Recensie: Tiny Houses, Monique van Orden

Minder bezit en meer vrijheid om je leven in te richten, gecombineerd met een fikse scheut duurzaam leven. Voor wie kiest voor het leven in een tiny house, telt een groot huis niet meer. Op een zo klein mogelijk oppervlakte wonen is het devies. In een tiny house wonen is een lifestyle op zich. En zo groot is de trend dat er een heus boek over geschreven kan worden: Tiny Houses, geschreven door Monique van Orden, zelf natuurlijk ook bewoner van een piepklein huis.
In Tiny Houses vind je alle onderwerpen waar een aspirant-bewoner van een tiny house behoefte aan heeft. Hoe pak je ontspullen aan? En hoe berg je de weinige bezittingen die je nog hebt, op de juiste wijze op? Hoe klein je ook woont en hoe weinig spullen je ook bezit, aan het bewaren van sommige spullen ontkom je in ons overgeorganiseerde landje echt niet. Neem alleen al de Belastingdienst die van je vraagt om bepaalde documenten jarenlang te bewaren. Gelukkig kun je tegenwoordig veel digitaal bewaren.

Maar één van de allerbelangrijkste vragen is natuurlijk: wat komt er zoal kijken bij het bouwen van een tiny house? Waar kun je een tiny house laten ontwerpen, hoeveel kost dat en daarna: hoe pak je de bouw aan? Het heel aangename van het boek Tiny houses is dat deze informatieve teksten worden afgewisseld door verhalen van mensen die in een tiny house wonen of ernaar toe leven om een tiny house te betrekken. Tiny houses blijft dus niet steken in de theorie, ook de praktijk komt aan bod. En eerlijk is eerlijk: die prakijkverhalen brachten mij aardig aan het dagdromen. Daar woon je dan in je rijtjeshuis, die dertien in een dozijn drive-in woning. En zie die mensen eens stralen voor en in hun tiny house. Weinig bezittingen om zich druk over te maken, vaak een zee aan vrije tijd en ook nog eens: minimale woonlasten. Komt bij dat de tiny houses vaak ook nog eens op fabelachtig mooie plekjes staan.

Een zekere afgunst klinkt toch wel door in deze bespreking? Ik vind dat dit wel toegestaan is. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Martijn & Irene die in Ouddorp een tiny house bewonen. In de zomer werken ze in de toeristische sector en in de winter maken ze maandenlange reizen. Wat een leven! En dan de foto’s van het plekje waar hun huisje staat. Ik kom regelmatig in Ouddorp, waar het precies staan kan ik niet met zekerheid zeggen, maar ik heb wel een vermoeden.

Zoveel mensen die ontdekken dat het wonen in een klein huis zo ongemakkelijk nog niet is. Zo had Wendy haar bedenkingen, maar het duurde niet lang voordat ze ook gecharmeerd raakte van het kleine wonen. Anderen ontdekten de voordelen van klein wonen tijdens een vakantie in een caravan of een piepklein vakantiehuisje.

De meeste tiny houses passen op een trailer. Een van de bewoners vertelt zelfs dat tijdens de verhuizing van hun kleine woning de bestuurder een snelheidsovertreding beging. Vermoedelijk de allereerste verkeersboete voor een tiny house, zo vermoedde hij. Dat een tiny house ondertussen ook uit steen opgetrokken kan zijn, bewijst de kleurrijke Kees uit Tilburg die al drie decennia in een klein huisje woont. Het is een voormalig bakhuisje dat hij helemaal zelf verbouwde. Ook Kees roemt de vrijheid die hij geniet om zijn leven in te richten zoals hij wil.

Droom je van een duurzame levensstijl? Een leven in een klein huisje zonder de last van veel bezittingen? Van een leven vol vrijheid? Dan raad ik je het inspirerende boek Tiny houses ten zeerste aan. Mocht je nog twijfelen, dan haalt dit boek je ongetwijfeld over. De mix van praktische informatie, ervaringsverhalen en de fabelachtig mooie foto’s maken dit tot een must-have. En mocht je niet begrijpen waarom een familielid of vriend heeft gekozen voor een leven in een tiny house, dan ook dit boek kopen. Zeker weten dat je hem of haar voortaan een stuk begripvoller zult beoordelen. De kans is zelfs groot dat je na het lezen van Tiny houses zelf ook op zoek gaat naar een kleine woning.

Hoe weinig spullen je ook bezit, Tiny houses hoor er toch echt bij.

Tiny houses / Monique van Orden / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book

 

 

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers:


Geweldige natuurreisgids voor de Provence en de Camargue! Engelstalig.

Ontdek de beste vogelgebieden in Extremadura (en veel meer). Engelstalig.

Een geweldige natuurgids om het Waddengebied te ontdekken!

Nog zo'n geweldige natuurgids, nu om de Veluwe te ontdekken.

Per provincie de beste vogelgebieden met beschrijving.

Een reisgids naar een bijzonder gebied.

Nederlandstalige natuurreisgids naar één van de beste vogelgebieden in Europa.

Nederlandstalige natuurreisgids voor wie vogels wil kijken in Noordoost-Duitsland.

Costa Rica behoort tot de beste landen ter wereld om vogels te kijken!

Nederlandstalige vogelreisgids naar Extremadura, één van de beste gebieden in Europa om vogels te kijken.

Weer zo'n fijne natuurreisgids voor wie vogels wil kijken op dit bijzondere Griekse eiland.

Wist je dat je uitstekend kunt vogels kijken op Mallorca? Deze gids beschrijft de beste vogelgebieden.

Ontdek de mooiste natuurgebieden in België.

Helaas uitverkocht, maar deze gids koester ik. Beschrijft de beste vogelgebieden in Zuid-Frankrijk. Kun je hem bestellen, dan zeker doen (mits tegen een redelijke prijs uiteraard).

Beschrijft de beste vogelgebieden in Noord-Frankrijk. Helaas ook uitverkocht. Kun je hem tegen een redelijke prijs bestellen, dan zeker doen.

Een (natuur)reisgids naar een bijzondere vakantiebestemming.

De 50 spectaculairste wandelroutes ter wereld!

Deze geliefde vakantiestemming heeft je ook op het gebied van vogels kijken heel veel te bieden. Inclusief een beschrijving van De Brenne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Dordogne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Cévennes. Engelstalig.

Zuid-Portugal heeft spectaculaire natuur te bieden. Ontdek het in deze Engelstalige natuurreisgids.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Centraal-Europa.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Italië.

Bevat een overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland en België.

Een leuk reisgidsje om de onderwaternatuur in de Middellandse Zee te ontdekken.

Wat mij betreft is Zeeland de mooiste provincie van Nederland. 

Voor wie een rustige camping zoekt in Polen, Tsjechië en Slowakije.

Piemonte in het noorden van Italië heeft alles wat een vakantieganger met liefde voor de natuur verlangt.

Ontdek de natuur in Drenthe te voet.

Orta San Guilio, een bijzonder stadje gelegen aan de voet van de Alpen.

Voor wie wandelen wil op IJsland.

Is er een betere manier om Schotland te verkennen dan te voet?

De mooiste wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug.

Ontdek de mooiste plekjes in Italië.

De mooiste wandelroutes in Midden-Zweden.

Wandelingen voor beginners en gevorderden door één van de mooiste regio's in Frankrijk.

De mooiste wandeltochten door Bretagne.

De beste plaatsen om walvissen te kijken. Dat wordt een bijzondere vakantie!

Het langste natuurpad van Nederland is tevens het beste pad om vogels te kijken!

Uit in eigen land: maar liefst 80 natuurtochten in Nederland.