Toen Mel Bartholomew met pensioen ging, stortte hij zich op het moestuinieren. Al snel ging hem de inefficiëncy tegenstaan. Waarom zou je kolen in rijen met tien meter moeten planten als je ze ook op een vierkante meter kwijt kunt? Dat is ten eerste veel prettiger voor jezelf en je hoeft de meststoffen niet over de hele tuin te verspreiden. Een idee was geboren en hij schreef er na verloop van jaren een inspirerend boek over. Het boek dat ik in dit artikel bespreek: Tuinieren met de vierkantemeterbak.
Nuchter beschouwd heeft Mel Bartholomew natuurlijk wel gelijk: heb je een moestuin van tien meter, dan hoef je echt niet perse de kolen in rijen van tien meter te zaaien. Sterker nog, als je dat doet, heb je op zeker ogenblik dertig kolen die op hetzelfde moment geoogst kunnen worden. Dat is voor de meeste huishoudens iets te veel van het goede. En denk eens aan de meststoffen die je op het hele oppervlak moet verspreiden en het sproeien van water waarvoor hetzelfde geldt. Kortom, niet echt efficiënt en bovendien helemaal niet nodig. Mel Bartholomew sloeg aan het experimenteren en bedacht het concept van tuinieren met de vierkantemeterbak.
Deze betere manier om te tuinieren ging uit van de filosofie dat je losse rijen helemaal niet nodig hebt als amateur-tuinier. Hij plantte zijn stekjes 15 centimeter uit elkaar, en o wonder, de planten groeiden als kool. Hij maakte ook de rijen korter en zo hield hij een klein vierkant plantvak over dat, als elke plant 15 centimeter ruimte had, vier planten zou kunnen bevatten. En toen bedacht hij een indeling van precies één vierkante meter zodat hij één, vier, negen of zestien planten erin kwijt kon. Het boek Tuinieren met de vierkantemeterbak was geboren.
Het aardige van de vierkantemetertuin is dat je hem overal kunt uitzetten. De grootte van je tuin doet er niet toe. Hoe klein je tuin ook is, met de vierkantemeterbak kun je altijd aan de slag. Dat is ongetwijfeld de reden waarom veel mensen deze methode ook hanteren. En ook een voordeel: voor veel mensen biedt deze methode eindelijk de mogelijkheid om een moestuintje aan huis te beginnen. Hoef je niet elke avond naar de moestuinvereniging een paar honderd meter, of zelfs een kilometer, verderop. Ik weet uit ervaring hoe prettig dat is. En ga je ook voor het mooie, dan plant je toch gewoon een paar bloemen tussen de groenten?
In zijn boek Tuinieren met de vierkantemeterbak neemt Mel Bartholomew je mee op ontdekkingstocht. Hij neemt je bij de hand en laat je zien hoe je dat tuinieren in een vierkantemeterbak aan kunt pakken. Hij geeft je talloze ideeën en aanwijzingen die je natuurlijk op je eigen manier kunt inzetten. Een greep uit de inhoud:
- De tuin indelen
- Bakken en frames maken
- De tuin inzaaien en beplanten
- Verticaal tuinieren
- Het seizoen verlengen
- Groenten, sla en kruiden
- Bloemen
- Speciale tuinen en tuiniers
Dit is ‘zomaar’ een greep uit de inhoudsopgave. Neem in aanmerking dat Tuinieren met de vierkantemeterbak ongeveer 270 bladzijden telt en je beseft: dit is een compleet handboek.
Een compleet handboek, geschreven door een enthousiaste en gedreven tuinier. Wil je een moestuin beginnen, dan is dit een inspirerend handboek. Lees het vooral voordat je begint, dan kom je vast op goede ideeën die bij jou passen en kun je er je moestuin nog op aanpassen. Ben je eenmaal bezig, dan kan het natuurlijk ook altijd nog, maar kan het iets lastiger zijn.
Tuinieren met de vierkantemeterbak / Mel Bartholomew / Veltman Uitgevers / paperback