Recensie: Tuinieren op balkon en dakterras, Melanie Öhlenbach

Duurzamer en groener wordt het niet. Zo luidt de ondertitel van het fleurig vormgegeven boek Tuinieren op balkon en dakterras van de Duitse auteur Melanie Öhlenbach. Het thema duurzaam tuinieren hangt kennelijk in de lucht, want vorige week nog besprak ik het boek Geluk zit in een groen hoekje. Ook al zo’n boek dat je met een grote glimlach tuin en balkon laat ingaan om er lekker in de grond te gaan wroeten. Het accent in het nieuwe boek dat ik hier bespreek ligt echter op duurzaamheid. En gericht op alle aspecten van het tuinieren.

Melanie Öhlenbach inspireert je dus om je balkon en dakterras groener te maken, én duurzaam. Waarbij ze zowel kijkt naar de planten die je kiest, naar de materialen die je gebruikt en naar de gereedschappen.

Al in het eerste hoofdstuk wordt dat duidelijk. Ze vertelt hoe ze zelf, toen ze ooit begon met tuinieren, moest slikken aan de kassa van het tuincentrum. Alles nieuw gekocht, en dat had een enorme prijs. Als ze er op terug kijkt, schudt ze haar hoofd. Niet alleen was het veel te duur, veel van wat ze toen kocht, is inmiddels ook al kapot. Dat kan anders!

Jazeker! En ik denk dat dat een belangrijke trend wordt de komende jaren: dat we veel spullen gaan hergebruiken én dat we steeds meer tweedehands gaan kopen. Want een goede schoffel, schep of plantenbak koop je net zo goed op de rommelmarkt of via Marktplaats. Het geld dat je zo bespaart kun je vervolgens investeren in zaken als goede grond, ecologische planten en een snoeischaar van uitmuntende kwaliteit.

Dat Tuinieren op balkon en dakterras een praktische insteek heeft, wordt al in het eerste hoofdstuk duidelijk. De auteur legt je zelfs uit hoe je zelf een plantenbak van wilgentenen kunt maken. Maar ze doet ook voor hoe je een plantentrap, bloemenbar en zelfs een bloemenlepel kunt maken! Een idee dat mij zéér aanspreekt is hoe je van een wegwerppallet een prachtige plantenbak maakt. Maar ook eierdozen laten zich nog goed hergebruiken om er zaadjes in te laten ontkiemen. Sommige mensen zijn gezegend met een enorme portie creativiteit en gelukkig willen sommige mensen hun creativiteit ook nog eens met ons delen!

Recensie Tuinieren op balkon en tuinterras Melanie Öhlenbach

Je merkt al: wie gaat tuinieren zoals Melanie Öhlenbach, die is plots héél duurzaam bezig!

Het is ondoenlijk om alle praktische tips in een recensie samen te vatten. Ga er maar van uit dat je met dit boek je hele leven lang op duurzame wijze kunt tuinieren. Of het nu gaat over plantenvoeding, het kweken van groente en fruit, slim bewateren of het creëren van een paradijs voor dieren, in alle hoofdstukken vind je ontzettend veel praktische tips. En een aanrader die ik mezelf moet aantrekken: ik koop elk voorjaar weer een zwik nieuwe planten, maar dat is helemaal niet nodig! Je kunt ook stekken, zaadjes oogsten of planten ruilen.

Het boek Tuinieren op balkon en dakterras is weer een aanrader. De vormgeving is fleurig, de tips zijn zo overvloedig dat je er soms een beetje duizelig van wordt. Zoveel mogelijkheden om op een eenvoudige manier je balkon of dakterras groen én duurzaam te maken. Met dit boek in de hand, kan het haast niet mislukken.

Tuinieren op balkon en dakterras / Melanie Öhlenbach / Forte Uitgevers / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!