Een recensie van een vogelgids die feitelijk geen vogelgids is. De Vogelgids voor beginners van Inge Duijsens is een fraai vormgegeven inspiratieboek waarin zij vijftig vogelsoorten beschrijft die zij ook nog eens zelf heeft gefotografeerd. Op haar website lees ik dat ze in haar tuin een vogelkijkhut heeft ingegraven en dat zie je af aan de foto’s in haar boek. Die foto’s zijn werkelijk heel mooi. Dit boek is dan ook een leuke kennismaking met vogels kijken en zal elke vogelaar-in-spe naar meer doen smaken.
Waarom de Vogelgids voor beginners geen vogelgids is? Laat ik die vraag als eerste beantwoorden, dan is die verwarring maar uit de wereld. Deze gids beschrijft ‘slechts’ vijftig vogelsoorten. Daarmee kom je niet ver, zelfs niet in Nederland en België. Alleen in je eigen omgeving kun je er mee uit de voeten, wanneer je in de bebouwde kom woont tenminste (wat voor de meeste bewoners van de Lage Landen geldt trouwens). Maar dan nog. Dit boek fungeert niet zozeer als een gids, wil dat volgens mij ook niet doen, maar is een persoonlijke inleiding in het vogels kijken. Je leert ondertussen vijftig veel voorkomende vogels herkennen. En je wordt hopelijk nog meer besmet met het vogelkijkvirus, want de persoonlijke verhaaltjes werken heel aanstekelijk.
In een inspiratieboek mogen zekere aanwijzingen voor wat je nodig hebt om vogels te kijken niet ontbreken. In een inleidend hoofdstuk geeft Inge Duijsens een aantal praktische tips zoals: schaf een verrekijker aan en raadpleeg waarneming.nl. Allemaal heel toegankelijk geschreven.
In totaal beschrijft ze dus vijftig vogelsoorten zoals de kievit, fazant, pimpelmees, zwartkop, grote bonte specht, de appelvink, tjiftjaf en fitis. Veel voorkomende vogels waarbij ze persoonlijke verhaaltjes schrijft. Bij elke vogel wordt ook het ‘paspoort’ getoond: in een tabelvorm de meest kenmerkende eigenschappen. Handig voor wie van het ‘snelle werk’ houdt. Het accent ligt dus op de persoonlijke verhalen en anekdotes over vogels kijken.

De ondertitel van de Vogelgids voor beginners luidt: ontdek de 50 mooiste vogels van de lage landen. Dat de ijsvogel daartoe behoort, snap ik. De appelvink mag er ook zijn. Trouwens, alle vogels in dit boek mogen er zijn, zeker wanneer ze zijn vereeuwigd op de manier zoals de auteur dat doet. Zelfs ‘gewone’ vogels als pimpelmees en zwartkop, vogels waar veel veel vogelaars niet heel lang naar plegen te kijken, blijken dan regelrechte beauties te zijn. Of dit perse de canon is van de vijftig mooiste vogels van de lage landen, daar ga ik niet in mee. Ik vermoed dat een poll onder een groot aantal vogelaars een ander overzicht zal opleveren waarbij de ijsvogel vermoedelijk dan weer wel hoge ogen zal gooien.
Deze Vogelgids voor beginners is een heel toegankelijk geschreven inspiratieboek over vogels kijken. Het werkt aanstekelijk. Bespeur je ook maar ergens in je lijf of geest de behoefte om naar vogels te kijken, maar heb je jezelf er nog niet toe aan weten te zetten, dan lijkt me dit een heel geschikt boek voor jou. Zeker weten dat je na en tijdens het lezen met heel andere ogen naar de vogels in je eigen omgeving zult kijken. Hetzelfde geldt voor als je nog maar net bent begonnen met vogels kijken. Je leert al lezende de meest voorkomende vogels herkennen en dat levert een prima basis op om je vogelkennis mee op- en uit te bouwen. Over de foto’s heb ik al geschreven dat die schitterend zijn. Wil je er meer zien, volg haar dan op Facebook of Instagram. Ben je ondertussen op zoek naar een ‘echte’ vogelgids, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment.
Vogelgids voor beginners / Inge Duijsens / Edicola Hobby / als paperback
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |