Kinderen leren vogels te herkennen en te observeren. Praktische veldgidsen hiervoor zijn er niet veel. Pas verscheen een vertaling van een Frans vogelboekje voor kids: Vogels herkennen en observeren van Valérie Tracqui. Een aantrekkelijk vormgegeven gidsje voor kinderen die vogels willen kijken.
Kinderen stellen andere eisen dan volwassenen en dus is de opzet van de vogelgids Vogels herkennen en observeren anders dan gewone veldgidsen. De indeling is op grootte van de vogel. Van kleine vogels gaat het naar de middelgrote en tot slot de grote vogels. En dat is handig, want kinderen hebben een heel ander referentiekader dan volwassenen. Een kind dat pas met vogels kijken is begonnen zal niet zo snel eerst op zoek gaan naar de vogelfamilie om van daar uit de juiste soort te vinden. Van klein naar groot is dan veel praktischer.
De meeste vogels in Vogels herkennen en observeren vallen in de categorie ‘kleine vogels’. Veel voorkomende vogels wisselen af met meer bijzondere soorten. Pimpelmees, roodborst, huismus en zwartkop staan naast nachtegaal, veldleeuwerik en grauwe vliegenvanger.
Bij de ‘middelgrote vogels’ vallen spreeuw, merel en kauw op als meest voorkomende vogels. De patrijs, notenkraker en zomertortel zijn voorbeelden van vogels die zeldzaam zijn in Nederland. Dat geeft niet, wie weet kom je ze op vakantie tegen. In de bergen bijvoorbeeld vliegt de notenkraker rond. En ga je naar Frankrijk op vakantie, dan heb je nog kans op het zien en horen van de koekoek. In Nederland gelukkig ook nog, maar toch helaas op steeds minder plaatsen.
De rubriek ‘grote vogels’ is ook al een mix van algemeen en zeldzaam. Kraai, roek, buizerd en fazant zijn in Nederland algemeen. Steenarend en vale gier zijn echter vogels waarvoor je naar het buitenland moet. Liefst naar bergachtige en ongerepte streken. Dat heb je met een vertaalde gids. Dan komen er ook soorten in voor die je juist in een land als Frankrijk wel kunt zien en hier niet. Wat ik hierboven al zei: een handige gids dus ook voor op vakantie.
Overigens vind je op de soortpagina’s soms ook een inzet met daarin een gerelateerde vogel. Zo staat bij de hop ook de bijeneter vermeld. En bij het korhoen ook het auerhoen.
Elke soort heeft een eigen, fraai vormgegeven pagina met daarop duidelijke tekeningen van mannetje en vrouwtje. De omschrijvingen zijn beknopt maar duidelijk en toegankelijk. Uiterlijk, voedsel, leefwijze en gelijkende soorten worden beschreven. Ik las ergens dat het taalgebruik pittig is voor de doelgroep, maar dat vind ik wel meevallen. Voor de meeste kinderen vanaf een jaar of tien is dit gidsje prima te doen.
Eindconclusie: Het is goed dat er weer eens een kinderboek over vogels kijken is verschenen. Daarvan zijn er niet veel, terwijl het wat mij betreft toch belangrijk is dat ook kinderen leren vogels kijken. Jong geleerd is oud gedaan. Vogels herkennen en observeren is een aantrekkelijk vogelkijkboekje voor kinderen vanaf 10 jaar. Hier kunnen ze thuis de meest voorkomende vogels mee leren herkennen en wie weet zien ze op vakantie wel één van de zeldzaamheden. Aantrekkelijk geprijsd. Verkrijgbaar in elke (online) boekhandel.
Vogels herkennen en observeren / Valérie Tracqui / Deltas / als paperback