De beste vlindergids van dit moment is geheel herzien: de Veldgids Dagvlinders door Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem. Hij is groter geworden, dat is de eerste verbetering. Maar ook inhoudelijk is de gids in zijn geheel geactualiseerd. De teksten zijn uitgebreider en wat meteen opvalt: per soort vind je veel meer afbeeldingen die ook nog eens van een veel betere kwaliteit zijn. Ik zeg je nu alvast maar: dit is een waanzinnig mooie en gedetailleerde gids. Dit is de gids die elke vlinderliefhebber verdient om mee te nemen tijdens zijn of haar vlinderwandelingen in binnen- en buitenland.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |
Er komen 150 dagvlinders in Noordwest-Europa voor en die worden allemaal uitgebreid beschreven en afgebeeld in de Veldgids Dagvlinders. In de soortinformatie gaan de auteurs uitgebreid in op de kenmerken, de vliegtijd, het biotoop waar de dagvlinder voorkomt, de waardplanten, het uiterlijk van de eitjes en rups en de mate van bedreiging.
Ten opzichte van de vorige editie zijn in deze nieuwe editie een paar soorten toegevoegd. Er zijn ook een paar soorten geschrapt omdat ze in Noordwest-Europa zijn uitgestorven.
Ik sla de pagina over de grote vuurvlinder open, een dagvlinder die ik helaas nog nooit heb gezien. Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid afbeeldingen (kleurenfoto’s) die deze ernstig bedreigde soort in beeld brengen. Mannetje, vrouwtje, de rups, de pop, onderkant en bovenkant, het is werkelijk overweldigend. Daarnaast valt mijn oog ook direct op de afbeeldingen van de dagvlinders waar je gewezen wordt op detailkenmerken als bijvoorbeeld de zwarte streep op de bovenkant van de voorvleugel van het mannetje. Deze ‘uitgesneden foto’s’ zijn werkelijk een lust voor het oog en een enorme aanwinst. Het maakt het determineren van dagvlinders, zeker de lastige soorten, een stuk gemakkelijker.
Voor de meeste soorten zijn twee volledige pagina’s uitgetrokken. Op de linkerpagina vind je de geschreven informatie en de uitgesneden foto’s. Op de rechterpagina vind je dan de foto’s met de vlinders in hun context. Sommige soorten, zoals bijvoorbeeld het tijgerblauwtje is één pagina toebedeeld.
Sterk: de overzichtstabellen
Wat ik heel sterk vind aan de Veldgids Dagvlinders zijn de overzichtstabellen die je aan het begin van vrijwel elk hoofdstuk aantreft. Bij sommige hoofdstukken ontbreekt overigens de overzichtstabel. Daar zijn de verschillen tussen de vlinders duidelijk genoeg.
Helemaal aan het begin van de gids vind je de familietabel. Deze tabel leidt je naar de juiste familie. Naar de dikkopjes, grote pages of zandoogjes bijvoorbeeld.
Het hoofdstuk van de dikkopjes wordt ingeleid door een tabel met een overzicht van alle spikkeldikkopjes en een tabel met dikkopjes met een gele/oranje/lichtbruine basiskleur.
Bij de grote pages ontbreekt de tabel. De leden van deze familie verschillen kennelijk voldoende van elkaar. Ik denk dat dat waar is. Ik zie nu trouwens heel duidelijk het verschil tussen de apollovlinder en de zwarte apollovlinder (de laatste heb ik nog nooit gezien, maar een waarneming is wel vurig gewenst).
Bij de witjes vind ik weer wel een tabel en daar ben ik blij mee, want ik blijf moeite hebben met snelle determinatie van deze soorten. Om maar niet te spreken over de luzernevlinders. Handige stippellijntjes wijzen je op kenmerkende details. Ontzettend handig.
En deze lijn trekken de auteurs door naar de vuurvlinders, de blauwtjes (met uitgebreide determinatiesleutels), de kleine pages, de grote parelmoedervlinders, de kleine parelmoervlinders, en een aparte tabel voor de Melitaea parelmoervlinders (die ga ik nog eens op mijn gemak uitgebreid bestuderen voordat ik volgend jaar een alpenweide betreed en dan maar hopen dat ik eindelijk meteen het verschil kan zien tussen de Westelijke parelmoervlinder en zijn Oostelijke evenknie).
De vossen zijn dan weer zo moeilijk niet en moeten het doen zonder tabel. Dat lijkt me terecht.
En dan begint het determinatiefeest opnieuw met de altijd moeilijke erebia’s en de toch ook nog best lastig van elkaar te onderscheiden zandoogjes.
In beide binnenkanten van de kaften vind je schematische tekeningen van lijf en vleugels. Bekijk deze tekeningen goed en probeer alle onderdelen van het vlinderlijf goed in te prenten. Het maakt de determinatie van vlinders een stuk eenvoudiger. Achterin de gids vind je nog een verklarende woordenlijst en natuurlijk het register van soortnamen om snel naar de juiste pagina te kunnen bladeren.
Beste veldgids dagvlinders van dit moment
Voor mij staat het vast: deze geheel herziene editie van de Veldgids Dagvlinders maakt hem meteen tot de beste veldgids voor dagvlinders van dit moment. Het overweldigende aantal foto’s, al dan niet uitgesneden, is al een uitstekende eerste hulp bij het determinatiewerk. Voeg daar nog de tabellen bij, de gedetailleerde soortbeschrijven en de detailstreepjes bij de uitgesneden foto’s. Dit is de gids die elke vlinderliefhebber verdient om mee te nemen tijdens zijn of haar vlinderwandelingen in binnen- en buitenland. Ik heb al enorm genoten van het bekijken van de veldgids en ik zie ernaar uit om hem vanaf volgend voorjaar in gebruik te gaan nemen in het veld!
Veldgids Dagvlinders / Irma Wynhoff, Chris van Swaay en Pieter Vantieghem / KNNV Uitgeverij / Hardcover
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |