Recensie: Turn the tide, birds around the North Sea, Sijmen Hendriks

De Utrechtse fotograaf Sijmen Hendriks heeft een passie voor natuur- en vogelfotografie. Voor zijn project Turn the tide, birds around the North Sea, maakte hij een reis langs de kusten van de Noordzee. Met als doel om de vogelrijkdom in beeld te brengen. Het resultaat mag er zijn: een kloek boek met foto’s van vogels en landschappen, de ene foto nog indrukwekkender dan de andere.

In de Inleiding van Turn the tide, birds around the North Sea, schrijft Hendriks over zijn fascinatie voor de Noordzee en haar vogels. Die ene zee grenst aan zeven landen. En al die kusten verschillen ook nog eens flink. Hebben we in Nederland een kust van zand en slik, daar slaan de golven op de Shetland Eilanden stuk op de scherpe rotsen. En wat te denken van Helgoland, dat Duitse eiland gevuld met jan-van-genten en zeekoeten? Het is ook een éénheid. De roodkeelduikers die in het noorden van de Noordzee broeden, zie je in de winter voor de Brouwersdam of bij de Zuidpier van IJmuiden… Een gedeelde zee dus, waarvan de natuurwaarden helaas sterk onder druk staan.

En daarom ook dit fotoboek. Om het unieke van het kustleven te onderstrepen. Om de kwetsbaarheid van dit ecosysteem te laten zien. En natuurlijk heel basic: om de schoonheid te tonen voor wie niet zo vaak aan de kust vertoeft. En die schoonheid, die is groot!

recensie turn the tide birds around the north sea sijmen hendriks

Turn the tide, birds around the North Sea is ingedeeld naar de kustsoorten die je om de Noordzee aantreft. Het begint met Zand, een hoofdstuk dat opent met die prachtige strandplevier op het strand van Schouwen-Duiveland. In het voorjaar wordt een stukje strand afgezet. Verboden voor toeristen en honden. En dat allemaal voor die zeldzame plevier. In Nederland zag ik hem nog nooit. Dit voorjaar wel in de Camargue. Alle reden om deze bijzondere steltloper te beschermen. Dan de kust van Modder. De eerste foto in dit hoofdstuk laat feilloos de dubbelheid zien: een groep eidereenden op de voorgrond met in de verte vaag een boortoren. Ik had me voorgenomen per hoofdstuk één foto te noemen. Voor dit hoofdstuk maak ik een uitzondering met de foto’s van de enorme zwermen kanoeten in The Wash, Engeland. Wat zou ik het gesnor van die duizenden steltlopers graag willen horen! In het hoofdstuk Rotsen vind ik de foto van Bass-Rock in Schotland een iconische. Een rotseiland wit van de jan-van-genten. Ooit ga ik dit eiland ook bezoeken, heb ik mezelf voorgenomen. Hopelijk zijn er dan nog steeds zoveel vogels op dat eiland… Helemaal nietig worden de kustvogels op de foto’s van de Zee. Zelfs van vliegende kokmeeuwen wist Hendriks kunstwerkjes te maken! En gelukkig kom ik naast de Noordse stern ook de visdief tegen!

Je blijft erin bladeren, in Turn the tide, birds around the North Sea. En het is voor mij als goed bedoelende amateur-filmer een voorbeeld van hoe het moet. Prachtige composities, geweldig licht, indrukwekkende landschappen en veel meer… De teksten zijn in het Nederlands en Engels opgenomen. En achterin het boek geeft Hendriks bij elke foto een korte toelichting.

Maar het is ook een inspirerend boek voor als je op zoek bent naar de beste vogelgebieden langs de Noordzee. Van de Shetland Eilanden tot Helgoland, van Bass-Rock in Schotland tot het vogeleiland Texel en al die andere locaties… Je zou je haast voornemen om dezelfde tocht als Hendriks te gaan maken. Ach, waarom ook niet? Het hoeft ook niet in ene keer. Een foto- annex reisboek dus. Over een gebied dat we moeten koesteren. En vogels waar we zuinig op moeten zijn. Want hoewel de schoonheid voorop gaat, bevat elke foto een dubbele laag. Oersterk zijn ze, onze kustvogels, dat zie je. En tegelijkertijd zijn ze o zo kwetsbaar, dat zie je ook. Zie hem lopen, die eenzame wulp bij Beltringharder Koog in Duitsland. Onze grootste steltloper ploegt door de zachte modder, klein, nietig. Een paar bladzijden eerder zie je het schrikbeeld van elke vogelaar: een groep scholeksters op een zandplaat met op de achtergrond een appartementencomplex langs de kust. Ik denk niet dat het appartementencomplex zal wijken voor de scholeksters… Maar de schoonheid overheerst. En daarom ga ook ik zo graag naar de kust.

jako van gorsel de visdief

Eindconclusie: De kust komt tot leven. Een juweel van een boek. Ik zal er nog vaak in bladeren.

Turn the tide, birds around the North Sea / Sijmen Hendriks / Uitgeverij KNNV / als hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

CameraNU.nl