Recensie: Tuindieren verrassend vlakbij, Tialda Hoogeveen

tuindieren hoogeveenIemand reageert op internet: na het lezen van het boek Tuindieren kijk je heel anders naar de dieren in je tuin. Dit is het derde deel in de nieuwe reeks natuurgidsen van KNNV Uitgeverij. Eerder besprak ik al de delen Vogels en Vlinders & libellen. Ik ben heel enthousiast over deze serie. Het zijn vrolijke natuurboeken voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Ook dit deel over tuindieren mag er zijn. Lees hier waarom.

Koop dit boek

 

 

Denk je aan tuindieren, dan denk je aan egel, lieveheersbeestje, koolwitje of wesp. Maar schrijft Tialda Hoogeveen terecht: ‘Een groot deel van het dierenleven onttrekt zich echter aan het blote oog.’ Onder bloempotten, in de aarde en goed verstopt op takken en onder bladeren krioelt het van het leven. En dan hebben we het nog niet eens over nachtdieren als nachtvlinders waarvan er maar liefst 800 in ons land voorkomen. Hoogeveen gaat in haar gids Tuindieren op zoek naar al dit dierenleven.
Evenals in de andere delen biedt Tuindieren een jaarkalender waarop je per maand kunt lezen welke dieren je in de tuin kunt zien. Het is juli dus even kijken welke dieren we nu zoal kunnen tegenkomen. Slakken allereerst, maar die zijn in zomerslaap, schrijft Hoogeveen. Woon je op de zandgronden, dan zou je op een zonnige dag wel eens een zandhagedis kunnen tegenkomen. De kleine zomervlinder is een schitterende nachtvlinder die op licht afkomt en natuurlijk hoor je overal de veldsprinkhaan. Nou ja, overal, ik denk vooral in je tuin op het platteland. Het maakt natuurlijk wel verschil of je midden in een grote stad woont, of in een gehucht op de Veluwe. Niettemin: in een gemiddelde tuin kun je al snel meer dan tien vogelsoorten zien en tien verschillende soorten insecten. Ga eens plat op je buik liggen, adviseert Hoogeveen. ‘Wedden dat het krioelt van het leven?’ Ze geeft je meteen een aantal tips hoe je dieren op een vriendelijke manier kunt vangen. Of ik de aanwijzingen hoe je een muizenhotel kunt maken ga opvolgen, weet ik nog niet. Ik heb de indruk dat er huisgenoten zijn die het niet zo op muizen hebben voorzien.

Voor mij nieuw is de term Garden bioblitz. Een bioblitz is een snelle inventarisatie van alle dieren in de tuin. Je krijgt tips hoe je dat aanpakt. Ook leuk en bijzonder leerzaam zijn de fotografietips voor tijdens je bioblitz.

De rode draad door Tuindieren zijn de beschrijvingen van de talloze dieren die je in je tuin kunt tegenkomen. Van de grote familie van de cicaden (er leven in Nederland en België maar liefst 400 soorten), tot de prachtige kevers en boktorren. De lieveheersbeestjes ontbreken niet, evenals vlinders, libellen, reptielen, muggen, vliegen, vogels, zoogdieren en nog veel meer andere soorten. Gezien door de ogen van een tuinliefhebber wemelt het van het dierenleven in onze directe omgeving. Ben jij een dierenfan, dan geeft Hoogeveen je ook nog een aantal tips hoe je een diervriendelijke tuin kunt aanleggen. Hang een nestkastje op, of leg een natuurlijke vijver aan. Ach, wat zou ik bijvoorbeeld graag een vijver met salamanders in mijn tuin willen hebben! Maar zolang we geen vijver hebben, ben ik al blij met de kleine watersalamanders die ik af en toe aantref in de houtstapel of onder een steen. En met het boomblauwtje, een dagvlinder met diepblauwe vleugels. Even blij zou ik zijn met een egel. Leuk is dat de Engelse ecoloog en egelspecialist Hugh Warwick optreedt als gastauteur. Hij geeft je talloze tips hoe je een egelvriendelijke tuin aanlegt.

En zo bevat de veldgids Tuindieren van Tialda Hoogeveen maar liefst 248 pagina’s verrassende weetjes over tuindieren. De opmaak is opvallend vrolijk, dat zie je al aan de buitenkant. De binnenzijde is even vrolijk en mooi opgemaakt. Mooie kleurenfoto’s luisteren elke pagina op. Achterin de veldgids kun je de soorten die in jouw tuin voorkomen aanvinken. Ook bevat Tuindieren achterin notitieruimte. Het leeslint maakt de veldgids helemaal compleet. Een lees-, kijk- en doe-boek in één!

Wil je op een laagdrempelige manier meer te weten komen over tuindieren, dan is de veldgids Tuindieren een aanrader. En ken je iemand die gek is van tuin(d)ieren, dan weet je nu met welk cadeau je hem of haar kunt verrassen.

Tuindieren verrassend vlakbij / Tialda Hoogeveen / Uitgeverij KNNV / hardcover

Koop dit boek

 

 

de beste vogelgidsen 2016