Recensie: Na twee dagen regen volgt maandag, Axel Bojanowski

Er doen zich tal van merkwaardige verschijnselen voor op aarde. Zware rotsblokken die zich op mysterieuze wijze verplaatsen. Enorme ijsblokken die uit de lucht komen vallen. Aardlagen die over enorme oppervlakten in de fik staan. Axel Bojanowski, wetenschapsjournalist, schreef er over in Na twee dagen regen volgt maandag, een heel toegankelijk en interessant boek over een aantal van deze mysteriën.  

 

 

 

 

 

Hoewel de natuur onze zevendaagse weekkalender niet volgt, lijkt het er vaak wel op. De weekenden zijn aantoonbaar regenachtiger dan doordeweekse dagen. Hoe kan dat toch? Heeft menselijke activiteit ermee te maken? Of berust het op toeval? En tussen Groenland en Noorwegen zouden enorme watervallen moeten zijn. Watervallen van duizenden meters diep. Ze zorgen ervoor dat de golfstroom op gang blijft. Maar niemand heeft die watervallen ooit gezien. Ook al zo’n raadsel. En dan moeten we het ook nog hebben over zeealgen die wolken maken. En die wolken reguleren de temperatuur op aarde. Hoewel het effect beperkt is, spelen de zwetende algen wel degelijk een rol in de klimaatdiscussie. En hoe zwaar is Duitsland eigenlijk? Valt een stad of land in gewicht uit te drukken?
Het populair-wetenschappelijk boek Na twee dagen regen volgt maandag heb ik met veel plezier geleden. De 32 artikelen over een aantal mysterieuze zaken worden heel toegankelijk en op prettige wijze beschreven. Het blijft natuurlijk een wat willekeurige selectie. Want er zijn vast nog tal van andere mysteriën op aarde te noemen die om opheldering vragen.

Na twee dagen volgt maandag is nieuw alleen nog te verkrijgen als e-book. Dat zal voor veel lezers inmiddels geen probleem meer zijn. Ben je op zoek naar een onderhoudend boek voor in de trein of vliegtuig, dan snel dit boek downloaden.

Na twee dagen regen volgt maandag / Axel Bojanowski / Uitgeverij Marmer / e-book

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.