Recensie: Vogelgeluiden in de tuin, Andrea Pinnington en Caz Buckingham

vogelgeluiden in de tuinHet overkomt me ontzettend vaak dat mensen aan me vragen: ‘Hoe kan ik vogelgeluiden leren herkennen?’ Mijn antwoord is steevast: gewoon naar buiten gaan en als je een vogel hoort net zo lang blijven staan totdat je hem ziet. In de praktijk leer je het best. Maar ik realiseer me maar al te goed dat dit voor veel mensen een wel erg moeilijke opgave is. Vaak krijg je die vogel helemaal niet te zien! Gelukkig is er ook nog een leuk hulpmiddel: een boek met vogelgeluiden dat deze maand bij Veltman Uitgevers verschijnt: Vogelgeluiden in de tuin.

button (1)

 

 

Uniek is het niet, maar reuzeleuk wel: twaalf veel voorkomende tuinvogels worden uitgebreid besproken. Je krijgt basale informatie over de vogel. Informatie die ook nog eens heel toegankelijk is geschreven. Ook kinderen zullen de teksten begrijpen. Plus een mooie, grote afbeelding van de vogel erbij. Elke pagina is bovendien prachtig opgemaakt, het boek alleen al is een plaatje om te zien. Ideaal voor kinderen trouwens, want het papier is dik stevig karton. Het is dus ook nog eens een onverwoestbaar boek.
Het bijzondere van Vogelgeluiden in de tuin is dat bij elke vogel een drukknopje is ingebouwd. Druk op het knopje en het vogelgeluid schalt door de ether. Twaalf vogels, namelijk groenling, heggenmus, zanglijster, koolmees, zwartkop, pimpelmees, merel, putter, zwarte kraai, vink, roodborst en winterkoning. De meest voorkomende tuinvogels dus. Voor veel mensen (volwassenen én kinderen) een prima start om vogelgeluiden te leren herkennen. Dit zijn tenslotte vogels die je in ieder geval in het voorjaar in tuin en park tegenkomt. Op het moment dat je deze vogelgeluiden herkent, is de tijd rijp om ook andere geluiden te gaan leren.

Ik vind Vogelgeluiden in de tuin een erg aardige aanvulling op bestaande vogelboeken. Jong en oud zal er veel plezier aan beleven. En heb je jonge kinderen, ga dan eens samen op de bank zitten met Vogelgeluiden in de tuin. Wie zal als eerste met ogen dicht alle vogels herkennen?

Vogelgeluiden in de tuin /  Andrea Pinnington en Caz Buckingham / Veltman Uitgevers / gebonden met drukknopjes

button (1)

 

 

de beste vogelgidsen voor kinderen