Dit voorjaar verscheen de herdruk van de Veldgids vogels van Europa van Paul Sterry. De omschrijving belooft veel: beschrijvingen van maar liefst 500 Europese vogels plus 1.000 kleurenfoto’s en illustraties. Dit is een aantal dat met een aantal topgidsen kan wedijveren. Hoe goed is deze vogelgids?
De Veldgids vogels van Europa van de Engelsman Paul Sterry is een kloeke vogelgids. Het aantal pagina’s is 448 en dat is niet niks. De uitvoering is paperback en dat is praktisch in het veld. Het is geen onbuigzame plank die je soms slechts met moeite in je rugtas weet te vouwen.
De vormgeving van de Veldgids vogels van Europa is eenvoudig. De omschrijving belooft foto’s van topfotografen, maar de kwaliteit van de foto’s vind ik over het algemeen helaas tegenvallen. De foto’s zijn verre van briljant. De foto’s zijn vaak erg donker waardoor nuances verloren gaan. Veel belangrijker vind ik dat het aantal afbeeldingen per soort zeer beperkt is. Hierdoor komen verschillen tussen adult, juveniel, zomer- en winterkleed en verenkleed tijdens de ruiperiode absoluut niet over. Ook de illustraties voegen in dit opzicht niets toe, daarvoor zijn ze te eenvoudig, te kinderlijk haast. Op details wordt trouwens helemaal niet diep ingegaan. Het is in die zin een wat grove benadering.
Ook de omschrijvingen schieten in mijn ogen te kort door een benadering in de sfeer van ‘lange halen, snel thuis’. Evenals bij de foto’s is er nauwelijks plaats voor de nuance en voor details. En hoe vaak gaat het bij vogels kijken niet om detailkwesties? Heb ik een bosruiter of oeverloper in het vizier? Een waterpieper of een oeverpieper? Met topgidsen zijn de verschillen soms al lastig te benoemen, laat staan met een gids als de Veldgids vogels van Europa die voor details te weinig oog heeft.
Waarom zou je de Veldgids vogels van Europa aanschaffen? Om meerdere redenen. De eerste is dat je niet al te hoge eisen stelt aan je vogelgids. Dat kan ik me voorstellen wanneer je alleen bij gelegenheid vogels kijkt en vogelen niet je grote hobby is. In dat geval heb je met de Veldgids vogels van Europa een bruikbare gids in handen. De tweede reden is het aantal soorten dat wordt besproken. Vijfhonderd vogels is een mooi aantal. In de meeste Europese landen kun je er dus aardig mee uit de voeten en zal je de meest voorkomende vogels zeker herkennen.
Voor fanatieke vogelaars schiet de Veldgids vogels van Europa in mijn ogen te kort. Voor mensen die nu en dan een blik slaan op al wat vliegt, is dit een complete en bruikbare vogelgids. Wie van vogels kijken een serieuze hobby wil maken, die raad ik aan een andere vogelgids te kiezen. De ANWB Vogelgids van Europa of de Nieuwe zakgids vogels bijvoorbeeld.
Veldgids vogels van Europa / Paul Sterry / Veltman Uitgevers / Paperback