recensie Vogels in en rond de tuin helga hofmann

Recensie: Vogels in en rond de tuin, Helga Hofmann

Vogels kijken begint in je eigen tuin. Lekker vanachter de tuintafel of de vensterbank naar buiten turen en kijken welke vogels je zoal ziet. Soms zie je een verrassende soort, zoals twee jaar geleden bij mij, toen er plots sijsjes neer dwarrelden. Tuinvogels kijken is hot. Kijk alleen maar naar de tuinvogeltelling die Vogelbescherming Nederland elk jaar organiseert. Daarom vandaag een recensie van de gids Vogels in en rond de tuin van Helga Hofmann. Een prachtig uitgevoerde veldgids voor de liefhebber van vogels in de tuin. En reken het park dan ook maar tot je tuin.

De gids Vogels in en rond de tuin is een populaire veldgids. En daarmee bedoel ik: vooral bedoeld voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. De gids is fraai vormgegeven met veel kleurenfoto’s. De teksten zijn kort en heel toegankelijk geschreven. Het is gewoon een heel prettig gidsje om te raadplegen. Geen ingewikkeld gedoe dus. Lekker naar vogels kijken en snel en eenvoudig naar de juiste vogelsoort op zoek.

Je merkt ook aan de indeling van Vogels in en rond de tuin dat het een gids is voor wie zich richt op de meest algemene vogelsoorten. Na een uitgebreide inleiding over hoe je vogels in je tuin kunt krijgen (zeker lezen!), volgen de vier hoofdstukken voor de herkenning van de ruim 100 soorten. Eerst de vogels tot de grootte van een mus. Dan die ter grootte van een merel, gevolgd door alles groter dan een merel. Tenslotte komen ook de watervogels in het park voorbij. Je ziet: dit is geen wetenschappelijke indeling, en dat is maar goed ook. Op een wetenschappelijke verhandeling zit de gemiddelde tuinliefhebber bepaald niet te wachten, is mijn inschatting.

Het is vervolgens wel grappig om eens te kijken welke vogels er zoal worden besproken. Natuurlijk komen de meest algemene tuinvogels voorbij. De pimpelmees, koolmees, huismus, merel en zo. Maar ook heel verrassende soorten als de blauwborst, draaihals, wielewaal, nachtegaal, kerkuil, blauwe kiekendief, grauwe klauwier en pestvogel kom je tegen. Dat zijn vogels waar ikzelf alleen maar mag dromen. Een blauwe kiekendief in mijn tuin? Dat zie ik de komende honderd jaar zomaar niet gebeuren. De term ‘tuinvogels’ is dus wat ruim genomen, maar dat vind ik alleen maar te prijzen. Vogels in en rond de tuin is daarmee ook een vogelgids voor onderweg.

Dat de auteur van Duitse afkomst is, is natuurlijk ook wel een beetje te merken aan de vogelsoorten in de gids. Grauwe klauwier en draaihals zijn typisch vogels die je in Duitsland meer ziet dan in de Lage Landen. Maar wat geeft dat?

De 100 mooiste soorten in tuin en park. Dat statement op de voorkant maakt de gids Vogels in en rond de tuin helemaal waar. Een leuke en heel bruikbare vogelgids voor elke tuinliefhebber. En voor iedereen die begint met vogels kijken.

Vogels in en rond de tuin / Helga Hofmann / Kosmos Uitgevers / paperback

De leukste cadeautjes voor natuurliefhebbers: