Recensie: Vlinders, rupsen en waardplanten, Heiko Bellmann
De meeste vlindergidsen informeren meestal alleen over de vlinders en hun kenmerken. Heb je geluk dan wordt per vlinder ook de rups afgebeeld, maar dat is lang niet altijd het geval. En wat wanneer je ook de waardplanten (planten die als voedsel dienen voor rupsen) wilt herkennen? Dan was je tot nu toe verplicht nog een aparte plantengids aan te schaffen. Dat betekent een flink gewicht aan boeken dat je mee moet zeulen in het veld. De vlindergids Vlinders, rupsen en waardplanten van de Duitse insectenkenner Heiko Bellmann (overleden in 2014) biedt nu dé oplossing.

recensie anwb vlindergids heiko bellmann

De vlindergids Vlinders, rupsen en waardplanten (een uitgave van Kosmos Uitgevers in samenwerking met de Vlinderstichting en Natuurpunt) bespreekt meer dan 300 vlinders en rupsen en bijna 200 waardplanten. Van mineerders, zakdragers, bloedrupsjes, houtrupsen, spinners, nachtpauwogen, pijlstaarten, dikkopjes, pages, witjes, blauwtjes, aurelia’s, eenstaartjes, spanners, tandvlinders, uilen, donsvlinders en beervlinders worden specifieke kenmerken, waardplanten, voorkomen en wetenswaardigheden beschreven. Naast foto’s van de imago (volwassen vlinder) worden ook de rupsen op schitterende wijze afgebeeld en bij een groot aantal soorten ook nog eens de cocon. Vlinders, rupsen en waardplanten van Heiko Bellmann bevat dan ook het imponerende aantal van 1.100 foto’s die van hoge kwaliteit zijn. Vlinders, rupsen en waardplanten biedt daarnaast een handige kaart die je wegwijs maakt in de wereld van de rupsen. Vind je een rups, dan maakt deze kaart je in één oogopslag duidelijk bij welke vlinderfamilie je de rups moet zoeken. In een paar informatieve inleidingen informeert auteur Heiko Bellmann je over een aantal aspecten zoals de bouw van vlinders, hun ontwikkeling en het fotograferen van vlinders. Ten overvloede: deze gids beschrijft dag- én nachtvlinders.

Wat Vlinders, rupsen en waardplanten uniek maakt is de uitgebreide aandacht voor de waardplanten. In een apart hoofdstuk worden bijna 200 waardplanten en -bomen besproken. Van elke waardplant beschrijft deze vlindergids de kenmerken, het voorkomen, wetenswaardigheden en belangrijker nog: voor welke vlinders de plant als waardplant fungeert. Zo wordt bij het Schaduwkruiskruid (Senecio ovatus) aangegeven dat Spaanse vlag en Bonte beer van deze plant afhankelijk zijn. Handig dat achter de vlinders de pagina wordt vermeld waar je de beschrijving kunt vinden.

In mijn Top 10 Beste Vlindergidsen had ik Vlinders, rupsen en waardplanten al heel geplaatst geplaatst. Het opnieuw bladeren door deze vlindergids heeft mijn mening slechts bevestigd. Voor wie in Noordwest-Europa vlinders wil determineren, is Vlinders, rupsen en waardplanten in mijn ogen momenteel een van de beste vlindergidsen. In één woord: indrukwekkend.

Vlinders, rupsen en waardplanten / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback