Recensie: Vogelkijkgids, Marc Duquet

Uit Frankrijk komen mooie vogelgidsen. Zoals nu de gloednieuwe Vogelkijkgids van Marc Duquet. Dit is een fraaie vogelgids voor beginnende vogelaars. Niet alleen worden 142 veelvoorkomende vogels afgebeeld en toegelicht, ook krijg je ontzettend veel praktische informatie over vogels kijken. Waar je het beste vogels kunt kijken bijvoorbeeld. En wanneer. Kortom, voor beginnende vogelaars weer een fraaie vogelgids erbij.

 

 

 

 

 

 

Welke typen snavels je zoal kunt tegenkomen. Hoe vogels vliegen en wat ze eten. Wat vogels doen om de winter heelhuids door te komen. En hoe ze zich vervolgens in het voorjaar gedragen. Hoe je je verrekijker optimaal instelt en hoe je de verrekijker moet gebruiken. Allemaal vragen die elke beginnende vogelaar zich kan stellen. En allemaal vragen die in de Vogelkijkgids van Marc Duquet worden beantwoord.




Ook heel aardig vind ik dat je wordt uitgelegd hoe je het beste vogels kunt observeren. Loop niet door het open veld bijvoorbeeld, maar langs bosranden en hagen. Dan zien de vogels je contouren niet en blijf je langer onzichtbaar. Echt waar, er zijn mensen die zich als ware indianen door het veld bewegen. Mijn goeie vriend Sjaak bijvoorbeeld. Zijn jas en broek zijn groen met bruin. Op zijn kop heeft hij een Australische hoed (dan glimt je hoofd niet zo). En verhip, loopt hij behoedzaam langs een bosje, dan blijven de vogels meestal heel lang zitten. Zodat hij ze goed kan bekijken of zelfs op een paar meter afstand fotograferen.

En zo staat Marc Duquet in zijn Vogelkijkgids ook stil bij de beste momenten van de dag om naar vogels te kijken. Ik heb er zelf ook al eens een artikel over geschreven. De vroege ochtend rond zonsopgang en de late namiddag zijn volgens Duquet de beste momenten. En de lente is het meest interessante seizoen van het jaar. Dat eerste beaam ik zeker. Het laatste ook, hoewel ook in de andere jaargetijden veel te zien is. Met uitzondering misschien van de zomer. Dan stap zelfs ik over op het observeren van dagvlinders.

Terug naar de Vogelkijkgids van Marc Duquet. Na de uitgebreide informatie volgt de determinatiegids. Nu begint het echte werk: het herkennen van vogels. De Vogelkijkgids beschrijft 142 veelvoorkomende soorten. Dat is in vergelijking met de ANWB Vogelsgids van Europa niet heel veel, maar voor beginnende vogelaars is dit voldoende. De teksten bij de vogelsoorten zijn toegankelijk. Dus geen vaktaal en allerlei moeilijke details, maar de basisinformatie waaraan je een vogel herkent. Ik zoek in een vogelgids altijd eerst de pagina van de rotgans op. Wel, die krijgt eerlijk gezegd maar summiere ruimte toebedeeld in de Vogelkijkgids. Terwijl de rotgans ook aan de Franse kust te zien valt. De tegenoverliggende pagina biedt informatie over de jan-van-gent. Naast een foto en tekening vind je een redelijk uitgebreide omschrijving van de jan-van-gent, informatie over zijn leefwijze en wanneer je hem kunt zien (in dit geval vaak na een zware storm). Hierboven gaf ik al aan dat de Vogelkijkgids oorspronkelijk in Frankrijk verscheen, maar de teksten zijn door de bekende vogelaar Ger Meesters naar de Nederlandse situatie geschreven. Zo wordt bijvoorbeeld bij de raaf aangegeven dat de meeste raven op de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug leven.

Tot slot: wil je bijhouden welke vogels je al hebt gezien, dan kun je achterin de checklist invullen. Bij elke soort een tekening en een aanduiding wanneer je de soort het beste kunt zien. Het hele jaar door of een specifiek jaargetij.

De Vogelkijkgids is een fraai uitgevoerde en uitstekende basisgids voor wie wil leren vogels kijken. En gezien de toegankelijke teksten denk ik geschikt voor jong en oud. En jong is in dit geval vanaf veertien jaar.

Vogelkijkgids / Marc Duquet / Kosmos Uitgevers / luxe paperback

 

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.