Recensie: Tuindierengids, Richard Lewington

tuindierengidsEn opnieuw heb ik weer een fraai en fris vormgegeven natuurgids in mijn handen: de Tuindierengids van de Brit Richard Lewington die deze gids schreef én illustreerde. Dat je een natuurgids kunt schrijven én illustreren vind ik al bijzonder knap!

Koop dit boek

 

De Tuindierengids bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt uitgelegd hoe je dieren naar je tuin kunt lokken. Leg eens een vijver aan, biedt lokvoer aan of hang een nestkast op. Let op: de auteur neemt het begrip tuindieren breed. Heb je een voorliefde voor alles wat wriemelt in je tuin, van insect, spin tot zoogdier en vogel, dan kun je heerlijk je lol op met de Tuindierengids van Richard Lewington. Kijk er niet van op wanneer er naast een egel zich plots ook aan aardmuis in je tuin vestigt. Wil je vervolgens een muizenplaag voorkomen, geen nood, hang dan op aanwijzen van de auteur een nestkast voor de bosuil op. En zo geeft Richard Lewington tal van adviezen hoe een diervriendelijke tuin aan te leggen. Je zult zien dat hij een goede tuincoach is wat je mag verwachten van een Brit met een voorliefde voor dieren en tuinieren. Het leuke is dat de Tuindierengids voor bezitters van zowel grote als kleine tuinen tal van bruikbare aanwijzingen aanreikt.

Het tweede deel van de Tuindierengids kun je beschouwen als een veldgids tuindieren. Ruim 500 dieren die in en rond de tuin voorkomen, worden besproken. Elke dierenfamilie wordt eerst ingeleid, waarna Lewington ingaat op de individuele diersoorten. Van de koffieboonspin tot kleine wespenbok, van kolibrievlinder tot boomsprinkhaan om over alle vogels en zoogdieren maar niet te spreken. Elke diersoort wordt prachtig afgebeeld door middel van illustraties, vaak meerdere per soort. Van vlinders wordt bijvoorbeeld ook de rups afgebeeld.  De illustraties zijn evenals de beschrijvingen fraai en fris.

Zoals ik al aangaf: Richard Lewington is een Brit. De Tuindierengids is vanuit het Engels vertaald. Dat betekent dat een paar soorten die wel in Engeland voorkomen, maar niet in Nederland, in deze gids ontbreken. En andersom zal ook wel voorkomen. Dat staat keurig toegelicht in het hoofdstuk Bij de Nederlandse editie. Veel afdoen aan de kwaliteit van de Tuindierengids doen die paar ontbrekende diersoorten niet. Wie de aanwijzingen in het eerste deel van de Tuindierengids opvolgt zal al snel ook het tweede deel nodig hebben, schat ik in.

De Tuindierengids van Richard Lewington is een bijzonder fraaie en praktische gids voor mensen die genieten van dieren in de tuin. Tref nu de voorbereidingen op een nieuw tuinseizoen en een nieuwe tuinbeleving!

Tuindierengids / Richard Lewington / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback

Koop dit boek

 

banner voor wildplukkers