Ontdek ik zowaar nog een vogelgids die al een tijdje op de markt is: de Veldgids Vogels van Bärbel Oftring. Een praktische vogelgids die beginnende vogelaars of natuurliefhebbers snel op weg helpt.
De Veldgids Vogels bespreekt ongeveer tweehonderd soorten. Dat is een acceptabel aantal voor de beginnende vogelaar of de natuurliefhebber die de meest voorkomende vogels wil herkennen. Voor de gevorderde vogelaar schiet een gids als deze al snel te kort. Maar een vogelgids voor gevorderden is vaak weer een hele kluif voor wie niet zo fanatiek is. Deze gids voorziet dus vrijwel zeker in een behoefte.
Elke soort wordt kort beschreven. Ik blader weer even naar de door mij zo geliefde rotgans. Bärbel Oftring beschrijft op kernachtige wijze drie aspecten: de kenmerken (één regel), het habitat (oftewel: het leefgebied) en de wetenswaardigheden. In geval van de rotgans vertelt Oftring dat de rotgans op de kust van de toendra’s en rond de Noordpoolzee broedt. En dat de rotgans na het broedseizoen naar de Waddenzee trekt om er te overwinteren. Aan hun kreet ‘rot-rot’ hebben de vogels hun naam te danken. Het taalgebruik is begrijpelijk en praktisch. Meer heb je vaak niet nodig.
Naast elke beschrijving staat bij elke vogel één kleurenfoto. In een aantal gevallen staan zowel het mannetje als het vrouwtje op de foto. In een aantal gevallen echter ook niet. Dat is nu net het kritieke punt in een fotogids. Van de tafeleend staat bijvoorbeeld alleen het mannetje afgebeeld, en van de kuifeend en topper ook. Kijk, als je dan een bruine duikeend op de plas ziet dobberen, dan is het voor de beginnende vogelaar of ‘gewone’ natuurliefhebber zo eenvoudig niet meer. Wat heb je in het vizier? Nu is het gelukkig zo dat mannetjes meestal met de vrouwtjes mee zwemmen, dus met een beetje puzzelen en goed kijken kom je er vaak wel uit. Maar toch. Overweeg voor jezelf of je aan de informatie in een gids als de Veldgids Vogels voldoende hebt. En zo niet, kijk dan eens in mijn overzicht van beste vogelgidsen.
Nog iets over de auteur. Bärbel Oftring werd geboren in Duitsland. Ik lees op een website dat ze al op jonge leeftijd geïnteresseerd was in de natuur. Niet gek dus dat ze biologie ging studeren. Waarom vertel ik dit? Omdat haar Duitse achtergrond een duidelijk stempel zet op deze vogelgids. Kijk, in Nederland zul je de rotskruiper niet vaak zien. Maar in Duitsland en Oostenrijk wel. En wat te denken van het grote aantal spechten en uilen dat in de Veldgids Vogels wordt besproken? Of de rotszwaluw en de alpengierzwaluw? Deze gids is vertaald uit het Duits en dat ontdek je al bladerend. Is dat erg? Helemaal niet! Hoeveel mensen gaan jaarlijks niet naar Duitsland of Oostenrijk op vakantie? De Veldgids Vogels van Bärbel Oftring is een prima vogelgids voor Duitsland en Oostenrijk. Het aantal steltlopers echter is laag, voor Nederland te laag. Een zilverplevier moet er toch wel in staan, en anders de rosse grutto wel. En daarmee kom ik met een extra dimensie: de Veldgids Vogels is vooral voor gebruik in het oosten van ons land geschikt. Voor gebruik aan de kust schiet hij echt te kort. Daarvoor bevat hij te weinig kustvogels.
Voor wie is deze veldgids het meest geschikt? Voor de ‘gewone’ natuurliefhebber woonachtig in het oosten van Nederland en met als favoriete vakantieland Duitsland of Oostenrijk.
Veldgids Vogels / Bärbel Oftring / Deltas / paperback