Recensie: Veldgids Dagvlinders, Irma Wynhoff en Chris van Swaay

De medewerkers van de Vlinderstichting hebben het weer voor elkaar: hun Veldgids Dagvlinders is een standaardwerk voor iedereen die dagvlinders wil determineren. Ze beschrijven alle dagvlinders die in Noordwest-Europa voorkomen. Voor zowel beginnende als gevorderde ‘vlinderaars’ is deze veldgids zeer bruikbaar.

argusvlinder uitsnede

Ongeveer 150 dagvlinders komen in Noordwest-Europa voor en die vind je allemaal in de Veldgids Dagvlinders. Als je me vraagt hoe gedetailleerd elke soort wordt beschreven, dan luidt het antwoord simpelweg: heel gedetailleerd. Voor veel soorten zijn twee volledige pagina’s uitgetrokken. Op de linkerpagina de beschrijving van het uiterlijk, het leefgebied, de vliegperiode, de waardplant en of de vlinder al dan niet op de Rode Lijst voorkomt. De rechterpagina bevat illustraties, fraaie uitsneden van foto’s die van zowel het vrouwtje als het mannetje de onder- en bovenvleugels weergeven. Soms een hele trits aan afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld bij de grote vuurvlinder waarvan drie ondersoorten bestaan. Wie deze veldgids openslaat zal direct opmerken dat de opzet glashelder is. Per familie worden alle soorten heel overzichtelijk na elkaar weergegeven. De pagina-indeling is bij elke soort identiek, wat het zoeken en vergelijken heel eenvoudig maakt.

veldgids dagvlinders

Waar de Veldgids Dagvlinders in uitblinkt zijn de familietabellen aan het begin van elk hoofdstuk. Stapsgewijs wordt je door middel van een aantal vragen naar de juiste vlinder geleid. Elke vraag, bij de meeste staan een of meer afbeeldingen, dwingen je om goed naar de vlinder te kijken. Of je in het veld voldoende tijd krijgt om de familietabel telkens door te nemen, is voor mij geen vraag: die tijd krijg je niet. Bovendien is het maar de vraag of de vlinder je het betreffende detail laat zien. Soms gaat hij precies ‘verkeerd’ zitten, of heb je een totaal versleten exemplaar voor je neus. Wil je echt goed dagvlinders gaan determineren, dan adviseer ik je om de vlinders die je ziet te fotograferen of te filmen. Thuis kun je dan met behulp van de familietabellen en de beschrijvingen in de Veldgids Dagvlinders de juiste naam erbij zoeken. Heel leerzaam kan ik uit ervaring zeggen.

Handige pijltjes en cirkels geven bij de afbeeldingen van de vlinders de specifieke kenmerken aan. Dat is weer heel handig voor het snelle veldwerk! Het staartje van het tijgerblauwtje bijvoorbeeld. Of de witte stip zonder zwarte kern bij de bosrandparelmoervlinder. Zulke aanduidingen maken het determineren een stuk eenvoudiger, want het is soms flink puzzelen. Dat geldt denk ik zowel voor beginners als voor gevorderden. Andere gidsen geven dan dit soort details vaak alleen een beschrijving, maar een plaatje met een toelichting zegt veel meer dan alleen maar tekst.

Bij een aantal soorten wordt ook een foto van de rups afgebeeld, niet bij allemaal. Dat is nog een welkome aanvulling bij een volgende druk. Plaatjes van de cocon zouden ook wenselijk zijn.

De auteurs wensen de lezer in hun voorwoord ‘vele leuke vlinderdagen’ toe. Het zal aan de Veldgids Dagvlinders zeker niet liggen. Deze veldgids is door zijn heldere opzet voor elke vlinderliefhebber een dijk van een determinatiegids.

Deze editie is een compleet herziene editie die helemaal geactualiseerd is. Eén van de beste vlindergidsen van dit moment!

Veldgids Dagvlinders / Irma Wynhoff en Chris van Swaay / KNNV Uitgeverij / Hardcover