recensie veldgids kevers van europa

Recensie: Veldgids Kevers van Europa, Vincent Albouy

Met de meeste insectenpopulaties gaat het niet goed. Zo ook met de kevers die de grootste groep van levende organismen op aarde vormen. Er zijn speciale natuurprojecten waarbij keverbanken worden aangelegd en het schijnt dat deze initiatieven goed uitpakken ook! De kevers vormen maar liefst een kwart van het hele dierenrijk. Dat lees ik in de inleiding van de gloednieuwe Veldgids Kevers van Europa die pas bij KNNV Uitgeverij verscheen. Deze gids mag je gerust beschouwen als het standaardwerk voor de herkenning van Europese keversoorten.

In de Veldgids Kevers van Europa vind je meer dan 800 keversoorten. Als je bedenkt dat er wereldwijd ongeveer 400.000 keversoorten bekend zijn, dan zal het je niet verbazen dat die achthonderd ook een selectie zijn. Kan niet anders, want in Europa komen veel meer soorten voor. Die te beschrijven in één gids is schier onmogelijk. Vandaar dat de Veldgids Kevers van Europa een selectie biedt van kevers die representatief zijn voor de Europese fauna.

Kijk je goed naar kevers, dan ontdek je dat kevers eigenlijk heel imposante dieren zijn. Ze hebben dekschilden die functioneren als een pantser. Veel soorten zijn spectaculair gekleurd, ze hebben iriserende kleuren die je betoveren als je de kevers van dichtbij zou bekijken. Daarnaast zijn kevers uitermate goed aangepast aan hun leefomgeving. Je komt dus vrijwel in elk biotoop kevers tegen. Op het land en onder water, met uitzondering van de zee. Vreemd genoeg hebben kevers de zee nog niet weten te veroveren, er is niet één soort die in het zilte nat kan overleven.

De Veldgids Kevers van Europa beeldt alle achthonderd soorten op indrukwekkende wijze af. Sterk uitvergroot, glanzend zodat de kleuren helemaal tot hun recht komen, levensecht. Zelfs de haartjes op de poten zijn goed zichtbaar. Blader maar eens naar bladzijde 142 voor de neushoornkever. Een soort die ik helaas nog nooit heb gezien, maar die ik graag eens voor mijn camera zou krijgen. Wat een imposant dier! Het is een van de grootste kevers van Europa (met natuurlijk het vliegend hert als allergrootste). Dat je hem niet vaak ziet wordt duidelijk zodra je de uitgebreide omschrijving leest. De neushoornkever wordt in de schemering actief, hoewel: hij is niet eens zo heel erg actief lees ik. Lees: hij is een beetje sloom. En hij is in Nederland ook nog eens zeldzaam. Niet actief, in de schemering en in ons land zeldzaam. Dat is jammer. Wil je hem zien, dan zul je in de periode van mei tot en met augustus in eikenbossen moeten zoeken, bossen met veel vermolmd loofhout. En hopen op een portie geluk.

veldgids kevers van europa

Voor wie zich in de fysiologie en leefwijze van kevers wil verdiepen, biedt de uitgebreide inleiding veel en gedetailleerde informatie. De foto’s in de inleiding zijn zo sterk uitvergroot dat werkelijk niets meer je kan ontgaan.

De Veldgids Kevers van Europa is een gids waarin je blijft bladeren. Elke bladzijde biedt weer nieuwe juweeltjes en zodra je de laatste kever hebt bekeken, kun je weer opnieuw beginnen. Dit verveelt nooit. Het is ook goed denk ik om veel te bladeren, want dan leer je de opbouw van de gids goed kennen. Heel handig als je een onbekende keversoort wilt opzoeken.

De Veldgids Kevers van Europa is een indrukwekkend deel in de fameuze serie veldgidsen van KNNV Uitgeverij. Wil je je wijden aan de herkenning van kevers dan moet je dit standaardwerk in je boekenkast hebben staan. Een aanbeveling waard, waarvan acte!

Veldgids Kevers van Europa / Vincent Albouy en Denis Richard / KNNV Uitgeverij / als hardcover

De mooiste insectenboeken om cadeau te doen: