recensie veluwe zwerfpad jolanda denekamp

Recensie: Veluwe zwerfpad, Jolanda Denekamp

 

Wandelen over de ‘eindeloze Veluwe.’ De ondertitel van de wandelgids Veluwe Zwerfpad, nummer 16 in de serie Streekpad. Ik bekijk het kaartje aan de binnenzijde van de voorflap en ik kan niet anders concluderen dat de bijna 400 kilometer wandelpad je langs alle mooie plekjes op de Veluwe voert. Nu nog tijd vrijmaken om de paden te verkennen.

 

Van Wageningen in het zuidwesten tot Gortel in het noordoosten. Van Ermelo in het noordwesten tot Rheden in het zuidoosten. Kijk ik goed, dan zie ik een immense acht over de Veluwe lopen. De dikke paarse lijnen wijzen een lange route aan. En die zijn op hun beurt weer verbonden door dunnere lijnen die door de binnenlanden lopen. Kriskras over de Veluwe, van noord naar zuid en van oost naar west. 

Niet alleen wandelroutes reikt de wandelgids Veluwe Zwerfpad je aan. Je krijgt ook een schat aan achtergrondinformatie. Over het wild van de Veluwe, voor veel mensen één van de redenen om het natuurgebied te bezoeken. Wild zwijn, ree, damhert en moeflon willen velen wel eens zien. En wat te denken van de edelherten in de bronstijd? Honderden zo niet duizenden mensen die in die periode het grootste in het wild levende zoogdier in Nederland van dichterbij willen zien.

In de kantlijnen word je gewezen op tussenstops van culturele, natuurlijke of culinaire aard. Theehuis De Mossel bijvoorbeeld, vlakbij de Planken Wambuis. Of een uitleg over de herkomst van de dorpsnaam Garderen. De boommarter schiet voorbij. De havik staart je aan. En Oud Groevenbeek wordt aan je voorgesteld. Of de akkertjes uit de ijzertijd in de buurt van Gortel. Overblijfselen uit de prehistorie. 

Over de natuur op de Veluwe gesproken. Natuurlijk wandel je over de heide en langs beken. Over het Kootwijkerzand en de Veluwezoom. En dan nog het Loenermark, een natuurgebied waar ik niet eerder van hoorde. Bijna tien kilometer loop je over een wirwar van zandpaden door een bij ononderbroken dichte bebossing. De wandelroutes zijn minutieus uitgestippeld en duidelijk beschreven.

Achterin de wandelgids Veluwe Zwerfpad vind je praktische informatie zoals over het openbaar vervoer. Per plek vind je er de haltenamen. De etappesuggesties worden getoond met verwijzing naar de kaart elders in de gids. En tot slot ook nog beknopte informatie over overnachten langs het Veluwe Zwerfpad. 

De wandelgids Veluwe Zwerfpad is een uitgave van Nivon, een vereniging die onder andere wandelpaden beheert. De vrijwilligers houden ongeveer de helft van de wandelpaden in Nederland bij. Welnu, een hoogwaardige wandelgids dus. Heb je de bijna 400 kilometer aan wandelpaden over de Veluwe afgelegd, dan heeft dit gebied vast geen geheimen meer voor je.

Veluwe Zwerfpad / Jolanda Denekamp / Nivon / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):