Recensie: Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat, Robert Steenmeijer

Natuurbeleving kent vele vormen, waaronder de energie vretende bergsport. Een steile rots beklimmen, een waterval, al dan niet bevroren. Abseilen, expeditieklimmen en, als de omstandigheden daartoe dwingen, een redding verrichten in bar en rotsachtig land. Bergsporten als bergbeklimmen en toerskiën kan niet zonder goede knopen. Wie niet goed kan knopen, heeft niets in de bergen te zoeken. Gelukkig kun je knopen leren (weet ik uit ervaring) en daarin word je geholpen door berg- en skigids Robert Steenmeijer van wie een standaardwerk verscheen: Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat.

 

 

 

Als ik het over mijn ervaring heb, dan zeker niet mijn ervaring in de bergsport, want die is er niet. In de tijd dat ik me als fanatiek zeevisser manifesteerde, heb ik talloze knopen moeten leren. Met dat vervelend gladde nylondraad, al dan niet gevlochten, valt anders geen vis te vangen. Een betrouwbare knoop is alles, en in de bergen betekent alles simpelweg: lijfsbehoud. Oftewel: jezelf een lelijke smak besparen.

Het is in dit kader toch wel leuk dat ik in Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat plots bekende knopen tegenkom. Op de eerste bladzijde meteen al: de vissersknoop. Wie twee touwen onwrikbaar aan elkaar wil binden, gebruikt deze solide knoop. Ook in de bergsport dus. De vissersknoop mislukte bij nog al eens, met als gevolg dat mijn onderlijn van nylon van de gevlochten hoofdlijn schoot. Altijd controleren dus, jouw knopen. Ook de achtknoop is er zo één. Daar heb ik flink op moeten puzzelen, want in mijn grove vingers gedraagt dat soepele draad zich niet altijd even gewillig.




En zo passeren in Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat talloze belangwekkende knopen en technieken. Jezelf inbinden bijvoorbeeld. Nooit een touw om je middel binden, zo doceert Robert Steenmeijer. Voor mij als niet-bergsporter gaat er een wereld open. Boorhaken plaatsen, de inzet van nuts, een zandloper gebruiken (of niet als de rots scheurtjes vertoont), ijsschroeven en ijshaken op de juiste manier inzetten, zekeren op de gletsjer en de nodige reddingstechnieken. Ik kan een opsomming geven van alle aanwijzingen die Robert Steenmeijer in dit compacte handboek geeft, maar dat gaat te ver. Dit is echt een standaardwerk over knopen, je kunt er als bergsporter niet omheen.

Een apart hoofdstukje wijdt Steenmeijer aan de vraag hoe lang touw meegaat. Dat schijnt afhankelijk te zijn van het aantal vallen dat een touw uit kan houden. Dyneema wordt ook in de bergsport toegepast. Dit touwsoort is beter tegen scherpe rotsen bestand en sterker bij hetzelfde gewicht dan perlon en nylon. En overal de waarschuwing, want bergsport heeft zo zijn risico’s: controleer je materiaal en let erop dat je je materiaal onder goede omstandigheden bewaart.

Het gebruiksgemak van Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat wordt nog eens vergroot door de uitvoering. De teksten zijn uiterst nauwkeurig geformuleerd en de letters lekker groot. De tekeningen zijn niet alleen kleurrijk, maar ook duidelijk. En dan is het boek ook nog eens heel compact en voorzien van een soepele plastic omslag. Je neemt het dus moeiteloos mee op je klimtochten.

Wie op veilige wijze aan bergsport wil doen, ontkomt niet aan het standaardwerk dat Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat van Robert Steenmeijer is. Ik droom er nog altijd van om op mijn bergwandelingen het plantje edelweiss te vinden. Ik ben echter bang dat ik daarvoor ook aan zo’n touw moet gaan hangen, hoog in de bergen. De kans dat dat gaat gebeuren, is uiterst klein. Maar het moet toch een formidabele natuurervaring zijn zeg. Daar te hangen, met alleen dat dunne touw dat je het vallen belet. Dat touw dat alleen veilig is als je het op de juiste wijze knoopt. Succes en veel plezier met het aanleren van al die knopen.

Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat / Robert Steenmeijer / Tirion sport / paperback