Recensie: Tuinvogelzang, Owen Roberts

Op de achterkant van het boek Tuinvogelzang van Owen Roberts staat in vette letters: ‘Zo wordt vogels herkennen een fluitje van een cent!’ Dat is heel pretentieus, eens kijken of dit beknopte vogelgidsje die pretenties waar kan maken.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Tuinvogelzang van Owen Roberts is een combinatie van boek en cd. Beide bevatten zestig vogelsoorten. Het boek beschrijft ze en op de cd kun je het geluid beluisteren. De titel suggereert dat je kennis maakt met zestig tuinvogels, maar dat is wat bedrieglijk. Ik beschouw rietgors, kleine barmsijs, glanskop en rouwkwikstaart niet direct als tuinvogels, maar daar kan ik me natuurlijk ernstig in vergissen. Maar of je nu snel een zwartkopmeeuw een broodkorst van de voederplank zult zien snaaien, dat betwijfel ik ten zeerste. De buizerd daarentegen hoorde ik vanmorgen heel duidelijk door het slaapkamerraam. Goed dan, de buizerd is toegetreden tot het gilde der tuinvogels. Maar in de acht jaar dat wij in onze huidige woning wonen, heb ik de buizerd vanmorgen voor de allereerste keer in onze buurt gehoord en ik ben bang dat ik weer jaren zal moeten wachten voordat er zich opnieuw een buizerd in onze straat meldt. Tuinvogelzang is kortom overduidelijk geschreven voor de Engelse markt, gericht vrees ik op grootgrondbezitters.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Tuinvogelzang Owen Roberts

Nu moet ik niet blijven hangen in zwartgalligheid. Van de zestig soorten komen de meeste algemeen voor in Nederland. De blauwe reiger bijvoorbeeld, de vink, de spreeuw en gierzwaluw. En dat je het geluid van een kleine barmsijs of rietgors leert herkennen is echt zo gek nog niet. Kortom, de meeste soorten die je in je tuin kunt zien, staan in Tuinvogelzang van Owen Roberts. Zowel met een omschrijving in het boek als met het geluid op de cd.

Tuinvogelzang van Owen Roberts is een eenvoudig vogelgidsje voor wie de meest voorkomende tuinvogels wil leren herkennen. Je krijgt er en passant ook een paar zeldzamere soorten bij en dat is mooi meegenomen. Laat ik het hier bij houden: het is een leuke kennismaking met tuinvogels en een paar algemene vogels buiten je tuin. Meer niet. Minder ook niet. Met de aanschaf van Tuinvogelzang ondersteun je het werk van Vogelbescherming Nederland. Dat is toch ook een mooie gedachte, nietwaar?

Tuinvogelzang / Owen Roberts / Tirion Natuur / Gebonden met cd

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)