Recensie: Veldgids Vogels Herkennen, Felix Weiss

Zo af en toe verschijnt er een nieuw vogelgidsje en zo’n gidsje ligt voor me. Heel dik is het niet en dus is het verre van compleet. Het is typische een veldgids voor beginnende vogelaars of voor kinderen. De teksten zijn eenvoudig, de tekeningen ook. De Veldgids Vogels Herkennen van Felix Weiss is in mijn ogen vooral bedoeld voor het eenvoudige en snelle werk. Wie zich echt wil toeleggen op vogels kijken, die kan beter een completere veldgids aanschaffen.

Na de inleidende hoofdstukken met daarin wat tips en trucs over vogels kijken, komen de vogels voorbij. Ik heb het register geteld, de Veldgids Vogels Herkennen beschrijft volgens mij 102 vogelsoorten. Zet dat af tegen de 300 soorten die je in de Zakgids Vogels van Nederland en België aantreft en je begrijpt dat je ongeveer een derde van de wilde avifauna in de Lage Landen in een boekje voor het grijpen hebt. Dat is te weinig voor het serieuze werk. Voor wie rond huis en in tuin de meest voorkomende soorten wil herkennen, is het voldoende.

Als fanatieke vogelaar mis ik ze evenwel node, die ontbrekende soorten. Kleine zwaan en wilde zwaan kun je nog altijd in de winter tegenkomen. Van alle ganzen in ons land vind je alleen de grauwe gans en nijlgans in de gids. De kwartel evenwel staat er dan weer wel in. Ik denk dat dit voor de meeste mensen eerder een volière-vogel is dan een vogel die je in het wild ziet. De zilverreiger is groot noch klein, en staat vermeld als zilverreiger. Aan de afbeelding en wetenschappelijke naam te zien is het de grote zilverreiger. Helaas ontbreekt onze nationale vogel, maar dat begrijp ik wel. Dit gidsje is vertaald uit het Duits en daar zijn hop en bijeneter algemener dan ‘onze’ grutto.

Recensie Veldgids Vogels Herkennen Felix Weiss

Kijk ik naar de soortpagina’s dan valt op dat de tekeningen, hoewel eenvoudig, toch redelijk adequaat zijn. Bij de zilvermeeuw zie ik zelfs drie stadia getekend. Het juveniele kleed, het kleed van een zilvermeeuw van 2 of 3 jaar oud en dat van de volwassen vogel. De beschrijving is echter heel algemeen en gaat meer in op de levenswijze van de zilvermeeuw dan op details die het uiterlijk kenmerken en waaraan je de vogel kunt herkennen. Datzelfde geldt voor de omschrijvingen van de meeste vogels waarbij ik moet aantekeningen dat bij een behoorlijk aantal vogels door middels van detailstreepjes je op details wordt gewezen. Wie algemene feitjes per soort wil verzamelen, heeft zeker wat aan de omschrijvingen.

Achterin de Veldgids Vogels Herkennen vind je een overzicht van nuttige adressen en een register van alle vogels die je in de gids kunt vinden.

Deze gids lijkt me vooral gericht op de huis-tuin-en-keuken vogelaar. De vogelaar die vanuit raam of vanaf balkon de vogels in de tuin bekijkt en voor lief neemt dat jan-van-gent en kwartel zelden tot nooit gezien zullen worden. Ben je iemand die van vogels kijken je hobby wil maken, dan schiet deze gids ernstig te kort. Je kunt dan beter omzien naar een completere veldgids die er gelukkig in overvloed zijn.

Veldgids Vogels Herkennen / Felix Weiss / Deltas / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!