Recensie: Vogels. De grote ANWB Vogelgids van Europa, Lars Svensson

Eens in de zoveel tijd kom ik een boek tegen waar je slechts in superlatieven over kunt schrijven en spreken. En dat is nu weer eens het geval. Voor me ligt de grootste vogelgids van dit moment: Vogels. De grote ANWB Vogelgids van Europa. Ik vind dit een gouden vondst. Een 60 procent grotere editie van de ANWB Vogelgids van Europa. Toen ik dit boek opende, viel mijn mond open van verbazing en mijn ogen wisten niet wat ze zagen.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

De ANWB Vogelgids van Europa beschouw ik als de beste vogelgids van dit moment. En dat doen velen met mij. Elke vogelliefhebber zou deze vogelgids in de boekenkast moeten staan, vind ik. In 2023 verscheen de volledig geactualiseerde editie van deze vogelgids (de derde editie) en het is deze editie is nu is uitgebracht op reuzenformaat met als titel Vogels. De grote ANWB Vogelgids van Europa. Nee, met zijn 2,4 kilogram bepaald geen gids om mee te nemen in het veld, maar wel een gids om door te bladeren of te gebruiken voor het determinatiewerk thuis.

Laat ik beginnen met de buitenzijde. Pak ik het boek op, dan merk ik dat ik bijna automatisch mijn hand even over de voorkant laat gaan. De titel VOGELS is met een reliëfje in de harde kaft aangebracht. En om de titel heen dartelen boerenzwaluw, visdief, visarend, blauwborst (roodster) en het alpensneeuwhoen. Op de achterzijde vliegen ijsduiker en geelsnavelduiker voorbij met daaronder een witkopstaartmees. De vormgeving van de buitenkant doet zeer voornaam aan. Dit boek wil gezien worden!

De binnenzijde zal voor de meeste vogelaars geen geheimen kennen. Die is identiek aan de ‘gewone’ ANWB Vogelgids van Europa. En toch. Over geheimen gesproken. Hoeveel vogelaars hebben de omschrijvingen in de gewone editie volledig gelezen? Ik in elk geval niet. De kleine letters en de compacte formuleringen maken het me niet eenvoudig. Mijn ervaring is dat ik als eerste naar de afbeeldingen kijk wanneer ik een vogel tegenkom die ik niet meteen herken. Plaatjes eerst en de omschrijving lees ik daarna wel en dan vaak ook slechts een fragment. Maar nu ligt de De grote ANWB Vogelgids van Europa voor me en sla ik wel aan het lezen!

recensie Vogels De grote ANWB Vogelgids van Europa Lars Svensson

Neem nu de omschrijving van het alpensneeuwhoen. Natuurlijk blijft de formulering even compact als in de kleine editie, maar dat hindert niet. De grotere letter nodig meteen uit tot lezen. En wat mij plots opviel (ik heb de tekst er drie keer op nagekeken, want ik kon het eigenlijk niet geloven): in de omschrijving van het alpensneeuwhoen is Lars Svensson er glansrijk in geslaagd om de naam van het alpensneeuwhoen niet te vermelden! In de omschrijving van het alpensneeuwhoen wordt wel het moerassneeuwhoen ettelijke keren bij name genoemd, maar niet het alpensneeuwhoen. Dat gebeurt bij heel veel omschrijvingen overigens. Ook bij de steltkluut bijvoorbeeld. Overigens niet bij de rotgans, die wordt wel bij name genoemd in de omschrijving.

De omschrijvingen zijn virtuoos. Niet in poëtische zin, maar de teksten bevatten geen woord te veel. Zo staat er nergens een lidwoord voor de soortnaam. Ik vind dat bijzonder knap en ingenieus. De grotere letter zorgt voor een heel andere leeservaring. De grotere letter is heel aangenaam.

En dan de plaatjes. Ik kan er ook bij deze editie niet omheen: de afbeeldingen zijn natuurlijk héél belangrijk. Toen ik het boek voor het eerst opende, gingen mijn ogen waarschijnlijk heel wijd open. De details in de illustraties van Killian Mullarney (die tijdens de SOVON-dag 2023 een rotgans in mijn kleine editie tekende) en Dan Zetterström spatten van de bladzijden af. Het bekijken van de afbeeldingen is een feest voor het zoekende oog. Opeens vallen de verschillen tussen bijvoorbeeld tapuit en Izabeltapuit wel meteen op. Ik verbaas me er werkelijk over wat het zestig procent grotere formaat van de afbeeldingen met me doet.

Ik kan alleen maar in superlatieven reageren op Vogels. De grote ANWB Vogelgids van Europa. De verschijning van deze uitgave beschouw ik als dé gebeurtenis voor boek-minnende vogelaars en natuurliefhebbers van dit najaar. Dit boek wil je openen, bekijken, lezen, neerleggen, koesteren en opnieuw openen. Waarschijnlijk duw je het evenals ik zelfs in handen van niet-vogelaars die je op bezoek krijgt.

De uitgever presenteert deze uitgave als een koffietafelboek dat uitnodigt om er doorheen te bladeren. Ook voor het determineren is dit een ontzettend gave editie. De grote afbeeldingen en de grote letter maken de veldgids nog toegankelijker en daarmee het determineren nog eenvoudiger.

Een juweel van een boek dat de juweeltjes in ons zwerk des te mooier doet schitteren.

Vogels. De grote ANWB Vogelgids van Europa / Lars Svensson / Kosmos Uitgevers / als hardcover

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 8x42

Door Roots verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 10x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!