Recensie: Vogelgids voor kids, Marc Duquet

Jong geleerd is oud gedaan. Voor Hans Dorrestijn geldt dan wellicht dat hij pas op hogere leeftijd begon met vogels kijken, voor veel mensen geldt dat ze al in hun jeugd geïnfecteerd werden door het vogelkijkvirus. Voor kinderen die vogels willen herkennen schreef Marc Duquet de Vogelgids voor kids. Een vogelgids helemaal op het niveau van kinderen vanaf tien jaar.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Het belangrijkste aan de Vogelgids voor kids zijn natuurlijk de beschrijvingen van de vogels. Honderdzestien soorten worden in totaal beschreven én afgebeeld. Dit zijn de meest voorkomende vogels in Nederland, zoals de witte kwikstaart, boerenzwaluw en blauwe reiger. Omdat het Nederlandse landschap best gevarieerd is, worden uit allerlei leefgebieden veel voorkomende vogels besproken. En helaas voor mij, de rotgans staat er niet in (die pagina zoek ik altijd als eerste op in een vogelgids), dus bespreek ik nu de pagina van een andere vogelsoort: de gierzwaluw. In de zomer boven oude binnensteden een veel voorkomende vogel.

Ik vind de pagina van de gierzwaluw erg goed opgezet. De informatie is makkelijk leesbaar en doordat de tekeningen losjes over de bladzijde zijn verdeeld, oogt de pagina aantrekkelijk. Deze pagina staat trouwens model voor alle pagina’s in de vogelgids.

recensie vogelgids voor kids marc duquet

Heel leuk is het afstreeplijstje achterin de Vogelgids voor kids. Hier kunnen kinderen bijhouden welke vogel ze al eens hebben gezien. En zo bevat deze ontzettend ook leuke vogelgids allerlei leuke weetjes over vogels kijken. Hoe je een verrekijker moet gebruiken bijvoorbeeld. Ook wat een verrekijker of telescoop goed maakt. Hoe je vogels kunt lokken en hoe je ze het beste kunt observeren (en ook: wanneer). Zou je een spreekbeurt willen houden over vogels kijken dan biedt dit boek je vrijwel alles wat je nodig hebt. Van de vogeltrek tot vogelzang. Hoe vogels de winter overleven en hun gedrag in het voorjaar. Over hoe vogels vliegen en hoe je roofvogels in de lucht kunt herkennen. Kortom: een zeer leerzame vogelgids dus.

De Vogelgids voor kids van Marc Duquet is momenteel een van de weinige echte vogelgidsen voor kinderen. Mijn eerste vogelgids was maar een miserabel geval, kan ik me nog vaag herinneren. De Vogelgids voor kids was een veel betere start geweest. Het heeft me gelukkig niet weerhouden om door te gaan met vogels kijken. Meer dan dertig jaar later ben ik nog even fanatiek. Ik zeg: heeft je kind ook maar enige interesse in de natuur en in vogels, gun hem of haar dan deze leuke vogelgids.

PS. Ondertussen is nog een andere vogelgids voor kinderen verschenen: De slimste vogelgids Junior van de Vlaamse vogelaar Jan Rodts. Ook dit is een vogelgids speciaal voor kinderen, in dit geval kinderen vanaf 7 jaar. Heel eerlijk: zou ik mijn kind een vogelgids cadeau willen geven, dan koos ik voor De slimste vogelgids Junior.

Vogelgids voor kids / Marc Duquet / Kosmos Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)