Recensie: Vogelkijkgids Nederland, Boris Everwijn

Vogelkijkgids NederlandKijk, vind je mijn vorderingen op visdief.nl te langzaam gaan en wil je in ene keer weten waar je moet zijn om bijvoorbeeld een slechtvalk, rosse franjepoot of porseleinhoen te zien, dan is de Vogelkijkgids Nederland een nuttig boek. In deze uitgebreide vogelkijkgids vind je geen beschrijvingen van vogels, maar beschrijvingen van vogelkijkhutten en – schermen in de 100 belangrijkste vogelgebieden in ons land. Per locatie word je geïnformeerd over de aanwezige vogels, het gebied zelve en waar de hut of het scherm staat. In de Vogelkijkgids Nederland vind je meer dan 360 vogelkijkpunten en vrijwel alle vogelkijkhutten die ons land rijk is. In zeker opzicht dus ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en vogelaars. Auteur Boris Everwijn deed wat ik op visdief.nl probeer te doen: vogelgebieden zelf bezoeken, beschrijven en waarderen. Een regelrechte huzarenklus waar ik mijn petje voor afneem.

Maar ik schreef ‘in zeker opzicht’. Er valt wel een kanttekening te maken. En die betreft de datering. De Vogelkijkgids Nederland verscheen in 2006 en er is ondertussen wel het een en ander veranderd in de Nederlandse natuurgebieden. In mijn regio is bijvoorbeeld in 2011 Natuureiland Sophiapolder aangelegd. Daar staat ook een vogelkijkhut en die staat niet in de Vogelkijkgids Nederland. En zo is er na 2006 natuurlijk op veel plekken ‘nieuwe natuur’ aangelegd die in dit boek ontbreekt.

Verder geldt dat velen zich nu eerst oriënteren op internet. Dat maakt een uitgave als de Vogelkijkgids Nederland ietwat overbodig.

Maar ik ben geen zwartgallig type. Boeken die ik bespreek hebben altijd een zekere gebruikswaarde. Anders bespreek ik ze niet, dat vind ik mijn tijd niet waard. Internet maakt de Vogelkijkgids Nederland niet helemáál overbodig. Ik merk dat internet helaas vaak te kort schiet. Zo reed ik afgelopen weekend langs Zwijndrecht om eens langs de Devel te gaan vogelen. Ik had een paar blogs gelezen en toog er heen. Eenmaal aangekomen bleek de Devel behoorlijk lang en hier en daar niet toegankelijk met de auto. Dat zie ik natuurlijk graag, aan auto’s heb ik als vogelaar een hekel, maar waar moest ik zijn? Hier, of vijfhonderd meter verderop? Er moest ergens een geoorde fuut zitten, maar zie de beste plek om dat beest te zien maar eens te vinden als je totaal onbekend met met het terrein. Ter linker- of ter rechterzijde van het water? Allemaal vragen waarop internet vaak geen antwoord geeft. En de Vogelkijkgids Nederland mits het gebied er in staat.

En dan heb je natuurlijk nog altijd die mensen die gehecht zijn aan papier. Jawel, ze bestaan nog en ik ben er ondanks mijn digitale initiatief visdief.nl één van. Gewoon een boek uit de boekenkast kunnen trekken, openslaan en zonder al te veel zoeken de informatie tot je kunnen nemen. Want werkelijk, op internet zoek je je soms het apezuur. Je surft van de ene site naar de andere site die dan ook nog eens dezelfde summiere informatie bieden.

Hoewel enigszins achterhaald, zie ik het nut van de Vogelkijkgids Nederland nog wel in. Nieuwe natuur van na 2006 ontbreekt. Niet kniezen, verheug je over de nieuwe natuur! Helaas is het met de natuurwaarden op veel plekken na 2006 behoorlijk achteruit gegaan.  Dat ontdek je tijdens het lezen van de Vogelkijkgids Nederland en het bezoeken van de beschreven gebieden. Dat is wel reden om te kniezen. Hopelijk weet de samenleving op dit punt snel een andere houding te vinden.

Blijf ondertussen visdief.nl volgen, wie weet krijg je nu en dan toch een nuttige en aanvullende wenk via internet.

Vogelkijkgids Nederland / Boris Everwijn / Uitgeverij ANWB / Gebonden / € 19,95

Bestel nu

 

birdwatching guide to france