Recensie: Verrassend vlakbij 5 – Bijen en hommels, Maureen Kemperink

Bijen en hommels stonden niet eerder zo veel in de belangstelling. Vandaag las ik een bericht dat in West-Europa het aantal insecten dramatisch is afgenomen de laatste decennia. Zou dat misschien een verklaring voor de toegenomen belangstelling zijn? Dat we ons nu pas bewust worden van de schoonheid en het nut van insecten en dus ook van bijen en hommels? In ons land leven 360 soorten bijen. Wil je ze leren herkennen? Dan is de veldgids Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 van Maureen Kemperink een mooie instapgids. 

 

In Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 plaatst Maureen Kemperink de bijen en hommels in ons land in het middelpunt. Niet alleen vanwege hun nut als bestuiver, maar ook vanwege hun schoonheid en hun vaak unieke leefwijze. Wist je dat de meeste bijen en hommels een eigen – heel bepaalde – voorkeur hebben voor bepaalde bloemen? En over het nut van bijen gesproken: de fruitteelt in Nederland zou niet kunnen bestaan zonder bijen. De honingbij is ontzettend belangrijk voor de bestuiving van onze appel- en perenbomen, en het blijkt dat wilde bijen zo nodig nog belangrijker zijn. Alle reden om zuinig om te gaan met onze insecten.




De veldgids Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 maakt je in de allereerste plaats enthousiast voor bijen en hommels. Je leert ze herkennen, naar hun gedrag kijken en ook: waar je ze zoeken moet. De 38 meest voorkomende bijensoorten worden besproken (omschreven en afgebeeld). Maureen Kemperink volgt de seizoenen en vertelt je hoe de bijen zich in de loop van het jaar ontwikkelen. Hommelkoninginnen zoemen al vroeg in het voorjaar rond, op zoek naar een holletje om een nest in te beginnen. Ook de honingbij is er vroeg bij in het jaar. En al die insecten moeten worden gevoed en daar heeft de natuur ook iets op gevonden: planten en bomen die in het vroege voorjaar in bloei staan. Wilgen bijvoorbeeld.

Enthousiast word je vast door de prachtige foto’s die je in Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 aantreft. Bijen en hommels zijn bijzonder fotogeniek. Voeg daar de bloemen bij waar ze vaak op zitten en je hebt een prachtig sfeervol boekje in handen. Een boekje boordevol tips. Voor bijenvriendelijke tuinplanten en voor gebieden die je zeker moet hebben bezocht om bijen te bekijken. In Nederland is dat bijvoorbeeld het Verdronken Land van Saeftinghe. En ook in België, Duitsland en Frankrijk vind je veel insectenrijke regio’s. De auteur legt je uit hoe je een bijenhotel kunt maken en waar je het bijenhotel het beste kunt plaatsen in de tuin. Een van de tips is: zorg voor een afdakje tegen de regen. Bijen en hommels zijn koudbloedige dieren. Een koude regendouche is niet best voor deze insecten. Vocht in het nest zorgt bovendien voor schimmelvorming. Ook niet goed voor de gezondheid. Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 bevat achterin een register van bijensoorten waarbij je de soorten die je hebt gezien kunt afvinken. Altijd leuk zo’n afstreeplijstje.

Als ik een bijenboek bespreek, verkondig ook graag een blijde boodschap. En die is dat er tegenwoordig mengsels van inheemse bloemen verkrijgbaar zijn. Zaai eens zo’n mengsel in de tuin. Je helpt er de bijen en andere insecten enorm mee.

De serie Verrassend dichtbij van de KNNV Uitgeverij breidt zo langzamerhand aardig uit. De serie mikt op een brede groep natuurliefhebbers die de meest voorkomende soorten willen herkennen. En mensen die zich willen inzetten voor het behoud van natuur en milieu. Alle deeltjes zijn prachtig vormgegeven, maar ik moet je bekennen dat ik Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 vanuit esthetisch oogpunt een van de mooiste deeltjes in de serie vind. Dat komt vast door de sfeervolle foto’s van bijen, planten en bloemen. Een leuk cadeautje voor jezelf en voor elke natuurliefhebber.

Bijen en hommels – Verrassend vlakbij 5 / Maureen Kemperink / KNNV Uitgeverij / hardcover