In de befaamde serie veldgidsen van KNNV Uitgeverij verscheen de geheel vernieuwde Veldgids Diersporen Europa van Annemarie van Diepenbeek. De update betekende een uitbreiding van de reeds bestaande gids met ongeveer 100 diersoorten van gewervelde en ongewervelde dieren.
Juist de combinatie van diersporen van gewervelde en ongewervelde diersoorten maakt de Veldgids Diersporen Europa zo indrukwekkend. Er valt haast geen dier op te noemen, of je vindt hem wel terug in de gids. In de tabel achterin de gids kwam ik bijvoorbeeld de mestkever tegen, en de segrijnslak en zelfs zoetwatermosselen. Ik had er nooit bij stil gestaan dat ook deze dieren sporen achterlaten op hun gang over de wereld.
Maar natuurlijk vind je vooral sporen van gewervelde dieren in de Veldgids Diersporen Europa. Ook van ongewone dieren als de Alpenlandsalamander, de boommarter, bunzing, grauwe klauwier, ralreiger, lynx en noordse vleermuis. Dit is zomaar een greep van alle dieren in deze gids. Achterin het boek vind je in een handige tabel alle dieren waarvan de sporen in de gids zijn gedocumenteerd.
Die Alpenlandsalamander intrigeert me wel. Welk spoor laat dat dier nou achter? Het blijken loopsporen te zijn, zoals heel veel dieren loopsporen achterlaten in de zachte modder, zand of sneeuw. Maar het kan een stuk grover. Neem nu het door een hond gedode schaap met overal op het lijf beten. De foto oogt niet bepaald fris. Maar nu de wolf zich weer in Nederland heeft gevestigd, is het van belang de sporen goed te kunnen onderscheiden. Voor je het weet wijzen we een verkeerd dier aan als aanstichter van grote ellende. Nu ja, hoe een wolf een schaap ontleedt, ontdek je op de pagina erna. Maag en darmen liggen apart van het schaap, want die worden niet door de wolven opgegeten, of pas echt op het allerlaatst.

Ook een leuke rubriek (ik selecteer er zomaar een paar) is die over de afgeworpen huid(flard)en, geweitakken en verloren haren en rui-veren. Je gaat opeens met een heel andere blik kijken naar de stukken huid die reptielen hebben afgeworpen tijdens het vervellen. Het wordt allemaal uitgebreid beschreven en ook fraai in beeld gebracht. Ooit gehoord over het verschil tussen gekielde en ongekielde schubben?
En zo vind je in de Veldgids Diersporen Europa ontzettend veel diersporen. Vraatsporen, loopsporen, uitwerpselen, eieren, braakballen, nesten, plukken haar en nog veel meer. Deze gids is echt een vraagbaak voor wie zich intensief met dierensporen bezighoudt. De amateur-natuurliefhebber die inventariseert welke dieren er in een gebied voorkomen. Of de boer die wil weten welke ongewenste dieren zijn erf betreden. Want lang niet altijd laten de dieren zich in levende of dode lijve zien. Soms zijn het alleen hun sporen die op hun bestaan wijzen.
Ten opzichte van de vorige druk is de Veldgids Diersporen Europa aanzienlijk uitgebreid. Het binnenwerk is bovendien geactualiseerd. En dat betekent veel meer en betere foto’s en illustraties. Ook bevat de gids handige zoeksleutels om het determineren te vereenvoudigen. Het is de meest complete diersporengids van Europa, met ruim 700 foto’s en 170 tekeningen. Een must-have dus voor de beginnende én gevorderde diersporenzoeker!
Toegankelijker gids
Ben je op zoek naar een heel toegankelijke gids voor diersporen, lees dan ook mijn recensie over de Diersporengids. Deze gids is iets laagdrempeliger en dus meer geschikt voor de ‘gewone’ natuurliefhebber.
Veldgids Diersporen Europa / Annemarie van Diepenbeek / KNNV Uitgeverij / hardcover
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |