Recensie: Vis uit blik, Bart van Olphen

recensie vis uit blik bart van olphenBart van Olphen promoot duurzaam gevangen vis. Door te kiezen voor verantwoord gevangen vis, geven we minder gezonde visbestanden de kans om zich te herstellen, schrijft hij in de inleiding van zijn kookboek Vis uit blik. Een kookboek waarin je ook leest over de achtergronden van de visserij. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met een visser en een blikproducent. Maar de recepten, die staan centraal zoals in een kookboek betaamt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bart van Olphen schreef meerdere viskookboeken waarvan zijn Visbijbel, Vis voor elke dag en Het Zeeuwse Mossel kookboek de bekendste zijn. Stuk voor stuk mooi vormgegeven kookboeken. Vis uit blik verscheen voor het eerst in 2014 en ik weet uit betrouwbare bron dat hij werkt aan een tweede Vis uit blik.

De eerste Vis uit blik bevat maar liefst 50 visrecepten. ‘De 50 lekkerste,’ schrijft Bart van Olphen ergens. Het kookboek biedt het beste van twee werelden: verse waar gecombineerd met tonijn, zalm, krab, kokkels, makreel, mosselen, lever, anjovis en sardines uit blik. Daar moet toch iets van je gading tussen zitten, nietwaar? Mocht je je afvragen waarom De Visdief een kookboek als dit bespreekt, wel, ga er maar van uit dat een Hollandse Nieuwe, een mooi stuk gerookte zalm of een verse Zeeuwse platte in de smaak vallen bij hem. Ik wilde mijn weblog ooit wijden aan vissen én vogels kijken, maar omdat ik stopte met vissen, werd het alleen vogels kijken (met af en toe een uitstapje naar andere wezens uit de natuur).
Na de inleidende hoofdstukken volgen de tien belangrijkste: de verschillende soorten vis die je ingeblikt kunt kopen. Het eerste hoofdstuk gaat over de meest bekende ingeblikte vis: de tonijn. Met een aantal soorten tonijn gaat het niet best, maar heb je zin in tonijn dan toch kun je genieten van deze oersterke vis. Koop een blikje skipjack, de gestreepte tonijn. Deze tonijn wordt op steeds minder plekken bedreigd en, ook een groot en essentieel voordeel: dolfijnen houden zich niet in de buurt van deze vis op. Deze geliefde zeezoogdieren worden dus niet vaak het slachtoffer van de tonijnvangst. Ook de albacore, de witte tonijn, kan er mee door. Maar geelvintonijn en al helemaal de blauwvintonijn laat je het beste links liggen als het behoud van diersoorten je lief is.

Koop dus de juiste soort tonijn en je kunt op en top genieten van de meest heerlijke gerechten. Tonijnspaghetti met kappertjes en olijven bijvoorbeeld of smos op geroosterd brood.

Een mooi hoofdstuk is dat over de anjovis. Voor het eiland Tholen bevindt zich de enige plek in Nederland waar anjovis wordt gevangen. Neem een kijkje op de Oesterdam en je ziet de meterslange netten staan: de weervisserij. Ik ben er ooit wel eens naar toe gelopen. Ingeblikte anjovis heeft als voordeel dat het heel goedkoop is, en desondanks toch overheerlijk.

Dat Bart van Olphen niet allergisch is van vlees, bewijst het eerste gerecht met anjovis: een ribeye met anjovisboter. Een koude Spaanse soep met anjovis mag ook. Of een ossenhaas met chimichurri, een pittige Argentijnse saus voor bij rood bereid vlees.

Na zalm, sardines en krab beland ik in het hoofdstuk over de kokkels. Een heel enkele keer ga ik die rapen aan de Grevelingendam. Heerlijke schelpdieren die je een tijdje in het zoute water moet laten spugen, want anders zitten ze vol zand. Ook de kokkels uit blik kunnen een enkel korreltje zand bevatten. Niets mis mee. Zand schuurt immers de maag. Het mooie van de kokkelvisserij is dat de vissers rekening houden met de wadvogels en onderling afspraken maken welke zandplaten wel worden bevist en welke niet. Op en top duurzaam dus. Als je een blikje kokkels hebt kunnen bemachtigen, maak dan eens een coqlade of spitskoolsalade met wakame, kokkels en mosselen. Een niet te versmaden gerecht.

Fruits de mer en vissen uit de zee. Beide ingeblikt en beschreven in Vis uit blik. Het ziet er smakelijk uit en de wetenschap dat de inhoud van de blikjes op duurzame wijze is gevangen, voegt extra smaak toe aan de gerechten. Het oog wil ook wat. De mooie foto’s van de vissers, de zeeën die worden bevist en natuurlijk van de gerechten maken het kookboek helemaal af.

Vis uit blik / Bart van Olphen / Kosmos Uitgevers / als paperback en als hardcover

 

 

Praktische natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!