recensie veluwe zwerfpad jolanda denekamp

Recensie: Veluwe zwerfpad, Jolanda Denekamp

 

Wandelen over de ‘eindeloze Veluwe.’ De ondertitel van de wandelgids Veluwe Zwerfpad, nummer 16 in de serie Streekpad. Ik bekijk het kaartje aan de binnenzijde van de voorflap en ik kan niet anders concluderen dat de bijna 400 kilometer wandelpad je langs alle mooie plekjes op de Veluwe voert. Nu nog tijd vrijmaken om de paden te verkennen.

 

Van Wageningen in het zuidwesten tot Gortel in het noordoosten. Van Ermelo in het noordwesten tot Rheden in het zuidoosten. Kijk ik goed, dan zie ik een immense acht over de Veluwe lopen. De dikke paarse lijnen wijzen een lange route aan. En die zijn op hun beurt weer verbonden door dunnere lijnen die door de binnenlanden lopen. Kriskras over de Veluwe, van noord naar zuid en van oost naar west. 

Niet alleen wandelroutes reikt de wandelgids Veluwe Zwerfpad je aan. Je krijgt ook een schat aan achtergrondinformatie. Over het wild van de Veluwe, voor veel mensen één van de redenen om het natuurgebied te bezoeken. Wild zwijn, ree, damhert en moeflon willen velen wel eens zien. En wat te denken van de edelherten in de bronstijd? Honderden zo niet duizenden mensen die in die periode het grootste in het wild levende zoogdier in Nederland van dichterbij willen zien.

In de kantlijnen word je gewezen op tussenstops van culturele, natuurlijke of culinaire aard. Theehuis De Mossel bijvoorbeeld, vlakbij de Planken Wambuis. Of een uitleg over de herkomst van de dorpsnaam Garderen. De boommarter schiet voorbij. De havik staart je aan. En Oud Groevenbeek wordt aan je voorgesteld. Of de akkertjes uit de ijzertijd in de buurt van Gortel. Overblijfselen uit de prehistorie. 

Over de natuur op de Veluwe gesproken. Natuurlijk wandel je over de heide en langs beken. Over het Kootwijkerzand en de Veluwezoom. En dan nog het Loenermark, een natuurgebied waar ik niet eerder van hoorde. Bijna tien kilometer loop je over een wirwar van zandpaden door een bij ononderbroken dichte bebossing. De wandelroutes zijn minutieus uitgestippeld en duidelijk beschreven.

Achterin de wandelgids Veluwe Zwerfpad vind je praktische informatie zoals over het openbaar vervoer. Per plek vind je er de haltenamen. De etappesuggesties worden getoond met verwijzing naar de kaart elders in de gids. En tot slot ook nog beknopte informatie over overnachten langs het Veluwe Zwerfpad. 

De wandelgids Veluwe Zwerfpad is een uitgave van Nivon, een vereniging die onder andere wandelpaden beheert. De vrijwilligers houden ongeveer de helft van de wandelpaden in Nederland bij. Welnu, een hoogwaardige wandelgids dus. Heb je de bijna 400 kilometer aan wandelpaden over de Veluwe afgelegd, dan heeft dit gebied vast geen geheimen meer voor je.

Veluwe Zwerfpad / Jolanda Denekamp / Nivon / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks