Recensie: Vogelbingo, Christine Berrie

Liefhebbers van familiespelletjes opgelet: op de najaarsbeurs ontdekte ik een reuzeleuk spel op de tafel van mijn collega’s: Vogelbingo van Christine Berrie. Vorig jaar bracht Kosmos Uitgevers een ander spelletje op de markt, namelijk Vogelmemory. Dit jaar dus een iets grootser opgezet spel, maar beslist even leuk!

Vogelbingo is in alle opzichten een klassiek bingospel. Alleen zijn de cijfers vervangen door vogels en dat is toch veel leuker. In elk geval fleuriger, want de tekeningen op de spelkaarten mogen er zijn. Fris en helder, je neemt ze met een glimlach in ontvangst. Vogelbingo speel je met maximaal zes personen, waarvan er ééntje tot spelleider wordt benoemd. Laat niet de hele avond dezelfde persoon de klos zijn. Gewoon met elk spelletje ruilen.

vogelbingo

De spelleider neemt de grote zak en spelkaartjes en de spelers krijgen elk een speelkaart. Op die speelkaart staan twaalf vogels. Het spel kan beginnen. De spelleider pak de kaartjes uit de zak en noemt de naam van de vogel. Hoe duidelijker hoe beter. Heeft een van de spelers de vogel op zijn speelkaart staan, dan legt hij er een rode fiche op. De spelleider legt zijn kaarten op het bord, zodat altijd duidelijk is welke vogels hij heeft genoemd.

En dan is het bingo zoals je bingo kent. Wie als eerste zijn kaart vol heeft, roept heel hard ‘bingo’ en moet nu maar hopen dat hij geen fout heeft gemaakt. Geen fouten betekent winst, wel een fout (een van de vogels die hij heeft bedekt is nog niet genoemd) dan moet hij iets doen. Een liedje zingen, is zo’n klassieke opdracht. Maar je kunt er natuurlijk de meest zotte opdrachten aan verbinden. Zolang iedereen het maar leuk vind, nietwaar?

Leuk zijn de tips die de Christine Berrie aan de spelregels heeft toegevoegd. Je zou eens een snel rondje kunnen spelen. Dan hoef je niet de hele kaart vol te hebben, maar slechts één regel, horizontaal, verticaal of diagonaal. Speel je Vogelbingo met ervaren vogelaars, dan kun je de moeilijkheidsgraad verhogen. Ook dat zal voor hilarische taferelen zorgen. Een van de leukste manieren om de moeilijkheidsgraad en spelvreugde te verhogen is dat de spelleider de vogel omschrijft. Hij noemt dus niet de naam, maar omschrijft hem. ‘Legde in vroeger tijden baby’s voor de deur.’ Of: ‘Voor het eten bidden.’ De vogelgids die aan het spel is toegevoegd kan bij het omschrijven van de vogel behulpzaam zijn: elke vogel wordt kort omschreven. Maar je eigen fantasie gebruiken zal de feestvreugde denk ik nog meer vergroten.

Vogelbingo van Christine Berrie is een heel leuk spel om te spelen én om te zien. De kaartjes, het speelbord en de speeldoos, stuk voor stuk zijn ze met zorg vormgegeven. Een topspel voor het hele gezin en een ontzettend leuk cadeau voor vogelaars. En nog zomaar een ideetje: de jaarlijkse ledenvergadering van de vogelwerkgroep kan ook vast wel een ludiek moment gebruiken. Met Vogelbingo kom je vast een heel eind.

Vogelbingo / Christine Berrie / Kosmos Uitgevers