Recensie: Van tegeltuin naar jungle, Katja Staring

Je zult een tuin hebben gekocht die voor het grootste deel bedekt is met tegels. En wat niet betegeld is, is bedekt met een kunstgrasmat! Hoe tover je zo’n doods stukje aarde om in een levende, groene postzegel waar het wemelt van het leven? Katja Staring, journalist, blogger en fotograaf laat in haar boek Van Tegeltuin naar jungle zien hoe je heel eenvoudig je tegeltuin kun vergroenen. Heel moeilijk is het niet. Duur hoeft het in ieder geval niet te zijn.

De voordelen van een groene tuin

Eerst even over de voordelen van een groene tuin. In een groene tuin kan het overtollige regenwater de grond in zakken. Is het op hete zomerdagen een stuk koeler. Je vindt er bovendien veel insecten, vogels en zelfs egels. En je kunt uit je tuin oogsten. Als je het groene tuinieren ook nog eens combineert met het hergebruik van materialen, dan ben je ecologisch helemaal goed bezig. Het scheelt bovendien een hoop geld. En je dringt vervuiling tegen, want wat niet meer geproduceerd hoeft te worden, legt geen beslag op schaarse grondstoffen of veroorzaakt geen vervuiling.

In een half jaar tijd naar een groene tuin

Het is inderdaad een nogal desolate vlakte, die pas verworven tuin van Katja. Ze laat een foto zien en het is een triest geval. Hoewel, eerlijk gezegd vind ik de tegels nog niet eens zo heel lelijk. De kunstgrasmat is evenwel het trieste dieptepunt. Je kunt de menselijke beschaving toch nauwelijks serieus nemen als je in een tuin zo’n lap nepgras tegenkomt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Katja erin is geslaagd om in een half jaar tijd alles te vergroenen. En toch is dat het geval. In januari was de tuin een kale vlakte en in augustus zat ze tussen bloeiende en zoemende weelde. Wat zij kan, kan iedereen.

Een eindelijk aantal tips

In haar boek Van tegeltuin naar jungle geeft Katja Staring een eindeloos aantal tips om je tuin te vergroenen. Misschien heb je al een redelijk groene tuin, maar wil je de natuur in je tuin nog meer ruimte geven? Ook dan is dit een bijzonder waardevol boek. Je zult ongetwijfeld met de praktische tips aan de slag kunnen.

recensie van tegeltuin naar jungle katja staring

Een paar voorbeelden van praktische tips

De eerste tip, een belangrijke, is: heb lak aan mode. Ook bedrijven die actief zijn in de tuinsector proberen je te verleiden om je tuin in een bepaalde stijl in te richten. Dat is marketing. Een paar jaar later doen ze dat opnieuw, want je bent dan natuurlijk alweer uitgekeken op de achterhaalde mode en de nieuwe mode lijkt o zo anders. Althans, dat doen ze je door gewiekste marketingtrucjes denken. Niet voor zwichten is het devies. Kies voor een eigen stijl. Dan kunt je tenminste materialen hergebruiken. Dat scheelt veel geld én milieuvervuiling. Kies bovendien ten allen tijde voor natuurlijke materialen. Geen plastic dus. Hoe minder plastic op de wereld, hoe beter. De belangrijkste grondstof voor plastic is nog altijd fossiele olie. Je wilt niet weten hoe vervuilend het traject is van oliewinning tot de productie van plastic. En ook na gebruik natuurlijk, zodra het plastic wordt afgedankt en in het milieu terechtkomt.

Ervaringsverhalen

Het mooie van dit boek is dat het niet louter een opsomming van praktische tips bevat. En ook dat het niet alleen het ervaringsverhaal van de Katja vertelt. De auteur ging ook bij mensen langs die de principes van een groene tuin toepassen. De ervaringsverhalen werken aanstekelijk en laten zien dat een groene tuin voor iedereen is weggelegd.

De tegels eruit, de tweede tip. Dat is een belangrijke, maar wel een tip waar ik zelf al een paar jaar tegenop zie. De tegels van onze oprit eruit, maar dan? Hoe verhoudt zich dat tot de oprit van onze buren? En hoe richt ik de oprit dan in? Deze vragen heb ik nog niet opgelost, maar dit boek reikt me wel een aantal opties aan. Eén optie is om de tegels te vervangen door grind. Dan zakt het regenwater ook de grond in. En op het grond kun je plantenbakken plaatsen in allerlei soorten en maten. Katja reikt zelfs ideeën aan hoe je de tegels uit je tuin kunt hergebruiken door er creatieve plantenbakken van te maken. Ik kom ook de meest creatieve stapelmuurtjes tegen in haar boek. Verbluffend om te zien en die stapelmuurtjes zitten ook nog eens barstensvol leven.

Vervolgens is het zaak om de grond vruchtbaar te maken én te houden. Dit kun je ook heel eenvoudig doen met de principes van hergebruik. Het groene afval kan prima dienen als groenbemesting.

En lees je verder in het boek, dan stuit je op talloze andere tips om je tuin te vergroenen. Ik kan ze moeilijk allemaal opnoemen, maar reken maar dat dit boek een inspirerende praktische hulp is bij het creëren van de tuin van je dromen. Zolang die tuin maar groen is, een lustoord waar niet alleen jijzelf maar ook dieren en planten welkom zijn.

Registers

Wil je weten welke planten je het beste kunt aanplanten, dan blader je door naar het uitgebreide soortenregister achterin het boek. Vervolgens is de vraag waar je deze planten kunt kopen. Een uitgebreid overzicht van verkooppunten vind je in het volgende register. Dit overzicht bevat ook webshops, dus je kunt de planten vanuit je luie stoel bestellen. Bestellen kan dus vanuit een luie houding, maar zijn de planten eenmaal bezorgd, dan mag je direct aan de slag.

Conclusie

Ik wens elke tuinliefhebber dit boek toe. En ik wens zeker dat elke bezitter van een tegeltuin dit boek in handen krijgt. Je tuin verdient immers beter dan slechts tegels. En jijzelf en je medebewoners ook! Een groene tuin is niet alleen goed voor de biodiversiteit en voor het klimaat. Een groene tuin is ook beter voor je mentale gezondheid. Dat hebben wetenschappers allang aangetoond. En dus: laat je inspireren door dit praktische tuinboek dat ook nog eens prachtig is vormgegeven!

jako van gorsel met verrekijker

Van tegeltuin naar jungle / Katja Staring / KNNV Uitgeverij / als paperback