Recensie: Tuinvogels op ware grootte, Daniela Strauss

Niet iedereen heeft behoefte aan een uitgebreide vogelgids. Het hangt er bijvoorbeeld sterk van af hoe fanatiek je bent. Wil je eigenlijk vooral de vogels in je tuin herkennen, dan volsta je met een vogelgids waarin de meest voorkomende tuinvogels staan vermeld. Zo’n gids is Tuinvogels op ware grootte van Daniela Strauss.

Een aansprekend element in de vogelgids Tuinvogels op ware grootte is dat de vogels op grootte staan gesorteerd. Pimpelmees, huismus en merel zijn de ijkpunten. Zie je een vogel groter of kleiner dan een van deze drie, dan weet je in welk hoofdstuk je moet zijn. Nu pas lang niet elke tuinvogel in deze gids, dus van sommige soorten wordt alleen de kop met een stukje nek afgebeeld. Op een kleinere afbeelding zie je deze vogels wel helemaal. In totaal bespreekt deze vogelgids 60 tuinvogels: tien ongeveer zo groot als een pimpelmees, 31 als een huismus en negentien zo groot als een merel of groter. En dat is voor je tuin heel behoorlijk. Tja, ik snap ook wel dat een tuin van vijf bij vijf in de stad andere vogels oplevert dan de achtertuin van een boerderij in de duinen. Maar met 60 soorten heb je de soorten die in een gemiddelde tuin voorkomen wel te pakken.

tuinvogels op ware grootte

De kleurenfoto’s zijn trouwens van een goede kwaliteit. En per vogels krijg je informatie over gedrag, kenmerken en in welk jaargetijde je hem meestal kunt zien. Tuinvogels op ware grootte wijst je op de vogels in je tuin, maar het geeft ook tips hoe je die vogels in je tuin kunt lokken. Let op de planten en struiken die je in je tuin laat groeien of hang een nestkastje op. In die zin is het ook nog eens een praktische vogelgids. Mijn complimenten voor de toegankelijke teksten en fraaie opzet van de gids.

De vogelgids Tuinvogels op ware grootte van Daniela Strauss is een leuke en aansprekende vogelgids voor mensen die de vogels in hun tuin willen herkennen.

Tuinvogels op ware grootte / Daniela Strauss / Fontaine Uitgevers / Paperback