Recensie: Een vogel in de appelboom, Anne Crausaz (vertaald door Bibi Dumon Tak)

Soms kom je op ideeën door simpelweg voor een winkeletalage te blijven staan. Zo viel mijn oog op dit natuurboek voor de jongste kinderen: Een vogel in de appelboom van Anne Crausaz en vertaald door de bekende kinderboekenauteur Bibi Dumon Tak. Een jaar, tweeënvijftig weken, wordt een appelboom in de gaten gehouden: welke vogels zijn er van week tot week te zien? Een leuk en leerzaam prentenboek voor de allerjongsten.

 

 

 

De appelboom is zo eenzaam nog niet. Elke dag zitten er wel vogels in de takken en tussen de bladeren. Behalve twee dagen. De dag dat de gierzwaluwen in de lucht zweven. Dan moeten wij de bloesem maar bewonderen, vindt Anne Crausaz. Op een andere dag, verderop in het jaar, jaagt een kortstondige hagelbui de zwarte kraai uit de boom. Slechts een paar veren herinneren aan de aanwezigheid van de zwarte rakker. En gelukkig: de appels hebben het gered.
Nu ja, zo ben ik al een beetje te ver in het prentenboek Een vogel in de appelboom doorgedrongen. Van pimpelmees tot groenling, appelvink en boomkruiper, ekster en zwarte specht, alles komt voorbij. Dat auteur Anne Crausaz in Zwitersland woont en dus iets zuidelijker in Europa, blijkt ook wel uit een paar vogels die ook op de takken kruipen: bijeneter, hop, scharrelaar en notenkraker zul je in de tuinen in de Lage Landen niet snel te zien krijgen.

Elke dag een vogel, fraai getekend. Elke dag een parelend verhaaltje om voor te lezen. Leuk om de jongste kinderen liefde voor vogels bij te brengen. Een vogel in de appelboom is een bijzonder prentenboek dat ook nog eens is vertaald door Bibi Dumon Tak, zelf ook een vermaard kinderboekenauteur.

Een vogel in de appelboom / Anne Crausaz (vertaald door Bibi Dumon Tak) / Uitgeverij Moon / hardcover