Wie mijn website en videokanaal regelmatig bezoekt, weet dat ik de laatste tijd best vaak een roofvogel en zelfs een uil heb gefilmd. Havik, zeearend, buizerd, ransuil en bosuil verschenen recent voor de camera. Gelukkig gaat het na een aantal slechte jaren met een aantal roofvogels weer wat beter in ons land. Maar het probleem met roofvogels is dat ze vaak lastig uit elkaar te houden zijn. Daarom vandaag een recensie van een handige veldgids voor de herkenning van roofvogels en uilen: de Veldgids Roofvogels en uilen van Walther Thiede.
Laatst kreeg ik een filmpje toegezonden door mijn broer. Het was een torenval, zei hij in de camera. Had hij de Veldgids Roofvogels en uilen geraadpleegd dan had hij beter geweten: het was een sperwer die juist een merel had geslagen. Misschien een wreed tafereel, maar het is juist deze kracht en passie die roofvogels en uilen zo geliefd maken. En ja, een sperwer kan zomaar ook bij jou in je tuin belanden. En kijk ook eens omhoog, zeker op zonnige dagen. Best kans dat er een buizerd op de thermiek cirkelt. En dan heb ik het nog niet gehad over de vakantie in het buitenland. Zodra je over de grens bent, neemt het aantal soorten roofvogels die je kunt zien spectaculair toe. In landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland kom je soorten tegen die zelden in ons land te zien zijn. Dan is het toch leuk dat je een compact en toegankelijk veldgidsje bij je hebt zodat je ze kunt herkennen?
De Veldgids Roofvogels en uilen voorziet daarin. Dit is een gids voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Geen moeilijke taal. Geen overdaad aan details. Nee, per soort een goede en toegankelijke omschrijving en een paar foto’s die de betreffende soort duidelijk in beeld brengen. De soortpagina bevat bovendien een paar pentekeningen die het vliegbeeld of een opvallend kenmerk uitbeelden. Soms het verschil met een sterk gelijkende soort, bijvoorbeeld bij de buizerd waar de stuit van buizerd en wespendief wordt vergeleken. De tekst beschrijft de kenmerken, het leefgebied, het voedsel en informatie over de voortplanting. Bij het leefgebied gaat de auteur in op de situatie in Nederland én België. Dus ook voor gebruik in België uitstekend geschikt. De gids beschrijft trouwens alle soorten roofvogels en uilen in Europa, 46 in totaal.
De uitgebreide inleiding tenslotte gaat in op algemene informatie over roofvogels, uilen en gieren. Wat de meeste mensen niet weten is dat roofvogels en uilen geen familie van elkaar zijn. Roofvogels zijn eerder verwant met kippen, eenden en steltlopers. En uilen met de nachtzwaluwen. Deze informatie, en veel meer, lees je in het inleidende hoofdstuk.
De Veldgids Roofvogels en uilen is kortom voor Europa een heel complete veldgids. En toegankelijk geschreven bovendien. Vanwege het compacte formaat is het makkelijk mee te nemen tijdens een wandeling of fietstocht. De foto’s zijn van prima kwaliteit. En de samenwerking met Vogelbescherming Vlaanderen staat garant voor een kwaliteitstoets. Het gebruik wordt ook nog eens vergemakkelijkt doordat in de flappen de soorten staan vermeld met daarbij de bladzijde waarop je de soortinformatie vindt. Snel zoeken en vinden dus.
Ben je op zoek naar een veldgids voor de herkenning van roofvogels en uilen, dan raad ik je de Veldgids Roofvogels en uilen zeker aan. Te koop in elke (online) boekhandel. En de prijs is bovendien verrassend laag voor een full colour uitgave als deze. Je krijgt dus veel waar voor je geld.
Veldgids Roofvogels en uilen / Walther Thiede / Deltas / als paperback
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |