recensie veg jamie oliver kookboek

Recensie: VEG, Jamie Oliver

Bewust bezig zijn met het voedsel dat we eten. Veel mensen in mijn omgeving zijn er mee bezig, en ik probeer het ook te doen. Minder vlees en tussen de middag een salade. Beter voor alles, vertelde Tamara de Weijer een paar jaar geleden toen ze haar kookboek Eet beter in 28 dagen bij ons op de uitgeverij presenteerde. En sindsdien eet ik salade als lunch. En nu ligt er een kookboek van één van de bekendste koks ter wereld voor me: VEG van Jamie Oliver. Jawel, een kookboek waarin vlees ontbreekt. Maar wat zien de recepten er lekker uit! En dus vandaag ruiken en proeven boven een kookboek.

Waarom nou zo’n kookboek bespreken op visdief.nl? Wel, het meest pragmatische antwoord luidt: omdat VEG nu eenmaal op mijn stapel met boeken is beland. En ik bespreek zo ongeveer elk boek dat ik lees. Er is nog een andere reden, en die houdt verband met actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Te veel rundvee, varkens en kippen in ons land veroorzaakt nogal wat ellende. We verontreinigen ons eigen leefgebied en we vernietigen de natuur. Zou het toch niet eens tijd worden om minder vlees te gaan eten, of zelfs ermee te stoppen? De sprong naar het niets heb ik nog niet kunnen maken, maar mijn oudste dochter inmiddels wel. Hoewel een stukje vis nog moet kunnen, vind ze. En daar geef ik haar honderd procent gelijk in. Vis is bovendien een stuk lekkerder dan vlees (vind ik). Minder vlees, geen rund en vrijwel geen varken meer, zo luidt het welzijnsevangelie in ons huis. Een stuk beter voor lichaam en geest en een kleine stapje voorwaarts naar een beter milieu.

recensie veg jamie oliver kookboek

Maar stel, je ziet af van het eten van vlees. Bestaat er dan nog wel lekker voedsel, of wordt het een beetje slappe sla met gekookte bieten en een ei? Dat sluit ik niet, maar het hoeft niet. Sla VEG van Jamie Oliver maar eens open. Soms moet ik nog even beter kijken en goed lezen, want dan meen ik dat hij toch een lapje vlees heeft meegesmokkeld op de geweldige foto’s. Maar echt waar, in deze gerechten die het water door de mond doen lopen, zit geen grammetje spier of vet. De eerste gerechten uit VEG zijn al geserveerd in ons huis en iedereen, zelfs onze zoon die liefst aan spareribs (jawel, varken!) knaagt, was er vol lof over. De omgekeerde bladerdeedpizza was een groot succes. Dat gold ook voor de kaastosti op zijn grieks, hoewel dat bij ons bijna op zijn grieks werd bij afwezigheid van sommige ingrediënten. En de zoetzure roerbakschotel gaat ook zeker herhaaldelijk opgediend worden.

Het is nu niet dat ons eetpatroon al heel drastisch is veranderd (op dat van dochterlief na dan). Maar toch: ook in onze keuken is het vegetarische menu bezig aan een opmars. En zeker minder vlees. En VEG gaat daar een belangrijke rol in spelen, dat weet ik zeker.

recensie VEG Jamie oliver griekse tosti
Griekse tosti
recensie VEG jamie oliver bladerpizza
Bladerpizza

Hoe is VEG ingedeeld? De hoofdrubrieken zijn: Curry’s & stoofpotten, Hartige baksels, Soepen & sandwiches, Uit de oven, Rijst & noedels, Pasta, Salades, Burgers & Beignets, Eenpanswondertjes, Brunch, Vrijdagavondsnacks, Hints & tips, Voeding. De laatste hoofdstukken bevatten veel achtergrondinformatie die ik met veel plezier heb gelezen.

Waren alle ingrediënten makkelijk te verkrijgen in Alblasserdam? Ik geloof van niet, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat dwingt je om creatief te zijn en het brengt je ook eens in de meer exotische winkeltjes die ook ons dorp rijk is. Nou, wie goed tussen de regels door kan lezen, weet hoe vaak ikzelf in die exotische winkeltjes kom…

116 easy groenterecepten. En: simpele & heerlijke maaltijden voor iedereen. Dat lees ik op de voorkant van VEG. Eet smakelijk. Vegetarisch eten is heerlijk, zeker wanneer je je laat verleiden door de recepten van meesterkok Jamie Oliver. En dat die in de smaak vallen, blijkt wel. Zijn nieuwe kookboek staat al weken in de toplijsten van de boekhandel. Na zijn succesnummers 5 ingrediënten en Jamie kookt Italië weer een kookboek vol recepten voor elk moment van de dag. Zonder vlees, en wel héél lekker (en voedzaam).

VEG / Jamie Oliver / Kosmos Uitgevers / luxe hardcover

Andere bestsellers van Jamie Oliver

recensie super food voor familie en vrienden jamie oliver
recensie jamie oliver super food
recensie Jamie Oliver kookboek