Recensie: Tiny Houses, Monique van Orden

Minder bezit en meer vrijheid om je leven in te richten, gecombineerd met een fikse scheut duurzaam leven. Voor wie kiest voor het leven in een tiny house, telt een groot huis niet meer. Op een zo klein mogelijk oppervlakte wonen is het devies. In een tiny house wonen is een lifestyle op zich. En zo groot is de trend dat er een heus boek over geschreven kan worden: Tiny Houses, geschreven door Monique van Orden, zelf natuurlijk ook bewoner van een piepklein huis.
In Tiny Houses vind je alle onderwerpen waar een aspirant-bewoner van een tiny house behoefte aan heeft. Hoe pak je ontspullen aan? En hoe berg je de weinige bezittingen die je nog hebt, op de juiste wijze op? Hoe klein je ook woont en hoe weinig spullen je ook bezit, aan het bewaren van sommige spullen ontkom je in ons overgeorganiseerde landje echt niet. Neem alleen al de Belastingdienst die van je vraagt om bepaalde documenten jarenlang te bewaren. Gelukkig kun je tegenwoordig veel digitaal bewaren.

Maar één van de allerbelangrijkste vragen is natuurlijk: wat komt er zoal kijken bij het bouwen van een tiny house? Waar kun je een tiny house laten ontwerpen, hoeveel kost dat en daarna: hoe pak je de bouw aan? Het heel aangename van het boek Tiny houses is dat deze informatieve teksten worden afgewisseld door verhalen van mensen die in een tiny house wonen of ernaar toe leven om een tiny house te betrekken. Tiny houses blijft dus niet steken in de theorie, ook de praktijk komt aan bod. En eerlijk is eerlijk: die prakijkverhalen brachten mij aardig aan het dagdromen. Daar woon je dan in je rijtjeshuis, die dertien in een dozijn drive-in woning. En zie die mensen eens stralen voor en in hun tiny house. Weinig bezittingen om zich druk over te maken, vaak een zee aan vrije tijd en ook nog eens: minimale woonlasten. Komt bij dat de tiny houses vaak ook nog eens op fabelachtig mooie plekjes staan.

Een zekere afgunst klinkt toch wel door in deze bespreking? Ik vind dat dit wel toegestaan is. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Martijn & Irene die in Ouddorp een tiny house bewonen. In de zomer werken ze in de toeristische sector en in de winter maken ze maandenlange reizen. Wat een leven! En dan de foto’s van het plekje waar hun huisje staat. Ik kom regelmatig in Ouddorp, waar het precies staan kan ik niet met zekerheid zeggen, maar ik heb wel een vermoeden.

Zoveel mensen die ontdekken dat het wonen in een klein huis zo ongemakkelijk nog niet is. Zo had Wendy haar bedenkingen, maar het duurde niet lang voordat ze ook gecharmeerd raakte van het kleine wonen. Anderen ontdekten de voordelen van klein wonen tijdens een vakantie in een caravan of een piepklein vakantiehuisje.

De meeste tiny houses passen op een trailer. Een van de bewoners vertelt zelfs dat tijdens de verhuizing van hun kleine woning de bestuurder een snelheidsovertreding beging. Vermoedelijk de allereerste verkeersboete voor een tiny house, zo vermoedde hij. Dat een tiny house ondertussen ook uit steen opgetrokken kan zijn, bewijst de kleurrijke Kees uit Tilburg die al drie decennia in een klein huisje woont. Het is een voormalig bakhuisje dat hij helemaal zelf verbouwde. Ook Kees roemt de vrijheid die hij geniet om zijn leven in te richten zoals hij wil.

Droom je van een duurzame levensstijl? Een leven in een klein huisje zonder de last van veel bezittingen? Van een leven vol vrijheid? Dan raad ik je het inspirerende boek Tiny houses ten zeerste aan. Mocht je nog twijfelen, dan haalt dit boek je ongetwijfeld over. De mix van praktische informatie, ervaringsverhalen en de fabelachtig mooie foto’s maken dit tot een must-have. En mocht je niet begrijpen waarom een familielid of vriend heeft gekozen voor een leven in een tiny house, dan ook dit boek kopen. Zeker weten dat je hem of haar voortaan een stuk begripvoller zult beoordelen. De kans is zelfs groot dat je na het lezen van Tiny houses zelf ook op zoek gaat naar een kleine woning.

Hoe weinig spullen je ook bezit, Tiny houses hoor er toch echt bij.

Tiny houses / Monique van Orden / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book

 

 

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers: