Recensie: Tuinvogels, Volker Dierschke

Een handig zakgidsje op zakformaat om de meest voorkomende tuinvogels snel en eenvoudig te leren herkennen. Dat is de opzet van het gidsje Tuinvogels van de Duitse vogelkenner Volker Dierschke. Nu is de definitie die de auteur in dit gidsje hanteert ten eerste ruim en ten tweede kleedt de auteur de definitieve van tuinvogels nogal Duits in. Ik leg je in deze bespreking uit wat ik daarmee bedoel.

De veldgids Tuinvogels is ingedeeld in kleurcodes. Groen staat voor zangvogels, oranje voor spechten en duiven, rood voor uilen en roofvogels, paars voor hoenders en loopvogels en blauw voor watervogels en steltlopers. De meeste mensen zullen echter nooit een steltloper in de tuin zien. De kleine plevier bijvoorbeeld, of de kievit. Hetzelfde geldt voor de kraanvogel of de oehoe. Zelfs in Duitsland zul je deze soorten zelden in een tuin tegenkomen. Dat bedoel ik met een ruime definitie van het begrip tuinvogels.

In de groene groep, de zangvogels, vind je natuurlijk meer vogelsoorten die je wel in de tuin kunt zien. De gids opent met pimpelmees en koolmees. De staartmees trekt ook door tuinen en parken. Op de zandgronden is een kuifmees ook te verwachten. Ook vinkachtigen als putter, groenling en keep kun je op veel plaatsen in de tuin zien, zeker in het oosten van ons land. Merel, zanglijster en spreeuw eveneens. De pestvogel daarentegen is een zeldzame vogelsoort die je in de meeste winters slechts in heel kleine aantallen in ons land kunt zien. Wil je trouwens kans maken op een pestvogel in de tuin, dan moet je besdragende struiken in je tuin planten. Een meidoorn bijvoorbeeld, en liefst meerdere. Opvallend genoeg heb ik in de winter ook wel pestvogels midden in een woonwijk gezien, dus ze laten zich niet weerhouden door mensen en huizen.

recensie tuinvogels anwb basis natuurgidsen volker dierschke

Nu is het op zichzelf natuurlijk geen probleem om dit soort zeldzame vogels, of vogels die je zelden of nooit in de tuin kunt zien, in deze veldgids staan. Ga je wandelen of fietsen, of bezoek je eens een natuurgebied in een andere streek, dan kom je heel andere vogels tegen dan in je tuin en is dit gidsje best handig. Maar strikt genomen verwacht je in een gids Tuinvogels vooral en uitsluitend tuinvogels.

Zoals je uit de genoemde vogelsoorten hierboven kunt afleiden, is het ook typisch een gidsje dat voor een Duitse context is geschreven. Ik kom ook soorten tegen als de withalsvliegenvanger, hop, notenkraker, grijskopspecht, rode wouw, zwarte wouw en kwartel. De nachtegaal staat er niet in, maar wel de Noordse nachtegaal. Ik vermoed dat deze soorten in Duitsland algemener zijn dan in ons land. Dat bedoelde ik in mijn inleiding waar ik schrijf dat de auteur de definitie van tuinvogels nogal Duits inkleedt.

De soortbeschrijvingen zijn beknopt, toegankelijk geschreven en duidelijk genoeg. Elke soort wordt met één grotere foto afgebeeld met daarin een kleinere inzet met een vliegbeeld of een foto van jonge vogels. De informatie per vogelsoort is voor de ‘gewone’ natuurliefhebber voldoende. De auteur staat ook uitgebreid stil bij opvallend gedrag dat de vogel vertoont. Zo staat bij de zwarte roodstaart vermeld dat deze oorspronkelijk in berggebieden voorkwam, maar dat hij tegenwoordig ook kunstmatige ‘rotslandschappen’ heeft bevolkt, zoals steden en industriegebieden.

De veldgids Tuinvogels is een deeltje in de serie ANWB Basis Natuurgidsen. De vormgeving is prima, het zoekgemak bovendien uitstekend. Voor ‘gewone’ natuurliefhebbers is dit een prima gidsje om veel voorkomende vogelsoorten te leren herkennen. Dat er dan ook nog een aantal soorten in voorkomt die je zelden tot nooit zult zien, is op zichzelf niet zo heel erg. Voor de Nederlandse context hadden die misschien beter vervangen kunnen worden door andere soorten. Daar staat tegenover dat deze gids natuurlijk ook prima te gebruiken is voor het geval je in Duitsland op vakantie gaat. En de prijs is heel aantrekkelijk.

Tuinvogels / Volker Dierschke / Kosmos Uitgevers / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)