Recensie: Vergilius’ bijentuin, vertaald en ingeleid door Marguerite Prakke

Denk niet dat de mensheid pas in de twintigste eeuw proper begon na te denken. Onze wijsheid stoelt op wijsheid die in de loop van millennia is opgebouwd. Zo dachten de Romeinen al na over bijen houden. Vergilius (70-19 voor Christus) is een van de bekendste Romeinse dichters. Deze boerenzoon had oog voor de bijen die op de landerijen werden gehouden. En schreef er een levendig gedicht over dat nu opnieuw is vertaald met als titel Vergilius’ bijentuin.

Marguerite Prakke heeft dit bijzondere leerdicht over de bijenteelt vertaald en voorzien van een inleiding. Het belang van bijen was voor de Romeinen en Grieken groot. Honingbijen waren de enige bron van suiker. En honing was niet alleen een lekkernij, het was ook gezond, zo meende men. Het was een hemels geschenk, de goden waardig. En de mensen niet minder. Welsprekende mensen werden merkwaardige zaken toegeschreven. Dat een zwerm bijen boven hun wieg kwam vliegen en honing in hun mond druppelden, bijvoorbeeld.

Het leerdicht Vergilius’ bijentuin is een stuk uit het lange gedicht van Vergilius Georgica. Dit is een leerdicht over het boerenbedrijf. In de Oudheid werd een boodschap vaak overgebracht als leerdicht, vandaar de ietwat merkwaardige vorm van de tekst. In de Georgica lees je dan ook hoe je de aarde moet bewerken. Wat er uit de aarde groeit en welke dieren zich vrij over de aarde bewegen. Het vierde thema is de bijenteelt. Dat de geschriften van Vergilius de geschiedenis hebben overleefd, is te danken aan de populariteit van Vergilius bij filosofen en wetenschappers na hem. Augustinus, Dante en de schilder Jan van Eyk haalden Vergilius maar wat graag aan in hun werk. Dat zijn werk altijd in de belangstelling bleef staan, dankt Vergilius aan de talloze monniken die zijn werk overschreven en bewaarden in hun kloosterbibliotheken. Marquerite Prakke gaat in de boeiende en uitgebreide inleiding in op allerlei facetten van Vergilius’ bijentuin. Voor wie zich interesseert voor klassieke teksten is dit een interessante tekst.

Het hart in Vergilius’s bijentuin wordt natuurlijk gevormd door het leerdicht zelf. Je leeft hoe Vergilius schrijft over de bijenwoning, bijen die aan het werk zijn, zwermen, drachtplanten, honing, de angel, over ziektes en gevaren en de figuur Aristaeus. Het leerdicht is geschreven in zogenaamde dactylische hexameters. Wil je weten wat dit precies betekent, dan lees je de toelichting over de vertaling maar. Ik ben geen classicus, laat staan een taalwetenschapper. Meestal lees ik snel over dit soort moeilijk taalgebruik heen. Komt erop neer dat dit een klassieke vorm van dichten is. Die echter maar lastig over te zetten is naar het Nederlands. Verwacht dus geen rijmdicht á la ons amateuristische rijmelarij voor Sint. Vergilius’s bijentuin leest als een klassiek verhaal. Bijvoorbeeld over de zwermen:

Zwermen

Zwermen ze uit om oorlog te voeren – want er ontstaat vaak
ruzie tussen twee koningen die onrust teweegbrengt – 
dan merk je uit de verte direct de opgewonden
strijdlust in het volk; ook tot de achterblijvers
dringt het oorlogskabaal door van ruw metaalgekletter,
een afgebroken geluid is te horen als van een klaroenstoot.
Haastig dringen ze samen, trillen met hun vleugels, 
scherpen de angels met hun kaken en spannen hun spieren.
In dichte drommen stellen zij zich op rond hun koning
tot in zijn tent en tarten met fel gegons de vijand.

Nu ontdek je meteen hoe anders de Romeinen dachten over de centrale figuur in het bijenvolk. Na de uitvinding van de microscoop ontdekte men dat de centrale bij geen mannelijk figuur was, maar een vrouwelijk. Geen koning dus, maar een koningin!

Heb je een beetje gevoel voor klassieke teksten, dan is Vergiliuis’bijentuin een verrassend mooie tekst. Ben je ook nog eens imker, dan krijg je na het leerdicht ook nog eens een cursus bijenhouden bij de Romeinen. Ben je ervan overtuigd dat de Romeinen een betere methode hanteerden om bijen te houden, volg dan de aanwijzingen in dit hoofdstuk.

Na het lezen van Vergilius’s bijentuin snap ik wel waarom Jan Dommerholt (voorzitter van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging) zo opgetogen schrijft over de vertaling. Er is grote waardering voor de woorden van ontzag die Vergilius wijdt aan de bijen. En sommige zaken heeft die ouwe Romein heel goed gezien. Zo schrijft hij al over het belang van de juiste bloemen, bloeiende cultuurgewassen, bomen en struiken. ‘Werk hard, zegt Vergilius, om overal, ook op minder geschikte grond, bloemen te laten bloeien en vrucht te doen dragen,’ Wij zouden zeggen: werk hard aan drachtverbetering.

Imkers, classici, historici en een ieder die zich interesseert voor klassieke teksten, verlustig u aan de koninklijke vertaling en uitvoering van Vergilius’s bijentuin. Prachtige kleurenplaten verfraaien het boek. Dat Vergilius leerdicht over de bijen velen mag inspireren tot het gaan houden van bijen.

Vergilius’ bijentuin / vertaling en inleiding door Marguerite Prakke / Uitgeverij Natuurmedia / paperback

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!