedoe dus. Lekker naar vogels kijken en snel en eenvoudig naar de juiste vogelsoort op zoek.

Je merkt ook aan de indeling van Vogels in en rond de tuin dat het een gids is voor wie zich richt op de meest algemene vogelsoorten. Na een uitgebreide inleiding over hoe je vogels in je tuin kunt krijgen (zeker lezen!), volgen de vier hoofdstukken voor de herkenning van de ruim 100 soorten. Eerst de vogels tot de grootte van een mus. Dan die ter grootte van een merel, gevolgd door alles groter dan een merel. Tenslotte komen ook de watervogels in het park voorbij. Je ziet: dit is geen wetenschappelijke indeling, en dat is maar goed ook. Op een wetenschappelijke verhandeling zit de gemiddelde tuinliefhebber bepaald niet te wachten, is mijn inschatting.

Het is vervolgens wel grappig om eens te kijken welke vogels er zoal worden besproken. Natuurlijk komen de meest algemene tuinvogels voorbij. De pimpelmees, koolmees, huismus, merel en zo. Maar ook heel verrassende soorten als de blauwborst, draaihals, wielewaal, nachtegaal, kerkuil, blauwe kiekendief, grauwe klauwier en pestvogel kom je tegen. Dat zijn vogels waar ikzelf alleen maar mag dromen. Een blauwe kiekendief in mijn tuin? Dat zie ik de komende honderd jaar zomaar niet gebeuren. De term ‘tuinvogels’ is dus wat ruim genomen, maar dat vind ik alleen maar te prijzen. Vogels in en rond de tuin is daarmee ook een vogelgids voor onderweg.

Dat de auteur van Duitse afkomst is, is natuurlijk ook wel een beetje te merken aan de vogelsoorten in de gids. Grauwe klauwier en draaihals zijn typisch vogels die je in Duitsland meer ziet dan in de Lage Landen. Maar wat geeft dat?

De 100 mooiste soorten in tuin en park. Dat statement op de voorkant maakt de gids Vogels in en rond de tuin helemaal waar. Een leuke en heel bruikbare vogelgids voor elke tuinliefhebber. En voor iedereen die begint met vogels kijken.

Vogels in en rond de tuin / Helga Hofmann / Kosmos Uitgevers / paperback

De leukste cadeautjes voor natuurliefhebbers:

De verschijning van deze uitgave beschouw ik als dé gebeurtenis voor boek-minnende vogelaars en natuurliefhebbers van dit najaar. Dit boek wil je openen, bekijken, lezen, neerleggen, koesteren en opnieuw openen.

Onderschat door veel vogelaars: het schoonmaken van de verrekijker, telescoop en camera. Een lenspen is ideaal om de lenzen stofvrij, vetvrij én krasvrij te houden. 

Niet altijd kan de vogelaar erop uit. Dan de vogels vanuit de bank of vanuit de serre bekijken. Lok de vogels naar je tuin door het aanbieden van duurzaam vogelvoer.

Waarmee doe je de jonge vogelaar een groter plezier dan met een eigen verrekijker? Liefst een verrekijker die tegen een stootje kan. Én een verrekijker die goed hanteerbaar is. 

Als het echt niet weet wat je moet geven, dan is de keuze voor een paar wandelsokken altijd goed. Zeker in de winter is een warme wandelsok een welkom cadeau.

Het is helemaal in: de omgeving verkennen met een drone. En het mooie is: een drone hoeft niet superduur te zijn! 

Vogelfotografen vergeten hoe handig het is: een raincover. Gaat het plotseling regenen, dan vouw je snel een raincover om je camera waardoor die beschermd wordt tegen de regen. Ook handig als bescherming tegen stof en zout water. 

Voor elke vogelaar een aangename verrassing. De Vogelscheurkalender 2025 biedt elke dag een leuk weetje, een raadsel, een vogelkijktip of praktische informatie over vogels kijken. Gegarandeerd een heel jaar lang vogelplezier!

Na het lezen van deze gids kijk je nooit meer 'gewoon' naar het landschap, maar zie je een avontuurlijke wereld vol sporen en natuurverschijnselen. Outdoor specialist Tristan Gooley laat je zien hoe je hiermee je weg kunt vinden, het weer kunt voorspellen en dieren kunt volgen, maar biedt je vooral ook verdieping en inspiratie.

Het is dé tijd om een nestkast op te hangen. Vivara is een gespecialiseerde webshop en biedt een ruim aanbod van de beste en meest duurzame nestkasten aan. Met deze nestkasten weet je zeker dat het goed is.

Het kan altijd beter, en dat geldt ook voor een verrekijker. 

Speciaal daarvoor stelde ik een overzicht samen van de beste verrekijkers, verdeeld naar prijsklasse.