Ben je op zoek naar een toegankelijk geschreven zakgids om vogels te herkennen, dan is de Vogelgids voor onderweg één van de opties. Als het gaat om ‘praktisch’ dan voldoet de Vogelgids voor onderweg absoluut. Het is een handzaam formaat, de auteurs schrijven op een heel toegankelijke manier en de gids is ‘verpakt’ in een plastic hoes. Hij kan dus tegen een stootje en een spatje water. De Vogelgids voor onderweg is daarmee in mijn ogen ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf.
Waar de Vogelgids voor onderweg met name in afwijkt van andere zakgidsen is de indeling. Deze vogelgids is ingedeeld naar leefgebieden. Om een vogel op te zoeken moet je dus eerst op zoek naar het leefgebied: bos, veld, bebouwde kom, waterkant, bergen of kust. Nu is het vaak wel duidelijk in wat voor soort gebied je bent, dus zo’n indeling kan zijn charmes hebben. Tegelijk heeft een nadeel: je hebt nu eenmaal vogels die je in meerdere leefgebieden kunt tegenkomen. Zo zie je meeuwen vaak aan de kust, maar soms ook in de bebouwde kom. En goudhaantjes kun je tijdens de trekperiode in grote getale aan de kust tegenkomen, tot ver op zee zelfs, maar natuurlijk ook in de bossen in het binnenland. Nu ja, elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom.
De Vogelgids voor onderweg bevat 230 vogels. Dat zijn lang niet alle vogels die in Europa voorkomen. Dat de auteurs uit Duitsland komen en de vogelgids in eerste instantie voor de Duitse markt is geschreven is ook merkbaar. Sommige vogels zul je nooit in Nederland of België tegenkomen, zoals bijvoorbeeld het alpensneeuwhoen. En vogels die je in Nederland wel ziet, maar kennelijk in Duitsland niet, staan er niet in. De kleine zwaan is er zo één. Maar dat zijn details hoor. Een zakgids als deze beoogt geen complete gids te zijn. Het biedt informatie over de meest voorkomende vogelsoorten, en daarmee zit het wel snor. En ga je naar Duitsland op vakantie, dan is dit natuurlijk een heel geschikte gids! Het is dan ook een heel geschikte gids voor beginnende of jeugdige vogelaars. Wil je een indruk opdoen van het binnenwerk, open dan het inkijkbestand op de website van Bol.com.
Of ik de Vogelgids voor onderweg de beste vogelgids in zijn categorie vind? Dat vind ik niet. De Nieuwe zakgids vogels van Peter Hayman vind ik aanmerkelijk beter. Deze gids bespreekt veel meer vogels (450) en hanteert de gangbare indeling naar vogelsoorten. Ik besprak deze gids al eerder.
De Vogelgids voor onderweg is een prima alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope vogelgids waarin ze de meest voorkomende vogels kunnen terug vinden. Ook wie voorkeur geeft aan mooie foto’s in plaats van illustraties, heeft aan de Vogelgids voor onderweg een prima vogelgids. Wie hogere eisen stelt aan een zakgids, die kan in mijn ogen beter de Nieuwe zakgids vogels aanschaffen.
Vogelgids voor onderweg / Frank Hecker / Fontaine Uitgevers / Paperback / € 12,95